OFICIAL Matematica apare în 3 noi programe de licență cu dublă specializare, alături de Chimie-Fizică și Fizică-Informatică – modificările cerute de decani, aprobate de Ministerul Educației

7.919 vizualizări
Foto: Unai Huizi | Dreamstime.com
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a completat lista programelor de studii universitare de licență cu dublă specializare cu 13 noi combinații, dintre care 3 includ Matematica, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial pe 28 martie 2025. Măsura vine după ce decanii facultăților de Matematică și Informatică din opt universități ale Consorțiului Universitaria au cerut, printr-un memoriu, includerea urgentă a Matematicii în astfel de programe, despre care a scris inițial Edupedu.ro.

Printre noile specializări aprobate de Ministerul Educației prin Ordinul 6.634/2024, completat prin ordinul semnat de ministrul Daniel-Ovidiu David, se numără: Matematică-Fizică, Matematică-Informatică, Fizică-Matematică și Matematică-Biologie (prin domeniul interdisciplinar). Toate programele prevăd o durată de studii de 240 de credite ECTS.

Pe lângă programele care includ Matematica, noul ordin introduce și specializări din domeniile științelor umaniste și interdisciplinare, precum Filosofie-Istorie, Istorie-Filosofie, Geografie-Istorie și Istorie-Geografie. La fel și cu interdisciplinar Științe biologice și biomedicale – Matematică și științe ale naturii: apar pe listă specializările Biologie-Chimie și Chimie-Biologie.

Amintim că, în memoriul transmis ministerului în ianuarie, decanii celor opt facultăți semnalau faptul că „este inexplicabilă absența totală” a programelor cu dublă specializare care includ Matematica din lista aprobată în septembrie 2024, prin același ordin ministerial. Aceștia avertizau că lipsa unor astfel de programe va afecta grav formarea viitorilor profesori și calitatea predării în sistemul preuniversitar.

Totodată, în ordinul publicat acum se introduce un nou alineat care clarifică faptul că absolvenții programelor de dublă specializare pot accesa cariera didactică după parcurgerea formării inițiale în conformitate cu metodologia în vigoare.

  • Cele opt universități semnatare ale memoriului din ianuarie 2025 sunt: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea din Craiova, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Universitatea de Vest din Timișoara.

FOTO DOCUMENT Ordinul de ministru al educației și cercetării 3.575/2025, pentru modificarea OME 6.634/2024:

De menționat că noile programe de licență cu dublă specializare vor putea fi implementate de universități începând cu anul universitar 2025-2026, dacă acestea decid să le includă în ofertele de admitere și reușesc să parcurgă etapele necesare de acreditare sau autorizare provizorie, după caz. Ordinul emis de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) creează cadrul legal pentru înființarea programelor, dar fiecare instituție de învățământ superior este responsabilă de operaționalizarea lor efectivă.

Ce spune legea învățământului universitar 199/2023 despre dubla specializare

Articolul 55
(1) În cadrul programelor de studii universitare de licență cu dublă specializare se definește o specializare principală și una secundară, specializarea secundară fiind aleasă, de regulă, din același domeniu fundamental de știință. Lista dublelor specializări permise se aprobă prin ordin al ministrului educației, la propunerea ARACIS, cu consultarea ANC și CNR.

(2) În cadrul instituțiilor de învățământ superior acreditate, pentru specializări acreditate, senatul universitar poate decide înființarea și organizarea programelor de studii universitare cu duble specializări fără parcurgerea procedurilor de acreditare, cu încadrare în numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați aprobat pentru cele două specializări acreditate. În cazul în care se solicită creșterea numărului maxim de studenți care pot fi școlarizați, programul de studii cu dublă specializare va fi supus procedurii de acreditare, conform legii

(3) Instituțiile de învățământ superior care înființează programe de studii universitare de licență cu dublă specializare au obligația de a transmite aceste programe la Ministerul Educației și ARACIS, pentru informare, și la ANC, pentru a fi înscrise în Registrul Național al Calificărilor, anterior începerii școlarizării. (…)”

Articolul 102
(1) În calitatea sa de principal finanțator, pe baza analizei nevoilor de formare din sistem, Ministerul Educației stabilește prin ordin al ministrului educației reperele curriculare și calificările de formare inițială în specialitate a personalului didactic

(2) Planurile de învățământ ale programelor de studii universitare de licență în specializarea Educație timpurie, Pedagogia învățământului primar, ale programelor de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare și programelor de studii universitare de masterat didactic, ale programelor de studii universitare de masterat de psihopedagogie specială, respectiv de consiliere școlară și de carieră, ale programelor de formare psihopedagogică și ale altor programe de formare pentru funcțiile didactice sunt elaborate pe baza standardelor profesionale pentru funcțiile didactice, care se aprobă prin ordin al ministrului educației

