OFICIAL Ministerul Educației trebuie să stabilească lista școlilor incluse în Programul Masă sănătoasă 2025 și numărul preșcolarilor și elevilor beneficiari, până pe 1 februarie

5.539 de vizualizări
Foto: Monitorul Oficial
Hotărârea de Guvern privind instituirea Programului național „Masă sănătoasă” în anul 2025 a fost publicată în Monitorul Oficial. Până la 1 februarie trebuie să fie publicată și lista școlilor care vor fi incluse în program în acest an școlar. Documentul precizează că până la 1 februarie trebuie publicată lista școlilor. Amintim, Guvernul a alocat anul acesta prin ordonanța trenuleț, doar 1,1 miliarde lei sumă similară cu cea alocată anul trecut când jumătate de milion de elevi au primit masa sănătoasă. Pentru al treilea an consecutiv, Guvernul alocă suma de 15 lei per elev pe zi pentru o masă caldă sau pachet alimentar.

A fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de Guvern pentru aplicarea programului „Masă sănătoasă” în anul școlar în curs. Documentul specifică și faptul că școlile incluse sunt aceleași ca și în anul trecut școlar 2024-2025.

Art 2, alin 7 – „Pe perioada desfășurării cursurilor anului școlar 2024- 2025, PNMS se implementează în unitățile de învățământ aprobate prin Ordinul ministrului educației și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 3.840/81/2024 privind aprobarea Listei unităților de învățământ preuniversitar incluse în Programul național „Masă sănătoasă” în anul 2024, cu modificările și completările ulterioare”.

Programul Național „Masă Sănătoasă” se adresează copiilor de grădiniță și elevilor de clasele primare și gimnaziu. Inspectoratele școlare au avut termen până pe 5 ianuarie să trimită la ministerul Educației lista cu școlile selectate în programul „Masă Sănătoasă” pentru anul școlar 2025-2026, conform Ordinului 7.732 din 16 decembrie 2024

În anul școlar 2023-2024 Programul Național “Masă sănătoasă” a funcționat în 1.463 de unități de învățământ, pentru un număr de 522.341 beneficiari preșcolari și elevi, potrivit notei de fundamentare.

În anul școlar 2024-2025, 533.907 de preșcolari și elevi au beneficiat de program, conform notei de fundamentare.

Banii acordați de Guvern pentru finanțarea Programului Masă sănătoasă vor fi în limita sumei de 1.139.400 mii lei, aprobată într-o poziție distinctă într-o anexă la legea bugetului de stat pe anul 2025, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, conform OUG 156 din 30 decembrie 2024. Aceeași suma a fost aprobată și pentru anul 2024.

Numărul anual de beneficiari ai programului se stabilește și se propune de către Ministerul Educației, pe baza concluziilor raportului cu privire la impactul PNMS, realizat la nivel național, potrivit HG.

Pe de altă parte, HG prevede la art 2, alin (9) că în limita fondurilor aprobate cu această destinație pentru anul 2025, lista școlilor poate fi completată și cu alte unități de învățământ selectate de către ISJ/ISMB.

În același ordin se precizează și că pentru anul școlar următor, 2025-2026, până pe 1 februarie, Ministerul Educației trebuie să facă public numărul preșcolarilor și elevilor care vor primi masa sănătoasă din septembrie 2025. Deși legea Educației prevede ca 1 milion de elevi să primească masa sănătoasă, prevederea a fost amânată de 2 ori până acum de Guvernul Ciolacu.

În ce constă masa sănătoasă

Scopul PNMS constă în sprijinirea accesului la educație al tuturor copiilor prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio emoțional, întărirea stării de bine și
oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea.


În continuarea scopului prevăzut la alin. (2), PNMS contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, precum adoptarea unei diete diversificate, echilibrate și sănătoase, respectiv sustenabile — precum educația pentru reducerea risipei alimentare, reducerea cantității de deșeuri, colectarea și valorificarea deșeurilor alimentare.


PNMS constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Art. 3. — (1) Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:


a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină, respectiv unități în care trebuie să funcționeze, conform reglementărilor legale în vigoare, și spațiu adecvat de servire a mesei;


b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de
clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 1.456/2020 pentru aprobarea Normelor de igienă din unitățile
pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, cu modificările ulterioare. În situația în care hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare sunt păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care sunt asigurate condițiile de manipulare și depozitare indicate de producător, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind igiena și siguranța produselor alimentare, condiții care să poată fi monitorizate și controlate;


c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering. Pachetul alimentar este păstrat, până la servire, în spații amenajate, în care sunt asigurate condițiile de manipulare și depozitare indicate de producător, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind igiena și siguranța produselor alimentare, condiții care să poată fi monitorizate și controlate.

