Mediile școlare ale elevilor vor putea fi încheiate și cu doar două note, după ce ordinul de ministru care modifică Regulamentul de funcționare a școlilor (ROFUIP) în plină grevă generală a angajaților din Educație a fost publicat în Monitorul Oficial joi, 8 iunie. Modificarea a fost propusă public de Ministerul Educației (ME) marți după-amiază, 6 iunie, ceea ce înseamnă că a fost în consultare publică pentru o singură zi.
Anunțul că ordinul ministrului educației nr. 4.430/2023 a fost trimis de ME spre publicare în Monitorul Oficial a fost făcut tot astăzi. Documentul poate fi consultat mai jos în articol.
- Context. Joi, 8 iunie, a fost a 11-a zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai. Mii de profesori, elevi și părinți au protestat în țară la Arad, Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Brăila, Cluj. 20.000 de angajați din Educație ies vineri la marș în București.
Potrivit ordinului, „În anul școlar 2022-2023, în situații excepționale, neimputabile elevului sau familiei acestuia, inclusiv în situații medicale care conduc la un număr de absențe de cel mult 50% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la o disciplină/un modul, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două”.
Până la modificarea ROFUIP pentru anul 2022-2023, ar fi trebuit ca, la o materie, un elev să aibă minimum N+3 note. Adică profesorul ar fi trebuit să noteze cu cel puțin 3 note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la acea materie, la clasă.
În ceea ce privește elevii în stare de corigență, ei „vor avea cu cel puțin un calificativ/o notă în plus față de numărul de calificative/note prevăzut la alin. (4) sau, după caz, la alin. (41), ultimul calificativ/ultima notă fiind acordat(ă), de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar”, scrie în ordinul care modifică art. 107, alin. 6 din ROFUIP.
- Examenele de corigență pentru elevii de clasele primare, gimnaziale, liceale și profesionale au loc în perioada 3-14 iulie, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare.
„(3) În anul școlar 2022—2023, în situații excepționale, prin derogare de la prevederile art. 55 lit. e), art. 69 lit. c) și art. 127 alin. (1), situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată, de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ, în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală prezentată de învățător/institutor/profesor pentru învățământul primar/profesor-diriginte” – este altă modificare aprobată oficial.
Noul ROFUIP este în vigoare din 1 septembrie 2022
Edupedu.ro a scris în iulie 2022, când s-a aprobat noul… (ROFUIP), despre schimbările aduse, cel puțin 10 la număr, cu aplicare din anul școlar 2022-2023: elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, profesorii vor încheia câte o singură medie pe an la fiecare disciplină, iar părinții nu pot strânge bani pentru atenții destinate profesorilor.
5 comments
Asa cum inteleg din Ordinul de mai sus, regula de doua note se aplica doar in situatia in care profesorul a fost in greva si doar in situatii neimputabile elevilor!
Daca ai teste postate in Classroom (postate chiar inainte de greva) iar nerezolvarea lor este inputabila exclusiv elevilor, se mai aplica regula cu minim doua note?
Rugam clarificari, inclusiv de la sindicate si de la Onor Minister, daca se poate!
Cum ar fi ca toti copiii sa ia examenele numai cu note mari?
Profesorii ar arata ca au muncit
Cum ar fi ca toate persoanele care dau titularizare sa ia note peste 7?
Ca o razbunare din partea profesorilor, iar Guvernul va fi obligat sa plateasca…lunar.
Mediile la purtare se consemnează în catalog de profesorii diriginți ai claselor.
Dar Consiliul clasei stabilește notele/calificativele la purtare pentru fiecare elev al clasei, în funcție de frecvența și comportamentul acestora în activitatea școlară și extrașcolară. Cine poate suplini Consiliul clasei?
Nimeni. Dar nu cred ca asta e ideea. Doar încearcă sa ii ajute pe elevii din anii terminali sa poată sa-și susțină examenele. Întrebarea ar fi de ce profesorii se comporta astfel cu acești elevi? In opinia mea este fără de scuza.
Întrebarea ar fi de ce guvernul își bate joc și de profesori, și de elevi, și de părinți?