OFICIAL Mediile elevilor vor putea fi încheiate și cu două note, în contextul grevei generale a profesorilor / Situațiile școlare nu trebuie validate de consiliile profesorale – ordin de ministru

9.838 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea
Mediile școlare ale elevilor vor putea fi încheiate și cu doar două note, după ce ordinul de ministru care modifică Regulamentul de funcționare a școlilor (ROFUIP) în plină grevă generală a angajaților din Educație a fost publicat în Monitorul Oficial joi, 8 iunie. Modificarea a fost propusă public de Ministerul Educației (ME) marți după-amiază, 6 iunie, ceea ce înseamnă că a fost în consultare publică pentru o singură zi.

Anunțul că ordinul ministrului educației nr. 4.430/2023 a fost trimis de ME spre publicare în Monitorul Oficial a fost făcut tot astăzi. Documentul poate fi consultat mai jos în articol.

Potrivit ordinului, „În anul școlar 2022-2023, în situații excepționale, neimputabile elevului sau familiei acestuia, inclusiv în situații medicale care conduc la un număr de absențe de cel mult 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la o disciplină/un modul, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două”.

Până la modificarea ROFUIP pentru anul 2022-2023, ar fi trebuit ca, la o materie, un elev să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul ar fi trebuit să noteze cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie, la clasă.

În ceea ce privește elevii în stare de corigență, ei „vor avea cu cel puțin un calificativ/o notă în plus față de numărul de calificative/note prevăzut la alin. (4) sau, după caz, la alin. (41), ultimul calificativ/ultima notă fiind acordat(ă), de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar”, scrie în ordinul care modifică art. 107, alin. 6 din ROFUIP.

„(3) În anul școlar 2022—2023, în situații excepționale, prin derogare de la prevederile art. 55 lit. e), art. 69 lit. c) și art. 127 alin. (1), situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată, de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ, în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală prezentată de învățător/institutor/profesor pentru învățământul primar/profesor-diriginte” – este altă modificare aprobată oficial.

Noul ROFUIP este în vigoare din 1 septembrie 2022

Edupedu.ro a scris în iulie 2022, când s-a aprobat noul… (ROFUIP), despre schimbările aduse, cel puțin 10 la număr, cu aplicare din anul școlar 2022-2023: elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, profesorii vor încheia câte o singură medie pe an la fiecare disciplină, iar părinții nu pot strânge bani pentru atenții destinate profesorilor.

FOTO DOCUMENT Ordinul 4.430 de modificare a Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar:
Citește și:
„Nu poți să schimbi un ordin de ministru, în plină grevă, de tipul pumnului în gură”, spune profesorul Cătălin Ciupală despre proiectul Ministerului Educației de a fi încheiate mediile cu două note
Modificarea considerată abuzivă de profesori, prin care Ministerul Educației a schimbat felul în care pot fi încheiate mediile elevilor în acest an școlar, a fost aprobată prin ordin de ministrul Ligia Deca
Mediile elevilor în acest an școlar vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
Răspuns incoerent al ministrului Educației: Elevilor de clasa a XII-a care sunt în situație de corigență li se permite o notă în plus, „față de minim”, în așa fel încât să remedieze această situație
Cum se calculează mediile anuale ale elevilor în noul an școlar, împărțit pe module? Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: A treia zecimală este cea în funcție de care se rotunjește media generală

5 comments
  1. Asa cum inteleg din Ordinul de mai sus, regula de doua note se aplica doar in situatia in care profesorul a fost in greva si doar in situatii neimputabile elevilor!
    Daca ai teste postate in Classroom (postate chiar inainte de greva) iar nerezolvarea lor este inputabila exclusiv elevilor, se mai aplica regula cu minim doua note?
    Rugam clarificari, inclusiv de la sindicate si de la Onor Minister, daca se poate!

  2. Cum ar fi ca toti copiii sa ia examenele numai cu note mari?
    Profesorii ar arata ca au muncit
    Cum ar fi ca toate persoanele care dau titularizare sa ia note peste 7?
    Ca o razbunare din partea profesorilor, iar Guvernul va fi obligat sa plateasca…lunar.

  3. Mediile la purtare se consemnează în catalog de profesorii diriginți ai claselor.
    Dar Consiliul clasei stabilește notele/calificativele la purtare pentru fiecare elev al clasei, în funcție de frecvența și comportamentul acestora în activitatea școlară și extrașcolară. Cine poate suplini Consiliul clasei?

    1. Nimeni. Dar nu cred ca asta e ideea. Doar încearcă sa ii ajute pe elevii din anii terminali sa poată sa-și susțină examenele. Întrebarea ar fi de ce profesorii se comporta astfel cu acești elevi? In opinia mea este fără de scuza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Admiterea în clasa a V-a în clasele cu predare într-o limbă străină intensiv/bilingv, centralizată de ministerul Educației. Se înființează câte o comisie la inspectorate, care va face subiectele pentru testul de competențe

Testul de competențe lingvistice pentru admiterea în clasa a V-a la clasele cu predare într-o limbă străină intensiv/ bilingv va fi organizat și elaborat de câte o comisie județeană, potrivit…
Vezi articolul

Evaluarea Națională la clasa a II-a se încheie, vineri, cu proba de Limba română pentru minoritățile naționale – scris și citit / Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează și nu se trec în catalog

Vineri, 17 mai, elevii minorităților naționale susțin proba de Limbă și comunicare – scris-citit – Limba română pentru minoritățile naționale, din cadrul Evaluării Naționale de la clasa a II-a, potrivit calendarului oficial. Joi,…
Vezi articolul

Raport care să arate impactul burselor în rezultatele școlare și participarea elevilor la ore, cerut școlilor de Ministerul Educației. Inspectoratele trimit documentele până pe 14 iulie – document

Ministerul Educației a cerut inspectoratelor școlare un raport narativ cu privire la impactul burselor în rezultatelor școlare și participarea elevilor la ore, conform unui document obținut de Edupedu.ro. Datele trebuie…
Vezi articolul