Regulile pentru acordarea concediului de odihnă pentru personalul din învățământul de stat, care se aplică de pe 1 septembrie 2025, au fost stabilite prin ordinul de ministru 7.930/2024, publicat în Monitorul Oficial (MO) înainte de Anul Nou. Normele privesc durata concediilor, programarea acestora și drepturile suplimentare pentru anumite categorii de personal și modifică regulile stabilite anterior în urmă cu 4 ani.
- Edupedu.ro a scris că acest ordin de ministru a avut termen inițial de publicare 1 aprilie 2024, prin calendarul asumat de fosta ministră a Educației, Ligia Deca. Acest termen a fost amânat ulterior către 30 august 2024, dar nici acesta nu a fost respectat, fiind încălcat cu 4 luni.
Potrivit ordinului de ministru, care poate fi descărcat și consultat mai jos în articol, profesorii din învățământul preuniversitar au dreptul la „concediu de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, de regulă, în perioada vacanțelor școlare”, scrie la articolul 3, alineatul 1.
„Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic din învățământul universitar se stabilesc de către consiliul de administrație, în funcție de interesul instituției de învățământ superior și al salariatului”, scrie la articolul 3, alineatul 5.
Iar în document continuă: „(6) Cadrele didactice beneficiază de concediu de odihnă cu durata integrală, plătit pentru funcția de bază, dacă au prestat activitatea, în baza unui contract individual de muncă, încheiat pe perioadă nedeterminată sau determinată, în tot cursul anului școlar/universitar, ținând seama și de prevederile art. 5 alin. (1).
(7) Cadrul didactic care a desfășurat activitate la catedră o fracțiune din anul școlar/universitar are dreptul la un concediu de odihnă cu o durată calculată proporțional cu perioada lucrată în anul școlar/universitar respectiv”.
În învățământul superior, cadrele didactice beneficiază de „concediul anual de odihnă plătit, în perioada vacanțelor universitare, cu o durată de cel puțin 40 de zile lucrătoare”, în funcție de structura anului universitar, potrivit articolului 3, alineatul 4.
Ordinul de ministru menționează că, pentru profesorii din „învățământul postliceal la clasele din domeniul sănătate și asistență pedagogică”, cei din „cluburile sportive școlare” sau cei din „casele corpului didactic”, concediul poate fi acordat și „în alte perioade ale anului școlar, în funcție de specificul activităților” (art. 3 alin. 2).
Conform OME 7.930/2024, profesorii care însoțesc elevii în tabere sunt considerați în activitate, dar „nu mai mult de 16 zile calendaristice” (art. 4 alin. 1).
Pentru personalul de conducere din preuniversitar, adică directorii de grădinițe, școli și licee de exemplu, durata concediului este stabilită în funcție de vechime: „până la 5 ani vechime – 21 de zile lucrătoare; între 5 și 15 ani vechime – 24 de zile lucrătoare; peste 15 ani vechime – 28 de zile lucrătoare”, conform articolului 14, alineatul 1. Până acum, aceste numere de zile au fost stabilite prin contractul colectiv de muncă la nivel de sector (CCMUNSNCIP).
- Nevăzătorii și alte cadre didactice cu handicap din învățământul preuniversitar beneficiază, „după caz, și de un concediu de odihnă suplimentar, conform contractului colectiv de muncă aplicabil” (articolul 4, alineatul 2).
„Pentru persoanele încadrate pe funcția de inspector școlar general, director al Palatului Național al Copiilor, director în centrele de formare continuă în limbile minorităților naționale, perioada efectuării concediului de odihnă, întreruperea concediului de odihnă și rechemarea din concediul de odihnă se aprobă de către ministrul educației”, se arată la articolul 14, alineatul 4. Evidența concediilor pentru acest personal este ținută de ministerul Educației.
Pensionarii angajați în regim de plată cu ora au dreptul la „concediu de odihnă proporțional cu perioada lucrată”, scrie la articolul 5, alineatul 3.
Cât despre întreruperea concediului, concediul poate fi întrerupt în cazuri precum „incapacitate temporară de muncă”, „concediu pentru îngrijirea copilului bolnav” sau „îndeplinirea îndatoririlor publice”, scrie la articolul 11, alineatul 1. În caz de rechemare, angajatorul este obligat să suporte „toate cheltuielile cadrului didactic și ale familiei sale, necesare în vederea revenirii în localitatea pe raza căreia se află locul de muncă”, mai prevede același articol din ordin (OME).
