OFICIAL Pentru cei 450 de lei din prima de carieră didactică, profesorii nu trebuie să mai facă un referat, ci o declarație pe propria răspundere

74.935 de vizualizări
Foto: © Jevanto | Dreamstime.com
Pentru justificarea celor 450 de lei din prima de carieră didactică, profesorii nu trebuie să mai facă un referat, ci doar o declarație pe propria răspundere privind corelarea dintre produsul/serviciul achiziționat și „nevoia didactică individuală specifică”, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene nr. 5.740 din 3 noiembrie 2023.

Amintim că un procent de până la 30% din cei 1.500 de lei, adică 450 de lei, se referă la acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Înainte de această modificare, ordinul prevedea că profesorii au de făcut un referat privind corelarea dintre produsul/ serviciul achiziționat și „nevoia didactică individuală specifică”, original. Acum, cadrele didactice au de completat o declarație pe propria răspundere.

Declarația pe propria răspundere cuprinde următoarele câmpuri:

  • nume și prenume;
  • domiciliul;
  • localitatea;
  • CNP-ul;
  • funcția;

Ordinul în format .pdf:

Profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 trebuie să fi primit în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei, potrivit ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023

Edupedu.ro a scris că modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi aici ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală.

În urmă cu trei săptămâni a ajuns în școli o listă cu ce ar putea profesorii să-și cumpere cu prima didactică de 1.500 de lei, fiind trecute și telefoane. Documentul conținea cheltuielile eligibile și cum le pot justifica profesorii, potrivit surselor Edupedu.ro. 

Pentru prima de cariera didactică sunt eligibile cheltuieli precum achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care pot fi folosite în procesul educațional, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul investițiilor și proiectelor europene Adrian Câciu.

Ce sunt primele de carieră didactică

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Citește și:
BREAKING Telefoanele sunt echipamente care pot fi cumpărate de profesori din prima de carieră didactică, spune ministrul Adrian Câciu: Achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care pot fi folosite în procesul educațional
Decontarea primelor de carieră didactică. Documentele justificative pe care profesorii trebuie să le aducă la școală au fost publicate în Monitorul Oficial
Ce nevoi didactice individuale pot să acopere profesorii cu 450 de lei din prima de carieră didactică de 1.500 de lei – listă

Foto: © Jevanto | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


10 comments
  1. O complicatie si o bataie de joc toata mascarada cu aceste carduri ! Iar sindicatele sunt niste……impotente !

  2. AM O FATA IN CLASA A 11 A LA ÎNVĂȚĂMÂNT PROFESIONAL LA LICEUL C.E.N.T DIN BAIA MARE CARE ATÂT BURSA MONO-PARENTAL SOCIALĂ CÂT ȘI CEA TEHNOLOGICĂ.DE CE NU PRIMEȘTE ACELEAȘI SUME LA LUNILE ÎNTREGI ?

  3. Sa nu fim răutăcioși dar nu Zic ca Nu Sint și Profesori ce Predau din dedicație Materia ce o au, numai că în Rural cam lasă de dorit. Prostia pleacă din cauză că Politicul s-ia Băgat coada și Aici și de aici Slaba pregătire a celor Titularizat. În ce privește Bursă de Merit este a Copilului și știind că au Venit Bani este și El dornic să își Cumpere ce și-a propus Nu?

  4. În privința Ciocului Mic?!?! Vreau sa va Întreb Cum sa ceri Copilului sa Știe Materie cind Tu ca Profesor Nu Le Predai??? Dar le zici ca trebuiau sa se Informeze? Pai ce pregătire mai are acel Cadru Didactic? Mie ca să poată Acumula Materie pierd Zilnic pe P. C. Sa îi pot preda acasă și sa înțeleg și Modul în care trebuie sa îi predau, pe mine cine mă Plătește pentru Pregătire? A se vrea ca Copilului sa îi Plătești 100 RON. Ora de Meditație? Atunci….. as putea zice foarte multe dar mă abțin în legătură cu carentele lipsa..

    1. Doamna, esti deraiata! Nu are nicio legatura cu subiectul postarii si dumneata trancani niste aberatii…ca si cum eu imi propun de acasa sa nu predau ca sa am “marfa” la meditatii. Ca sa stii, nu am facut niciodata meditatii. Pregatirea si cerintele pentru scoala nu mi-au permis timp de meditatii, desi am o materie ofertanta ca meditatii.

  5. Vă rog Respectos să nu Tot ziceți ca Bani de Burse au fost Livrați cind Telefonezi la Inspectorat mi se zice că Bani sint în Trezorerie iar cind vorbesc cu Directorul Scoli îmi zice ca Nu au Întrat Bani și că în 2 Săptămâni se vor Da? Este o munca benevola ce Ei nu sint Plătiți și cind vor avea Timp se Vor Ocupa și de Lucrul Acesta!!!!????

    1. Normal…profesorul n-o sa-si lase orele cand vrea ministrul sa imparta burse. Profesorul isi primeste salariul pentru actul EDUCATIONAL, nu ca sa faca pe angajatul de la “social”. Drept urmare, cursurile au prioritate. Bursele se dau la ora si in ziua cand poate profesorul. Daca nu-i multumita madam Deca, sa-si plateasca oameni care sa-i slujeasca pe plantatie pe bani. Pana una alta, impartirea burselor de catre scoala si profesori este inca una din muncile voluntare, evident neremunerate, puse in carca profesorului. Asa ca ciocul mic si ziceti merci ca directorii si-au gasit fraieri sa faca acest lucru pe de-a moaca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 50 de elevi și profesori evacuați de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Directoarea Liliana Zaschievici anunță anchetă internă: Copiii au început să tușească, încă nu știm cine a pulverizat / Cred că a fost un act de teribilism

Peste 50 de elevi și profesori au fost evacuați joi după-amiază de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, potrivit surselor Edupedu.ro. Informația a fost confirmată de directoarea Liliana Zaschievici.…
Vezi articolul

Sondaj: 61% dintre profesorii care au răspuns unui chestionar într-un program de digitalizare a școlilor din mediul rural susțin că vor să creeze lecții digitale pentru a-și stimula elevii să fie atenți și să învețe mai bine

Aproximativ 68% dintre profesorii din mediul rural spun că îmbunătăţirea abilităţilor digitale este principalul lor beneficiu în contextul desfăşurării multor ore online din cauza pandemiei, conform unui sondaj desfăşurat de…
Vezi articolul