Ministerul Educației a amânat verificarea tezelor de doctorat după standardele din Ghidul național și aplicarea noilor standarde minimale pentru acordarea titlului de doctor, care a fi trebuit să fie elaborate de către Comisia Națională de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și aprobate de Ministerul Educației prin ordin de ministru, pe 2 aprilie 2024, conform OME 3.069/2024.
Astfel, potrivit noului ordin, „până la intrarea în vigoare a noilor standarde minimale pentru acordarea diplomei de doctor de către CNATDCU se aplică standardele naționale minimale pentru acordarea titlului de doctor în vigoare la data susținerii publice a tezei de doctorat.
- Standardele minimale naţionale necesare şi obligatorii pentru conferirea diplomei de doctor ar fi trebuit să se aplice studenților doctoranzi înmatriculați începând din anul universitar 2024-2025, conform proiectului de ordin de ministru privind aprobarea standardelor.
2 aprilie 2024 a fost termenul pentru Ordinul ministrului educației privind aprobarea standardelor minimale naționale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice de conferențiar și profesor, a atestatului de abilitare și a diplomei de doctor, conform calendarului de implementare a legii învățământului superior, aprobat prin OME 3.069/2024
Noile Standarde minimale au fost repuse în dezbatere publică de Ministerul Educației pe 18 iunie 2024, după ce proiectele inițiale din martie 2024 au stârnit critici, inclusiv legate de perioada scurtă a consultărilor și absența unei „dezbateri reale” pe subiect, astfel că Ministerul Educației le-a retras și a organizat o serie de dezbateri publice privind standardele minimale.
În ceea ce privește verificarea tezelor de doctorat, se păstrează doar obligația Instituției organizatoare de studii de doctorat (IOSUD) ca înaintea susținerii publice a tezei de doctorat să verifice teza de doctorat prin intermediul unui program informatic de depistare a similitudinilor.
Elaborarea unui ghid privind redactarea tezelor de doctorat este o atribuție nouă a CNATDCU, inclusă în regulamentului de funcționare intrat în vigoare în august 2024:
- „ART. 50 – În termen de cel mult 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, CNATDCU propune spre aprobare ministrului educației Ghidul național privind redactarea tezelor de doctorat”.
Alte atribuții CNATDCU privind doctoratul:
- „propune standardele minimale naționale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice de conferențiar și profesor din învățământul superior, a atestatului de abilitare, precum și a diplomei de doctor. Aceste standarde se aprobă prin ordin al ministrului educației, la propunerea CNATDCU;
- analizează procedura administrativă desfășurată la nivelul instituției de învățământ superior privind acordarea diplomei de doctor;
- emite un aviz conform cu privire la respectarea procedurii administrative desfășurate la nivelul IOSUD și respectarea criteriilor minimale pentru acordarea diplomei de doctor”, conform Art. 14.
Ordinul ministrului educației nr. 3.020/2024 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat se completează după cum urmează:
— La articolul 2, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (3)—(5), cu următorul cuprins:
„(3) Aplicarea prevederilor art. 21 alin. (7) din regulamentul-cadru prevăzut la art. 1 se prorogă până la elaborarea de către Comisia Națională de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a Ghidului național privind redactarea tezelor de doctorat.
(4) Prin excepție de la prevederile alin. (3), instituția organizatoare de studii universitare de doctorat are obligația să verifice teza de doctorat prin intermediul unui program informatic de depistare a similitudinilor, înaintea susținerii publice a tezei de doctorat.
(5) Până la intrarea în vigoare a noilor standarde minimale pentru acordarea diplomei de doctor de către CNATDCU se aplică standardele naționale minimale pentru acordarea titlului de doctor în vigoare la data susținerii publice a tezei de doctorat.”
Prevederile din Regulamentul cadru privind studiile universitare de doctorat de la art. 21/ (7):
„IOSUD, prin școala doctorală, are obligația ca înaintea susținerii publice a tezei de doctorat să verifice teza de doctorat prin intermediul unui program informatic de depistare a similitudinilor.
Verificarea se realizează pe baza standardelor cuprinse în Ghidul național privind redactarea tezelor de doctorat, elaborat de către Comisia Națională de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Rezultatele analizei vor fi puse la dispoziția studentului-doctorand, a conducătorului de doctorat și a comisiei de doctorat.”
DOCUMENT Ordinul nr. 7.373/2024 privind completarea Ordinului ministrului educației nr. 3.020/2024 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat
Foto: © Sarawut Nirothon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
Adică, sunt niste politicieni care sunt programați să susțină doctorate in perioada imediat următoare?
V E R I F I C A R E A, băbăiatule. Aia se amînă, atît. Rotativa merge, nu-i stress!