Noul regulament de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat în Monitorul Oficial. Regulile se aplică din anul școlar 2024-2025, care începe pentru profesori pentru 1 septembrie și pentru elevi – pe 9 septembrie.
Printre noutățile din ROFUIP 2024, aprobat prin OME 5.726/2024, se numără introducerea notei la purtare în fiecare modul, prevederile despre concursul separat de admitere în clasa a IX-a, câte un profesor responsabil cu proiectele europene în fiecare școală, cursuri de educație parentală și cursuri online sau hibrid pentru elevi în situații excepționale.
- Documentul poate fi descărcat mai jos din articol.
Tot astăzi, luni, 12 august, a fost publicat în Monitorul Oficial și Statutul Elevului 2024 – descarcă. Sala de detenție, fără telefoane mobile în timpul orelor și sancțiunile care pot fi aplicate elevilor din anul școlar 2024-2025, printre noutăți.
Iată câteva din noutățile din regulamentul de funcționare al școlilor – ROFUIP 2024:
- Elevii vor primi la sfârșitul fiecărui modul o notă la purtare, în anul școlar 2024-2025, prin care se evaluează comportamentul elevului și respectarea regulamentului școlii (articolul 107).
- Directorii școlilor și liceelor în care se derulează mai mult de 3 programe ale UE în domeniul educației vor putea desemna un profesor coordonator pentru proiecte.
- Cursurile cu prezență fizică pot fi suspendate în situații excepționale (articolul 9). În aceste situații, activitatea se poate desfășura în format online sau hibrid.
- Școlile au obligația de a publica pe site-urile lor autorizația de securitate la incendiu, precum și autorizația sanitară de funcționare. Dacă nu au aceste autorizații, școlile vor informa în acest sens.
- Secretariatul școlii va fi obligat să aibă program pentru părinți, două zile pe săptămână cel puțin, dimineața și seara: „în intervalul orar 8-9, respectiv 16-18” (articolul 75)
- La finalizarea gimnaziului și a liceului, profesorul consilier școlar și dirigintele vor emite recomandări de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, având caracter de orientare școlară (articolul 106).
- Profesorii care predau în mai multe școli vor face serviciul pe școală într-o singură unitate de învățământ, la alegere (articolul 47)
- Prevederile despre concursul de admitere la liceu (articolul 148): liceele pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 50% din numărul de locuri
- Ședințele consiliului de administrație/ale consiliului profesoral se vor putea desfășura în format hibrid sau online, fără condiționare de existența unor situații excepționale.
- Documentele manageriale și alte documente elaborate de comisiile constituite la nivelul unității de învățământ pot fi stocate în format digital.
- Școlile vor primi consultanță juridică obligatorie, dacă directorul solicită, de la consilierii juridici ai inspectoratelor școlare (articolul 17)
- În școli vor fi organizate cursuri de educație parentală pentru părinți (articolul 152)
Edupedu.ro va reveni cu articole despre fiecare din noutățile din ROFUIP 2024.
DOCUMENT DESCARCĂ ROFUIP 2024:
Amintim că proiectul Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial pe 7 august, după cum a anunțat Ministerul Educației.
Conform surselor Edupedu.ro, marți, 6 august, pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației s-a aflat proiectul de ROFUIP, iar sindicatele profesorilor au avizat negativ proiectul.
Iată câteva noutăți la ROFUIP când era în varianta de proiect:
- Profesorii sunt obligați să prezinte un certificat medical, cazierul juridic și certificatul de integritate comportamentală, pentru încadrarea şi menţinerea în funcţie
- Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru părinții și directorii de școli care refuză să semneze Contractul educațional. Acordul părinților pentru supraveghere audio-video, introdus în contract / Acordul GDPR este prezentat ca „obligație” / Părinții – obligați să asigure ținuta decentă a copilului la școală
- La grădiniță, programul copiilor nu poate să depășească 10 ore pe zi. Expunerea limitată a copiilor la tehnologie apare în proiect ROFUIP 2024
- Părinții, obligați și ei să respecte regulamentul de funcționare al școlii