Compensarea concediului neefectuat
Despre compensarea concediului neefectuat, în OME 7.930/2024 se arată că la încetarea contractului de muncă, personalul didactic are dreptul la compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate: „compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă” (articolul 6, alineatul 2).
Conducerile școlilor, dar și din inspectoratele școlare trebuie să țină o evidență strictă a concediilor neefectuate și a rechemărilor: „conducerile unităților/instituțiilor de învățământ preuniversitar și directorul casei corpului didactic întocmesc o evidență distinctă a tuturor rechemărilor din concediul de odihnă și a concediului de odihnă neefectuat” (articolul 17, alineatele 1 și 2).
„(3) Anual, în perioada septembrie—octombrie, inspectoratul școlar are obligația verificării tuturor rechemărilor din concediul de odihnă și a concediilor neefectuate în anul școlar anterior.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat pentru personalul didactic de predare la încetarea contractului individual de muncă din funcția didactică de predare, pentru personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și din casele corpului didactic, precum și pentru personalul de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare, la încetarea contractului individual de muncă din funcția didactică de predare, se realizează în baza procesului-verbal de verificare/control/audit întocmit la nivelul inspectoratului școlar și aprobat de inspectorul școlar general.
(5) În cazul compensării în bani a concediului de odihnă neefectuat, la încetarea contractului individual de muncă din funcția didactică de predare, unitățile de învățământ preuniversitar de stat, casele corpului didactic și inspectoratele școlare introduc obligatoriu în programul EduSal numărul adresei de transmitere a situației privind rechemările din concediul de odihnă la inspectoratul școlar și a procesului-verbal de verificare/control/audit la nivelul inspectoratului școlar și aprobat de inspectorul școlar general.
(6) Aplicația EduSal va fi adaptată corespunzător pentru implementarea prevederilor din prezentele norme metodologice.
(7) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat se realizează în termen de 60 de zile de la data încetării contractului individual de muncă.
(8) Inspectoratele școlare au obligația ca în termen de 90 de zile de la data compensării în bani a concediului de odihnă neefectuat, atât din cadrul inspectoratului școlar, cât și din cadrul unităților de învățământ, să verifice plățile efectuate către beneficiari”.
FOTO DOCUMENT Ordinul 7.930 din 23 decembrie 2024:
DOCUMENT DESCARCĂ Ordinul 7.930 din 23 decembrie 2024:
Foto: © Lazarenka Sviatlana | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
12 comments
dupa calculele mele sunt in total 4 luni de concediu!
și tot nu sunt mulțumiți..
dacă ar fi plătiți dupa performanta ca 5% ar trece clasa
La cum scrii si calculezi, tu sigur ai trecut foarte putine clase!
Altfel, ti-e ciuda? Ai cosmaruri care tin 62 de nopti? Naspa…
3 luni de concediu pe an. Bravo lor, vor avea timp de meditații.
Cine vă oprește să vă faceți profesor?
Cum ai calculat?
nu,stimabile,își refac echilibrul psihic ..astea cu meditatiile sunt ce auziți pe la tv și le preluați fara a pricepe! bla bla!
De ce nu v-ați făcut profesor?
Profund, Danut! Mai ai? Mai zi-ne!
Nu vii si tu sa meditam impreuna?
Trebuie punctat ca un profesor nu isi poate lua concediu cand are nevoie.
serios???,,,,Pinocchio…ai uitat pedeapsa pentru minciună?,,,( nu te mai victimiza).
Datele de concediu sunt fixate.
Poti gasi un inlocuitor dar trebuie sa-l gasesti singur, daca ai noroc. Iar daca vrei sa pleci in vacanta in iunie sau septembrie cand sunt preturi mai mici, nu poti.
Nu te opreste nimeni sa te faci profesor.
Pe langa ca nu-si pot lua concediu de odihna oricand, profesorii muncesc zi-lumina pe durata anului scolar. Cei care nu stiu ce inseamna munca la catedra ar fi bine sa nu mai comenteze.
Nici 60 de zile nu-s suficiente pt ca un profesor sa-si revina dupa stresul, consumul psihologic si bolile “profesionale” contractate prin activitatea la catedra. Multi bani aruncati pe tratamente (NEdecontate de nimeni) dintr-un salariu mizerabil care NU a fost “afectat benefic” de greva de acum 2 ani, ci a ramas la nivel derizoriu, in bataia de joc a guvernantilor si a liderilor de sindicate.
Domnilor profesori de prin sindicate pt ce mai sunteti in sindicate?!!?