OFICIAL Ordonanța de urgență 57/2023, cu majorările salariale pentru profesori aprobate de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial / Grilele cu fiecare salariu de bază pe funcție, vechime și grad didactic, valabile de la 1 iunie 2023

86.474 de vizualizări
Guvernul a publicat în Monitorul Oficial ordonanța 57/2023, cea după care sindicatele au anunțat că vor suspenda greva dacă actul normativ conține solicitările profesorilor.

Condiția era ca după apariția în Monitorul Oficial a ordonanței cu prevederile convenite, sindicatele să „încheie conflictul” spunea premierul Ciucă. De cealaltă parte, sindicatele spun că greva se suspendă și ar putea să fie reluată pe parcursul anului, dacă Guvernul nu își va respecta promisiunile cuprinse în actul normativ.

Iată ce prevede textul ordonanței de urgență:

Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Art. I. — La Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu
modificările și completările ulterioare, anexa I cap. I lit. A se modifică și se înlocuiește cu anexa la prezenta ordonanță de urgență.

Art. II. — La articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, după alineatul (11) se introduc trei noi alineate, alin. (12)—(14), cu
următorul cuprins:â

„(12) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. I cap. I lit. A la aceeași lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

(13) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și care își
desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, se majorează cu suma de 1.300 de lei fiecare.

(14) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază stabilite potrivit alin. (11) pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează cu suma de 400 de lei fiecare. Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.”

Art. III. — (1) În aplicarea art. II, la stabilirea cuantumului brut al salariilor de bază ale personalului, aferent lunii iunie 2023, se are în vedere această lună, în integralitate.

(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea
bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Art. IV. — Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 1 iunie 2023, se abrogă.

Redăm anexele cu salariile, așa cum apar acestea în OUG:

Articol în curs de actualizare


23 comments
  1. Ma bucur ca personalul didactic si cel didactic auxiliar au grila si pot comenta pe baza ei .
    Cei nedidactici pe ce sa comenteze ca grila pentru ei nu exista….ca de obicei

  2. Adică greva se încheie pentru niște promisiuni? Nu din causa promisiunilor a fost grevă? Ce s-a rezolvat prin suspendarea grevei? Rotativa guvernamentală? Asta e problema noastră? Sau faptul că nu va exista destul peronal didactic pentru a face educație în România?

  3. Nu e nevoie. La noi sunt profitorii(cei negrevisti si cei din universitar) care stiu ca niste prosti au facut greva sa le creasca lor salariile. Ca noua, celor care am facut, ne vor creste pe la salariul dinaintea Craciunului. Nu mai fac niciodata greva sa castige aceste lepre si eu sa pierd. Au stat ascunsi si le-a venit sub bot marirea. Agarici de partid, ghiocei si alte personaje.

    1. Te-au obligat negrevistii sa faci greva ? Doar se stia ca se vor pierde bani… Liderii trebuie luati de gat si pusi sa va plateasca salariile, ar fi trebuit sa negocieze si recuperarea orelor!!!

  4. Mare atenție, cei 1300 de lei au fost adăugați la salariul de bază din grilele de salarizare aferente Legii 153/2017, care sunt considerabil mai mici decât cele aflate în plată. Exemplu concret: profesor, grad didactic definitivat, 10-15 ani vechime, salariul din grilă Legii 153: 4235. La acest salariu de bază au adăugat 1300 de lei, rezultând salariul din actuala grilă de salarizare, adică 5535. După aplicarea sporurilor, rezultă o creștere netă de 381 de lei. Asta se întâmplă pentru toate categoriile de personal didactic. De ce nu se aplică creșterea la salariul de bază aflat acum în plată, adică în cazul prezentat mai sus fiind de 5021? Se pare că sindicatele au știut de la bun început de această mizerie și ne-au indus în eroare. Rog redacția edupedu să facă investigațiile necesare și să aducă la cunoștința publicului această bătaie de joc la adresa tuturor angajaților din învățământ.

    1. In grile este salariul de bază pentru gradația zero, care inseamnă debutant. Pentru vechime exista niste așa zise gradații de la 0 la 5, la care se aplică un coeficient pentru fiecare tranșă. Gradația 5 este la peste 25 de ani., de exemplu. Și nu e vorba despre gradatia de. merit, e cu totul altceva. întrebați contabilul sau secretara. Salariul de bază real îl aveți în fluturaș. Iar la suma rezultată se adaugă sporurile pe care le are fiecare, dirigenție, neuro, spor de rural, simultan- cine are, etc. Apoi se impozitează. Nu aveți cum sa primiți doar 381 lei. Oricum, incepand cu august se va vedea pentru că acum ni se vor scădea zilele de grevă din mai, luna viitoare se vor scădea cele din iunie.

      1. Femeile de serviciu , paznicii , fochiștii , mecanici de întreținere , mănâncă mai puțin ??? Dacă femeile de serviciu ar muncii doar , pentru mărirea de salariu . Acesta este un exemplu .
        S-Ă VĂ FIE RUȘINE , TUTUROR CELOR CARE , CATALOGAȚI ACEST PERSONAL CA FIIND INFERIOR .

  5. Asadar, s-a mandatat, s-a negociat, s-a acceptat, s-a publicat. Nu mai exista motiv de polemici, ci de incetare a grevei si de intoarcere a elevilor si profesorilor la scoala si fiecare sa isi vada de treaba lui!

  6. O întrebare? Ce ar fi însemnat sa intre în GREVĂ toate Cadrele Didactice, adică începând de la Rectori, Inspectori, Directori până la ultimul profesor?!? 6 LUNI, ca în Finlanda???

    1. Ce ar fi sa intre mediul privat in greva 6 luni?
      Sa nu mai vireze taxe si impozite catre stat?
      Nimeni nu se uita catre angajatii din mediul privat si catre firmele care sunt cocosate cu taxe si impozite. Si in mediul privat sunt salarii mici (chiar si pentru persoane cu studii superioare). Debutantii cu studii superioare din mediul privat credeti ca sunt platiti mai bine decat un profesor debutant?

      1. Ce ar fi? Poate s-ar mai opri scumpirile, nesatuilor! Ati speriat si vestul Europei cu ce preturi sunt in Romania, la o calitate slaba a produselor si serviciilor! Ce gasesti in magazunele din Ro, in vest e la categoria gunoaie! Si tot voi cu coada sus!

    2. La noi…nu se putea….Sunt mulți profesori care nu merită nicio mărire de salariu pentru ca nu-și fac treaba. Sunt alti profesori (mai puțini) care merită doua sau trei salarii pentru că sunt cu totul dedicați profesiei. Niciodată chiulangii nu vor fi uniți cu conștiincioșii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbatere Edupedu.ro – UiPath Foundation - Brio.ro

VIDEO Ligia Deca: Ceea ce putem face de anul viitor este ca în cadrul materiilor deja existente să folosim resurse digitale și să investim în formarea profesorilor

De anul viitor, profesorii ar putea începe să folosească resurse digitale în predarea materiilor deja existente ca parte a procedurii de digitalizare a educației, iar pentru acest lucru autoritățile trebuie…
Vezi articolul