Art 3, alin 4) La cererea motivată a elevului major/părinților/ reprezentantului legal/ocrotitorului legal, formulată în scris și însoțită, după caz, de un document justificativ, înregistrată la secretariatul unității de învățământ, preșcolarii și elevii care, din considerente de natură medicală sau religioasă, au restricții alimentare beneficiază de masa sănătoasă adecvată situației acestora, în limita valorii zilnice prevăzute la art. 2 alin. (1)

Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică:
  • ciorbă de legume;
  • un fruct întreg.
  • supă de pui cu legume;
  • ciorbă de văcuţă cu legume;
  • legume cu piept de pui la grătar;
  • mâncare de mazăre cu piept de pui;
  • pilaf cu legume şi ficăţei de pui;
  • piure de morcov cu grătar de pui;
  • piure de cartofi cu piept de curcan;
  • mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
  • ghiveci de legume cu pui;
  • orez cu legume şi pui la tavă;
  • sufleu de broccoli cu brânză;
  • cartofi gratinaţi cu piept de pui la grătar;
  • tocană de legume cu orez brun;
  • piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume;
  • omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;
  • sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;
  • dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
  • ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
  • macaroane cu brânză;
  • cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;
  • quinoa cu legume;
  • sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;
  • sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume
    crude – gogoşar, varză, morcov;
Informații de context

Programul “masă caldă” în școli a început în urmă cu 8 ani, cu 50 de școli, ca fiind un program pilot, iar guvernele au continuat an de an programul prin hotărâri de Guvern aprobate în fiecare an târziu, aproape de începerea anului școlar, ceea ce a creat întârzieri în aplicare. Elevii nu au primit în nici un an la timp pachetul alimentar sau masa caldă. În 2018, de exemplu, proiectul de HG a fost pus în dezbatere la 3 luni de la începerea anului școlar.

Conform uzanțelor, pilotarea ar fi trebuit să dureze maximum doi ani.

Principala problemă semnalată în desfășurarea programului masă caldă în școli este lipsa cantinelor școlare sau a spațiilor destinate servirii mesei calde, arată raportul privind stadiul implementării Programului – pilot „Masă caldă” în anul școlar 2021-2022. Documentul a fost publicat în decembrie pe site-ul ministerului, dar ferit de vizibilitate și este primul raport care analizează programul pilot. Conform Ministerului Educației, doar puțin peste 10% dintre unități școlare din țară au cantine școlare. Nu se știe câte dintre aceste școli au fost incluse în programul pilot masă caldă în școli, existența unei cantine nu a fost un criteriu de selecție a școlilor.

Selecția școlilor a fost una politică, potrivit analizei Edupedu.ro, care arată că peste 63% dintre instituțiile incluse în 2022-2023 în plus, în programul de “Masă caldă” (n. red. din 161 de școli) sunt din localități cu primari PNL.

Deocamdată, mergem cu acest număr pe care l-ați auzit, peste 500.000 de beneficiari. În curând vom veni și cu o altă hotărâre de Guvern pentru a detalia concret unitățile administrativ-teritoriale și unitățile școlare care vor beneficia de acest program. Ideea este să continuăm practic în acele unități pe care le-am avut și în anul trecut”, a declarat ministrul Educației și Cercetării Daniel David, la finalul ședinței de Guvern în care a fost adoptată hotărârea de Guvern.

Creșterea sumei per elev pentru „Masa sănătoasă” a fost propusă de Inspectoratul Școlar al Județului Neamț pentru că „a crescut prețul alimentelor” în 2024, care a solicitat și finanțarea din timp a programului, pentru ca elevii să aibă mâncarea din prima zi de școală, conform unui raport al ISJ Neamț.

Pe 22 aprilie, la o dezbatere a organizației World Vision privind programul masă sănătoasă, secretarul de stat Sorin Ion a spus că este foarte posibil să crească suma “într-un program viitor”.

Hotărârea de HG privind instituirea programului Masă Sănătoasă
DESCARCĂ Declarația pe propria răspundere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Elevii cer demisia ministrului Educației într-un protest față de încălcarea dreptului la transport gratuit la școală, în fața Ministerului: „Ligia Deca să ne vadă, facem orele în stradă” / UPDATE Elevii au fost primiți în audiență de un secretar de stat, nu de ministră

Mai multe asociații ale elevilor protestează în această dimineață în fața Ministerului Educației, cerând demisia ministrei Ligia Deca după ce operatorii de transport au anunțat că elevii navetiști din 19…
Vezi articolul