Modelul standard de cerere pentru tichetele educaționale din 2023 a fost aprobat prin ordin al ministrului investițiilor și proiectelor europene și a fost publicat în Monitorul Oficial. Cererile pentru tichetele educaționale de 500 de lei pot fi depuse la școli până pe 26 noiembrie, după ce Guvernul a extins termenul. Inițial termenul era 27 octombrie.
- Numărul de elevi care ar urma să primească aceste carduri în anul școlar 2023-2024 este de 410.000 de copii din medii defavorizate, de nivel preșcolar, primar și gimnazial, conform notei de fundamentare a OUG.
Pentru a primi tichete educaționale, venitul lunar pe membru de familie este de maximum 633 de lei în cazul preșcolarilor și de 1500 de lei în cazul elevilor din învățământul de stat primar și gimnazial.
Ce înseamnă venit realizat? Venitul stabilit prin deducerea din baza impozabilă determinată potrivit regulilor din fiecare categorie de venituri prevăzută în titlul IV — Impozitul pe venit din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, a impozitului datorat, potrivit ordonanței de urgență.
La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie, dintre categoriile de venituri prevăzute la art. 3 din Ordonanța Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, se iau în considerare veniturile care se află în evidența Agenției Naționale de Administrare Fiscală în luna iulie a fiecărui an în care se acordă sprijinul, potrivit Art. 9 din ordonanța de urgență.
Venitul mediu net lunar pe membru de familie se calculează de Serviciul de Telecomunicații Speciale prin însumarea veniturilor realizate în luna iulie a fiecărui an de către persoanele din componența familiei, potrivit cererii depuse, și împărțirea rezultatului la numărul acestora.
Cine poate beneficia de tichete educaționale:
a) copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015, republicată; – venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei
b) copiii dezavantajați din învățământul de stat primar înscriși în învățământul de stat primar care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară; venitul lunar pe membru de familie este maximum 1.500 lei;
c) copiii dezavantajați din învățământul de stat gimnazial înscriși în învățământul de stat gimnazial, care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.
DOCUMENT Ordin privind aprobarea modelului standard de Cerere pentru acordarea sprijinului educațional sub formă de tichet social pe suport electronic pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial
DOCUMENT Cerere pentru acordarea sprijinului educațional sub formă de tichet social pe suport electronic pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial
Prevederi privind modalitatea de acordare a tichetelor educaționale din Ordonanța de urgență publicată în Monitorul Oficial pe 13 octombrie
Datele și informațiile din cererea depusa de parinte sunt introduse de unitățile de învățământ din care provin potențialii destinatari finali în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România — denumit în continuare S.I.I.I.R, în termen de 5 zile calendaristice de la expirarea termenului pentru depunerea cererilor.
În vederea întocmirii listelor cu destinatarii finali se utilizează aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Pentru potențialii destinatari finali pentru care s-a solicitat măsura de sprijin prin cerere, Ministerul Educației, prin instituțiile aflate în subordinea/sub autoritatea sa, asigură și transmite, printr-un canal securizat prin intermediul S.I.I.I.R, către aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, pentru anul școlar 2023—2024 până la data de 1 noiembrie 2023.
Pentru anii școlari aferenți perioadei 2024—2027 informațiile se transmit în termen de 30 de zile calendaristice de la data începerii cursurilor anului școlar pentru care se acordă sprijinul, baza de date cu preșcolarii și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial care conține numele și prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de învățământ din care provin, nivelul de școlarizare și datele de identificare ale reprezentantului legal sau reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, după caz, numele și prenumele și datele de identificare ale fraților și surorilor minori.
Lista destinatarilor finali va fi transmisă de către Serviciul de Telecomunicații Speciale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și poate fi accesată de către beneficiar, prin intermediul aplicației informatice speciale, în termen de 10 zile lucrătoare de la data prelucrării și structurării bazei de date..
Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.
Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.
Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.
Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.
Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.
