Modelul și conținutul-cadru ale Planului de dezvoltare instituțională pentru universitățile care vor prelua în coordonare institutele naționale de cercetare-dezvoltare și pentru organizațiile de cercetare, cu sau fără personalitate juridică, care fuzionează, au fost publicate în Monitorul Oficial.
- Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat pe 23 ianuarie că la mijlocul lunii martie sau, cel târziu, în mai începe evaluarea tuturor institutelor de cercetare, urmată de o concentrare academică a unităților de cercetare. Însă procesul va fi unul voluntar și democratic.
Astfel, planul de dezvoltare instituțională se întocmește pentru o perioadă de 5 ani, conform ordinului nr. 3.225 din 4 februarie 2025:
În cazul organizațiilor de cercetare preluate de Universități, institutul înaintează Ministerului Educației și Cercetării planul de dezvoltare instituțională, aprobat in prealabil de senatului Universității de stat în coordonarea căreia intră.
În cazul institutelor de cercetare care vor fuziona, acestea înaintează Ministerului Educației și Cercetării planul de dezvoltare instituțională comun, cu aprobarea prealabilă și conformă a senatului universitar, a consiliului de administrație și/sau a prezidiului, după caz, din partea fiecărei organizații.


Informații despre evaluarea institutelor de cercetare
În România, finanțarea cercetării a fost o problemă constantă, în ciuda țintei de 1% din PIB stabilită prin lege pentru anul 2020. Aceasta a fost amânată repetat, iar în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR, termenul a fost extins până în 2027, conform Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027.
Fragmentarea sistemului de cercetare este o provocare identificată de autorități, având în vedere numărul mare de actori implicați: universități, institute ale Academiei Române, Institute Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD-uri) și unități private.
- Nota de fundamentare a proiectului Metodologiei privind evaluarea institutelor, metodologie aprobată prin HG nr. 138/2024, face trimitere la o analiză europeană din 2022, ce constată, între altele, o fragmentare masivă a sectorului de cercetare din România, unde în 2021 existau peste 300 de organizații publice de cercetare: 46 institute de cercetare, 87 de universități acreditate, 60 institute și centre aflate în coordonarea Academiei, 49 unități de cercetare coordonate de Academia de Științe Medicale, 72 de entități coordonate de Academia de Științe Agricole și Silvice. Nota amintește că, prin PNRR, România s-a angajată să implementeze recomandările europene până în trimestrul al II-lea din 2026.
Guvernul Ciolacu și-a exprimat intenția de a reduce numărul de institute de cercetare, prin comasare, ca parte a unui proces de consolidare a activităților în domeniu, proces anunțat în 2022 de fostul ministru al Cercetării, Sebastian Burduja și preluat de fostul ministru Bogdan Ivan.
Astfel, Guvernarea PSD-PNL a inițiat, în 2023, un proces de restrângere a cheltuielilor prin comasarea institutelor neperformante.
Regulile reorganizării institutelor, așa cum erau anunțate în 2023, erau confuze, prevăzând finalizarea comasărilor până la jumătatea anului 2024, în condițiile în care evaluarea lor avea ca termen finalul anului 2024. Procedurile au suferit, însă, modificări pe parcurs.
Schimbările din mediul institutelor de cercetare au la bază Legea 25/2023, care stabilește integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare, dezvoltare și inovare din România și prevede evaluarea lor din punct de vedere al performanței.
Institutele de cercetare trebuie încadrate în 3 clase de performanță, iar cele unde se constată performanța cea mai scăzută (clasa a III-a) urmează să fie „transformate”, adică să treacă prin proces de fuziuni sau să se desființeze, potrivit aceleiași legi.
Evaluarea performanței organizațiilor de cercetare se face în baza art.19 – art.21 din Legea nr. 25/2023 și a normelor metodologice aprobate prin HG nr. 138/2024, conform site-ului mcid.gov.ro, unde s-au publicat pe 23 ianuarie 2025 modelele cadru de raport de evaluare/autoevaluare.
Cine evaluează institutele de cercetare
Comisia de evaluare privind performanța pentru integrarea activității de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică este formată din 28 de membri, care au fost aleși în urma unui concurs lansat în aprilie 2024 de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Lista cu membrii comisiei de evaluare a institutelor de cercetare

Cazul evaluării institutelor de cercetare din subordinea Academiei Române
Academia Română a decis în octombrie 2024 reorganizarea institutelor și centrelor de cercetare pe care le are în subordine.
Edupedu.ro a prezentat în exclusivitate noua configurație a institutelor de cercetare din subordinea Academiei Române, în care 20 de institute și centre din secțiile de filologie, științe economice, juridice și sociale, științe istorice și arheologie își pierd personalitatea juridică.
Decizia de reorganizare a fost luată ca urmare a evaluării activității institutelor de cercetare și a grupării acestora în 3 categorii valorice. În final, în urma evaluării, din cele 70 de institute și centre de cercetare ale forului, 20 de institute își pierd personalitatea juridică și trec în coordonarea filialelor din București, Iași, Cluj și Timișoara.
Institutul de Istorie a Religiilor a avut o reacție dură la propunerea Academiei Române de reorganizare: „Nu a existat niciodată un institut similar în istoria României. Tocmai acest Institut organizează Congresul Internațional de Istorie a Religiilor, în 2026”, a afirmat directorul Institutului de Istorie a Religiilor, cercetătorul Eugen Ciurtin, într-o poziție oficială remisă Edupedu.ro pe 26 octombrie 2024.
Eugen Ciurtin a declarat că Institutul de Istorie a Religiilor are susținerea ministrului Cercetării, care a aprobat un memorandum prin care să fie exceptat de la desființare, într-o conferință de presă, pe 4 decembrie 2024.
Foto: © Chormail – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.