OFICIAL Ministrul educației: I-am propus lui Radu Szekely să rămână în echipă. Propunerea a fost făcută pe baza competenței, dar și a curajului de a spune ce gândește fără sa-i pese dacă e sau nu “în linie”

1.879 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu și Radu Szekely / Colaj foto: gov.ro, Doria Dragusin - Merito
Sorin Cîmpeanu și Radu Szekely / Colaj foto: gov.ro, Doria Dragusin – Merito
Secretarul de stat din Educație demis astăzi de premierul Florin Cîțu rămâne oficial în Minister, pe poziția de consilier al ministrului Sorin Cîmpeanu. “I-am propus lui Radu Szekely să rămână în echipă pentru a continua multitudinea de proiecte începute, în interesul elevilor”, a declarat Cîmpeanu pentru Edupedu.ro. Oficialul a precizat că “propunerea a fost făcută pe baza competenței, dar și a curajului de a spune ce gândește fără sa-i pese dacă e sau nu “în linie” cu restul, nefiind “încărcat” de acea autosuficiență atât de dăunătoare în orice domeniu”.

Edupedu.ro a scris astăzi, citând surse guvernamentale, că premierul Florin Cîțu îl demite pe secretarul de stat din Educație Radu Szekely, propus de USR PLUS în această funcție, dar că acesta va rămâne în Minister pe poziția de consilier al ministrului, responsabil pe probleme de echitate. Decizia de eliberare din funcție a lui Szekely, care anterior a fost director de cabinet al ministrului Ecaterina Andronescu și preluat apoi ca propunere de USR PLUS, vine în criza guvernamentală actuală care a dus până astăzi la un val de demiteri ale oficialilor din ministere propuși de USR-PLUS.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat în această seară pentru Edupedu.ro că “poziția de consilier trebuie să aibă la bază competențe profesionale. Din această perspectivă, i-am propus lui Radu Szekely să rămână în echipă pentru a continua multitudinea de proiecte începute, în interesul elevilor. Propunerea a fost făcută pe baza competenței, dar și a curajului de a spune ce gândește fără să-i pese dacă e sau nu “în linie” cu restul, nefiind “încărcat” de acea autosuficiență atât de dăunătoare în orice domeniu“.

Întrebat cu cine va fi înlocuit Szekely în funcția de secretar de stat, Sorin Cîmpeanu a afirmat că “funcțiile de ministru și de secretar de stat sunt funcții politice, girate politic“.

Informații de background

Szekely este singurul care a anunțat că rămâne în Guvern din cei peste 70 de demnitari din partea USR-PLUS demiși de premierul Cîțu în ultimele două zile.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Szekely a scris astăzi, 9 septembrie 2021, că “am devenit în ultimele 7 luni parte integrantă a unei echipe care a pornit la implementarea celui mai mare plan de reformă a educației, România Educată, un proiect care transcede limitele politicului. Indiferent de poziția pe care o ocupă fiecare, o echipa consolidată funcționează. În consecință, chiar dacă nu voi mai fi secretar de stat, rămân parte a echipei, pentru că prefer să mă concentrez pe educație și mai puțin pe politică”.

Amintim că Radu Szekely a ocupat din februarie 2021 și până astăzi, 9 septembrie 2021, funcția de secretar de stat pentru echitate și egalitate de șanse în Ministerul Educației. Acesta a fost propunerea USR-PLUS pentru acest post care a revenit formațiunii în urma algoritmului stabilit în Coaliție.

Radu Szekely este fostul consilier al Ecaterinei Andronescu, în perioada ultimului mandat al acesteia la Ministerul Educației devenind directorul de cabinet al ministrului. A coordonat și scris documentul “Planul de acțiune pentru educație” care a făcut parte din viziunea “Educația ne unește” a fostului ministru PSD. Toate școlile din România au fost obligate să dezbată documentele și ideile propuse în respectiva viziune.

În prezent, Radu Szekely, propus de USR PLUS secretar de stat la educație și demis de premierul liberal Florin Cîțu lucrează în ministerul condus de liberalul Sorin Cîmpeanu la o nouă viziune a educației: de această dată, este vorba despre proiectul de implementare a României Educate a președintelui Klaus Iohannis și de transformare a acesteia într-o lege a educației.

De precizat că singura școală-pilot privată aprobată de Ministerul Educației în proiectul derulat în prezent de instituție este co-fondată de secretarul de stat Radu Szekely, la Sibiu, acesta fiind șeful Comisiei de aprobare și cel care a avizat desemnarea. “Nu consider că este vreun conflict”, a răspuns Radu Szekely, secretar de stat pentru echitate și egalitate de șanse în Ministerul Educației, când a fost întrebat de Edupedu.ro dacă există un conflict de interese sau o problemă de etică după ce a semnat aprobarea cererii de înscriere a școlii private co-fondate de el în programul de pilotare în care s-au calificat doar 6 din cele 20 de școli înscrise.

Szekely a acordat în luna mai 2019, din poziția de consilier al ministrului Educației, un interviu site-ului Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, în care vorbea despre viziunea sa asupra titularizării.

