OFICIAL Numărul de săptămâni de cursuri crește anul viitor școlar pentru liceenii claselor a XII-a și a XIII-a din învățământul tehnologic

9.622 de vizualizări
Foto: © Igor Akimov | Dreamstime.com
Numărul de săptămâni de cursuri crește pentru elevii claselor terminale din învățământul tehnologic, în anul școlar 2022-2023, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre elevii claselor a XII-a și a XIII-a din învățământul liceal, filiera tehnologică.

Concret, elevii de clasele a XII-a zi și a XIII-a seral din învățământul liceal, filiera tehnologică, vor avea 29 de săptămâni alocate pentru pregătirea teoretică și pregătirea practică, în anul școlar 2022-2023, după cum se arată în documentul consultat. De asemenea, ei vor avea și 5 săptămâni de stagii de pregătire practică.

„În anul școlar 2022—2023, pentru clasele a XII-a zi și a XIII-a seral din învățământul liceal — filiera tehnologică, ale căror planuri-cadru de învățământ în vigoare prevăd un număr mai mic de 37 de săptămâni, se aprobă organizarea procesului de învățământ cu menținerea structurii, a numărului total de ore/săptămână și a numărului de săptămâni alocate stagiilor de pregătire practică prevăzute în planurile-cadru de învățământ în vigoare, dar cu reducerea numărului de săptămâni de cursuri pentru disciplinele și modulele din ariile curriculare, corelat cu structura anului școlar 2022—2023, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 3.505/2022”, prevede articolul I din ordinul menționat.

Precizăm că anul școlar 2022-2023 începe de data de 5 septembrie 2022 și are o durată de 36 de săptămâni. Cu toate acestea sunt anumite excepții în privința învățământului tehnologic.

Numărul de săptămâni pe fiecare an, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial

Structura pentru clasa a XII-a învățământ zi:

  • 29 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică;
  • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Structura pentru clasa a XIII-a învățământ seral: 

  • 29 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică.

Atât elevii de clasa a XII-a ( învățământul de zi), cât și cei de clasa a XIII-a (învățământ seral) au un număr de 34 de săptămâni de școală, în anul școlar 2022-2023. Spre deosebire de anul 2021-2022, prin acest ordin a fost crescut numărul săptămânilor. Potrivit ordinului din 15 aprilie 2021, elevii de clasele a XII-a (învățământ de zi) și a XIII-a (învățământ seral), aveau un număr de 34 de săptămâni alocate pentru anul 2021-2022: 27 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică, și 5 săptămâni de stagii de pregătire practică.

De precizat este că, în anul școlar 2022-2023, elevii claselor IX-XI au un număr de 37 de săptămâni, iar acest număr nu a fost modificat față de anul 2021-2022. Cele 37 de săptămâni cuprind pregătire teoretică și pregătire practică, precum și stagii de pregătire practică, fiind distribuite în funcție de an și de specializare. Vezi mai jos structura cu numărul de săptămâni.

Pentru clasa a IX-a liceu — filiera tehnologică: 

  • 34 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 3 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a X-a liceu — filiera tehnologică: 

  • 34 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 3 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a XI-a liceu — filiera tehnologică, profil Tehnic și Resurse naturale și protecția mediului: 

  • 32 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a XI-a liceu — filiera tehnologică, profil Servicii: 

  • 33 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 4 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a IX-a învățământ profesional: 

  • 32 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică săptămânală; 
  • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a X-a învățământ profesional: 

  • 28 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 9 săptămâni de stagii de pregătire practică;

Pentru clasa a XI-a învățământ profesional: 

  • 27 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică; 
  • 10 săptămâni de stagii de pregătire practică;

„În anul școlar 2022—2023, pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, forma de învățământ seral, cu excepția claselor a XIII-a, se respectă numărul de săptămâni de cursuri stabilit prin planurile-cadru de învățământ în vigoare”, stabilește articolul 3 din document.

În document apare la articolul 5 că „stagiile de pregătire practică în învățământul profesional și tehnic pentru care au optat absolvenții ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore și se desfășoară în perioada propusă de unitatea de învățământ organizatoare și aprobată de inspectoratul școlar, conform structurii anului școlar, cu respectarea vacanțelor”.

Ordinul privind măsuri de aplicare și corelare a planurilor de învățământ pentru învățământul profesional, liceal — filiera tehnologică și postliceal cu structura anului școlar 2022—2023:

Foto: © Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Școlile și grădinițele se vor mai redeschide cu prezență fizică doar sub pragul de 6 la mie, rata de infectare la nivel național, prevede programul de guvernare al Cabinetului Ciucă / În prezent rata de infectare e de peste 10 la mie

Școlile și grădinițele se vor mai redeschide cu prezență fizică doar sub pragul de 6 la mie, rata de infectare la nivel național, potrivit programului de Guvernare al Cabinetului Ciucă,…
Vezi articolul

Casa de la școală, program inedit pentru copiii cu dizabilități de la o școală specială din Oradea: Au învățat să împăturească haine, să încheie nasturi. Pentru asta, toți profesorii am donat articole textile, majoritatea care au rămas mici de la copiii noștri, spune profesoara Carmen Ilisie

La Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea, elevii vor învăța abilități pentru o viață independentă, să se îmbrace, să așeze masa, să facă curățenie, să încheie nasturi…
Vezi articolul

Demisie la Ministerul Educației. Subsecretarul de stat Jean Badea, responsabil cu digitalizarea educației și autorul de facto al Strategiei SmartEdu: Faptul că în PNRR se propune o reformă în ceea ce privește digitalizarea educației, iar timp de două luni eu nu am fost întrebat, am perceput lucrul acesta ca pe un mesaj. Demisia este rezultatul acestui mesaj

„Faptul că în PNRR se propune o reformă în ceea ce privește digitalizarea educației, iar timp de două luni eu nu am fost întrebat, am perceput lucrul acesta ca pe…
Vezi articolul

Sute de elevi din județul Botoșani vor învăța în anul școlar 2021-2022 în clase simultane. Inspectorul școlar general: Învățământul simultan nu este decât o soluție de avarie și trebuie, încet – încet, desființat

Sute de elevi din judeţul Botoşani vor învăţa, în anul şcolar 2021 – 2022, în clase simultane, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean,…
Vezi articolul