21 comments
Bună seara,am mai multe întrebări și dacă poate cineva competent să-mi răspundă m-ar ajuta foarte mult. Am un băiat de 17 ani la liceu.Eu sunt pensionata pe caz de boală, tatăl lui a plecat de acasă de 7 ani fără să fim divorțați legal.Nu îl sprijină cu nici un ban.Doresc să știu cum pot proceda să obțin acest card și ce venituri se calculează. Mulțumesc
buna seara a-și dori sa depun și eu o cerere la dumneavoastră pentru acel card educational.timinger Florentina mă numesc.
bună seara am o întrebare am doi copii și ieu am pus penru ambele copii cere dar mo zis la școală damna secretara ce numa copilul mare primește cardul de recezite și copilul mic în clasa1 nu ieste pe listă nu înțeleg ce ieu am pus separat la numa ce mo zis la școală ce nu unul primește nu știu de ce ieu am făcut cere la amândoi separat la ambii copi și am pus la timp
bună ziua, eu dacă am tichetele sociale de 120 lei și ne având alt venit pot depune cerere? am fost la scoala și mi.au zis de la secretariat ca nu pot beneficia de ambele. va mulțumesc
Bună ziua! Alocația copilului se socotește ca venit pe membru de familie? Alocația de stat după lege, nu se impozitează.
nu se impoziteaza , dar e venit,. se socoteste clar conform ordonantei 33 din 2001
Buna seara!Daca am 2 copii trebuie completate 2 cereri?
Buna ziua ma scuzați ca vin cu o întrebare. Eu am fetita de 3 anisori la o gradinita particulara și fata mea este preșcolar mar interesa dacă eu nu am loc de munca și am doar alocația copilului daca pot depune acte pentru acest tichet educațional ca am primit modelul de cerere de la grădiniță, dar ma interesează dacă eu în afara de alocația fetei nu mai am niciun alt venit și ma interesează dacă fata mea primește acest tichet .Și dacă primește ce fel de documente trebuie sa depun ?
Mulțumesc frumos.
Bună ziua!
În lege se stipulează clar că doar preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, beneficiază de acest sprijin!
Cel mai bine ar fi, să întrebați la grădinița particulară!
Din cate vad aici copilul cu handicap nu beneficiază sau nu am inteles eu textul? Deja e tarziu cred pentru depunerea actelor.
Doar dacă urmează una din formele preșcolar, primar sau gimnazial, ale învățământului de stat! A fost extins termenul de depunere, până pe 26 noiembrie!
Bună seara dacă am cardurile de anu trecut mai trebuie să fac din nou cerere
Da!
Bună ziua!
Dacă în familie sunt doi copii, unul în învățământ primar, iar celălalt gimnazial, trebuie să completăm două cereri și să depunem dosar separat, sau ajunge doar un singur dosar? Mulțumesc anticipat.
Cf noului model de cerere, ar trebui doar una singură! Dar, totul rămâne la latitudinea școlilor și de felul în care se interpretează noua ordonanță de urgență!
Buna seara.
Este nevoie de acea declarație la notar pt cei care nu au venit pt acele tichete de 500 lei sau nu? De ce sunt scoli care le cer și altele nu ?
Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri!
Bună seara! Pentru că fiecare interpretează legea, așa cum o înțelege! Logic și normal, în afara acelei cereri completate, cf OUG 83/2023, care a simplificat aspectele birocratice, nu ar mai trebui nici un alt document (adeverințe, declarații, etc.) deoarece în urma introducerii informațiilor din cerere în aplicația respectivă, eligibilitatea va fi stabilită în urma verificărilor făcute de către cei de la STS!
Mulțumesc frumos!
Cu plăcere! P.S. Bună ziua! 🙂
bună ziua cardu meu este blocat cum pot sa le deblochez
Bună ziua! Din aplicația mobilă (sunt tutoriale pe youtube) sau contactați compania emitentă a cardului (Edenred, Sodexo, etc.)!