După ce Ecaterina Andronescu a fost demisă de Viorica Dăncilă pe 5 august 2019, Szekely a fost pe lista propunerilor de posibili miniștri în guvernul PSD (detalii aici). Szekely a fost și candidat independent la Consiliul Local Sibiu, în alegerile locale din septembrie 2020.

După alegerile parlamentare din decembrie 2020, atât PLUS, cât și USR l-au întrebat pe Radu Szekely dacă vrea să preia Ministerul Educației, în cazul în care, la împărțirea portofoliilor în coaliția de guvernare, acest minister ar fi revenit alianței. Aceste lucruri au fost confirmate de Szekely într-un interviu la Libertatea. “În anumite condiții, da” ar fi interesat să conducă Ministerul Educației, spunea Szekely pe 11 decembrie. “Mi-ar plăcea să continui ceea ce am început atunci (n. red. în mandatul Ecaterinei Andronescu)”, a declarat acesta.

“Nu m-aș înscrie niciodată într-un partid pentru o funcție”, a declarat Szekely.

Szekely susține că este tehnocrat, nu este membru de partid, este fondatorul Școlii Finlandeze de la Sibiu, școală particulară care este condusă de un board format, alături de Szekely, din Părintele Constantin Necula, Elena Lotrean și doi antreprenori – Lucian Todea și Dan Luca (sursa și detalii).

Citește și:
Demiterea secretarului de stat Radu Szekely, de la Educație, publicată în Monitorul Oficial / Este singurul care a anunțat că rămâne în Guvern din cei peste 70 de demnitari din partea USR-PLUS demiși de premierul Cîțu în ultimele două zile
Radu Szekely va fi demis din funcția de secretar de stat la Educație, dar va fi menținut în poziția de consilier de Sorin Cîmpeanu – SURSE
Demiteri în criza guvernamentală: premierul PNL Florin Cîțu i-a eliberat din funcție pe secretarul de stat Cristian Litan de la Ministerul Cercetării și subsecretarul de stat Tudor Oprea de la Ministerul Educației, propuși de USR-PLUS
Singura școală-pilot privată aprobată de minister este co-fondată de secretarul de stat Radu Szekely, la Sibiu, acesta fiind șeful Comisiei de aprobare și cel care a avizat desemnarea. Szekely: Nu consider că e vreun conflict / Au mai fost trei școli particulare, dar au fost respinse – interviu
Cu ce se ocupă și cine conduce Ofsted, forul englez dat drept model pentru planul Ministerului Educației de a reforma ARACIP? “Muftiul” lui Radu Szekely – cavaler pentru activități în educație
Mai multe reclamații de la Ministerul Apărării și de la școli private, printre motivele reorganizării ARACIP, agenția care acreditează și evaluează școlile și grădinițele, susține secretarul de stat de la Educație, Radu Szekely / Se discută trecerea liceelor în administrarea consiliilor județene și standarde diferite pentru școlile private – interviu
Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației: „Nu ne dăm demisia, așteptăm să fim demiși” / USR-PLUS a depus moțiunea de cenzură / Barna a anunțat că miniștrii USR-PLUS vor demisiona la începutul săptămânii viitoare
EXCLUSIV Secretarul de stat Radu Szekely, expert într-un proiect pe fonduri europene al Ministerului Educației, în parteneriat cu Alexandru Cumpănașu. Szekely: Asta nu știam, sincer
Cine sunt favoriții pentru funcția de ministru al Educației: Lista Vioricăi Dăncilă pentru ministerul de unde a dat-o afară pe Ecaterina Andronescu


1 comment
  1. >> I-am propus lui Radu Szekely să rămână în echipă
    Ce s-ar face tractoristu’ fara vizionarul si asertivul Szekely? Cu cine s-ar mai inchide in birou sa ia decizii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii care își doresc să abordeze un alt fel de predare pot alege dintre manualele Editurii Corint, concepute de cadre didactice care au darul de a modela viitorul copiilor și de a facilita învăţarea cu pasiune şi profesionalism (P)

Grupul Editorial Corint se situează și anul acesta pe podium la licitația organizată de Ministerul Educației. 12 manuale câștigătoare, pentru clasele I și a VI-a, concepute de profesori care au…
Vezi articolul

Titularizare 2023. Adeverința medicală, pentru înscrierea la concursul de angajare în învățământ, trebuie eliberată de un cabinet de medicina muncii, anunță Inspectoratul Școlar Sector 3

Adeverința medicală, pentru înscrierea la concursul național de Titularizare 2023, trebuie să fie eliberată de către un cabinet de medicina muncii, anunță Inspectoratul Școlar al Municipiului București Sector 3. Vezi…
Vezi articolul

Explicațiile Inspectoratului din Iași pentru ghidul care prezintă legăturile culorilor cu paranormalul și cu eliminarea “toxinelor emoționale” și a celor din colon: informații “scoase din context”, importante pentru educația copiilor cu nevoi speciale

Inspectoratul Școlar Județean Iași a reacționat la articolul publicat miercuri de Edupedu.ro, ce prezenta un “ghid de bune practici” publicat sub egida instituției, în care erau prezentate exemple de promovare…
Vezi articolul