Profesorii sunt obligați să prezinte un certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că sunt apți pentru prestarea activităţii în învățământ, precum și cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală, potrivit ROFUIP 2024. Documentele menționate anterior sunt necesare pentru încadrarea și menținerea în funcție.
- Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin ordinul de ministru nr. nr. 5.726 din 6 august 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial.
ART. 45 – „Pentru încadrarea şi menţinerea în funcţie, personalul didactic are obligaţia să prezinte un certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că este apt pentru prestarea activităţii în învățământ, precum și cazierul judiciar și certificatul de integritate comportamentală”, se arată în noul ROFUIP.
Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar poate fi consultat mai jos:
Până acum, personalul didactic avea obligația să prezinte un certificat medical, eliberat pe un formular specific, conform Regulamentului-cadru din 4 iulie 2022 de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
Informații de context
Amintim că Edupedu.ro a scris că peste 80 de cazuri de agresiuni asupra elevilor, din partea profesorilor, din 2021 și până în martie 2023, se află în evidența Avocatului Poporului, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro.
Iată ce prevede Hotărârea de Guvern nr. 355/2007 pentru personalul didactic:
„Fişa 138. Personal didactic din instituţii de învăţământ
Examen medical la angajare:
– examen clinic general
– examen psihiatric – la indicaţia medicului de medicina muncii
– examen coproparazitologic – pentru personalul educativ (educatori)
Examen medical periodic:
– examen clinic general – anual
– examen psihiatric – la indicaţia medicului de medicina muncii
– examen coproparazitologic – pentru personalul educativ (educatori) – anual
Contraindicaţii:
– leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive
– tulburări psihice de orice natură
– balbism, disartrie
– tulburări de comportament
– boli infectocontagioase în evoluţie
– alcoolism cronic”
Iată ce prevede Legea Învățământului preuniversitar nr. 198/2023
Articolul 162 – „(2) Din categoria personalului didactic fac parte persoanele care îndeplinesc condițiile de studii prevăzute de lege, care au capacitate de exercițiu deplină, o conduită morală conformă cu deontologia profesională, sunt apte din punct de vedere medical și psihologic pentru îndeplinirea funcției și nu se află în situația prevăzută la art. 168 alin. (7).”
Articolul 168 – (1) Încadrarea și menținerea într-o funcție didactică, didactică auxiliară sau administrativă, precum și într-o funcție de conducere, de îndrumare și control sunt condiționate de prezentarea unui certificat medical, eliberat de medicul specializat de medicina muncii, care atestă că este apt pentru prestarea activității.
(2) Avizele pentru exercitarea profesiei sunt stabilite prin ordin comun al ministrului educației și ministrului sănătății.
(3) În situații de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală a personalului angajat într-o unitate de învățământ/unitate de educație extrașcolară sau în cadrul instituțiilor publice aflate în subordinea și/sau coordonarea Ministerului Educației, angajatorul poate solicita, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educațional, prin hotărâre a consiliului de administrație al instituției/unității de învățământ în cauză, un nou examen medical complet.
(4) Situațiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală sunt analizate și stabilite de către o comisie formată din 3-5 membri, medici specialiști și psihologi, constituită la nivel județean în baza unui ordin comun al ministrului educației și ministrului sănătății, care realizează expertiza capacității de muncă în domeniul educației.
(5) Hotărârea consiliului de administrație nu este publică până la obținerea rezultatului de la comisia prevăzută la alin. (4).
(6) Nu pot ocupa funcții în învățământul preuniversitar, precum și funcții de conducere sau de îndrumare și control persoanele care desfășoară activități cum sunt:
a) prestarea oricărei activități comerciale în incinta unității de învățământ sau în zona limitrofă – minimum 300 m;
b) comerțul cu materiale obscene sau pornografice scrise, audio ori vizuale, cu droguri sau substanțe psihotrope;
c) practicarea, în public, a unor activități cu componentă lubrică sau altele care implică exhibarea, în manieră obscenă, a corpului.
(7) Nu poate ocupa/exercita o funcție didactică de predare, de îndrumare și control, didactică auxiliară, administrativă sau orice activitate didactică sau de conducere în sistemul de învățământ preuniversitar persoana care a fost condamnată penal definitiv pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni contra vieții, integrității corporale sau sănătății, contra libertății persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărțuire, trafic de minori, proxenetism, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, luare și dare de mită, trafic de influență, fals și uz de fals, furt calificat, pentru care nu a intervenit reabilitarea.”
Foto: © Miszaqq | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
10 comments
și doctorii…n ar fi rău….și parlamentarii…și jurnaliștii…as cere profilor și rmn….și Ct…și fisa dentara…jenant…acord de colaborare cu securitatea,nu?!
E foarte ușor, se duc la medici, dau niște bănuți li se dau aceste certificate, de integritate comportamentală și cel medical, iar când vor ajunge la clasă, unii dintre ei se vor comporta cu elevii în modul cel mai josnic cu putință. Chestia asta cu certificatele sunt praf în ochi. Nu valorează nimic
oanaM, tu trebuie sa stii mai bine cum e cu doctorii, ca te trateaza zilnic! Degeaba, desigur.
darknight, stai jos, esti proasta. ce bani sa dai? astea sunt intr-o baza de date. e un istoric medical si legal personal.
știți concret cine cui da bănuți? daca nu,nu mai băgați batul prin gard!
Certificatul de integritate comportamentală se ia de la poliție împreună cu cazierul. Acestea sunt gratis. Problema e hartia de la medicina muncii care e pe bani. Anul acesta 200 de lei cel putin. Profesorii suplinitori iau aceste hârtii în fiecare an când își depun dosarele la inspectorate. Dar eroii în alb trebuie să mănânce o pâine, nu-i asa?
Cazierul se scoate online, fără plimbare la ghișeu. Pentru certificatul minune se poate trimite de la școală un tabel semnat pentru toți angajații, ca să nu mai facă fiecare drumul personal. Cu cei de la medicina muncii face tot școala contract pentru servicii și vin ei să verifice ce-or verifica (inclusiv psihologic.)
Hârtii, ca să fie. De parcă a fost vreodată desfăcut un CIM pentru că n-avea la dosar cazierul sau certificatul lui pește careva.
Exact. La noi face scoala solicitare si le ia pe toate in bloc. Si cazier si certificat. Iar medicina muncii e gratis, are scoala contracr cu ei si vin.
Sunt si scoli care au acord cu Medicina Muncii gratuit. Eu, spre exemplu, nu platesc.
Pai la fel a fost si anul trecut. Nu sesizez diferenta, ce s-a schimbat?