(3) Formarea inițială pentru ocuparea funcțiilor didactice în învățământul preuniversitar se realizează în instituțiile de învățământ superior, prin următoarele tipuri de programe:

a) Programul universitar de formare psihopedagogică pentru învățământul preuniversitar de 30 de credite de studii transferabile ECTS/SECT;
b) Programul de studii universitare de licență în specializarea Educație timpurie, respectiv în specializarea Pedagogia învățământului primar;
c) Programul de studii universitare de masterat didactic de 60 de credite de studii transferabile ECTS/SECT;
d) Programul de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare;
e) Programul de studii postuniversitare de conversie profesională pentru cadre didactice;
f) Programul de studii universitare de masterat didactic integrat de 90 de credite de studii transferabile ECTS/SECT;
g) Programul de studii universitare de masterat de psihopedagogie specială, respectiv programe de studii universitare de masterat în consiliere școlară și în carieră.

(4) Programele de formare psihopedagogică sunt organizate de către departamentele pentru pregătirea personalului didactic, certifică competențe didactice și pot fi frecventate pe parcursul studiilor universitare de licență, de masterat în același domeniu de studii sau în regim postuniversitar, în cadrul instituțiilor de învățământ superior acreditate în acest sens și în limita locurilor alocate prin cifra de școlarizare aprobată prin hotărâre a Guvernului

(5) Programul de studii universitare de licență cu specializările „Educație timpurie“, respectiv „Pedagogia învățământului primar“ certifică competențele didactice, corespunzătoare funcțiilor didactice de profesor pentru educație timpurie, respectiv profesor pentru învățământ primar.

[…] (9) Programul de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare corespunde unui număr de 240 de credite de studii transferabile ECTS/SECT și se organizează pentru specializările aprobate prin ordin al ministrului educației, în conformitate cu prevederile legii.

(10) Absolvirea programelor de studii universitare de licență cu dublă specializare, a programului de formare psihopedagogică și a programului de studii universitare de masterat didactic permite accesul absolvenților, potrivit prevederilor legale, la o carieră didactică în învățământul preuniversitar pentru discipline din specializarea/specializările urmate”.

Articolul 107
(2) Studenții care frecventează cursurile licenței didactice cu dublă specializare sau de masterat didactic, într-o instituție de învățământ superior de stat pot beneficia de burse de studiu finanțate de la bugetul de stat.

(3) Cuantumul unei burse acordate de la bugetul de stat studenților înmatriculați la programele de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare sau masterat didactic este egal cu salariul net al unui profesor debutant. Criteriile generale de acordare a burselor de la bugetul de stat se stabilesc prin ordin al ministrului educației”.

Articolul 151
(1) Programele de studii de masterat și doctorat în științe și tehnologii avansate, cele care se desfășoară în limbi de circulație internațională, precum și programele de studii comune cu diplomă dublă sau multiplă, inclusiv doctoratele în cotutelă, cu instituții de învățământ superior de prestigiu din străinătate beneficiază de finanțare suplimentară, acordată conform propunerilor CNFIS”.

Foto: Unai Huizi | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
ULTIMA ORĂ Facultățile de Matematică și Informatică din opt universități îi cer ministrului David licența cu dublă specializare și pentru studenții lor: Solicităm introducerea specializărilor Matematică-Informatică, Matematică-Fizică, Matematică-Biologie, Matematică-Finanțe și Bănci pentru viitorii profesori de liceu
OFICIAL Fizică-Informatică, Biologie-Chimie, Istorie-Filozofie, Teologie didactică-Limba și literatura engleză, în lista programelor de licență didactică cu dublă specializare / Lista completă

4 comments
  1. E hazlie păcăleala pe care au pregătit-o informaticii.
    In acest ordin, toate programele sunt “in oglinda”, cu excepția celor care includ Informatica. Nicio dubla specializare in care Informatica sa fie specializarea principală. Deși, dat fiind numărul relativ mic de tineri interesați de o cariera didactica in Informatica, aceasta flexibilitate ar fi fost mai mult decât necesara.

    1. nici nu e nevoie . absolvenții de informatica + master pot preda la liceu , dar nu se complica se duc direct in industrie.
      in plus cei cu dubla specializare , info secundar pot preda doar pana la clasa a noua inclusiv . deci pt liceu full , trebuie master doi ani. in total 6 ani !? .
      ideea este ca piata IT va avea nevoie de programatori . in rest filozofii si istoricii se vor angaja la Lidl.
      inca o problema , de unde vor lua cadre didactice pe info ?!? . facultatile de info sunt deficitare RAU la personal pt ca toti cei tineri aleg industria , de ce ar ramâne un asistent la 43 mil cand se poate duce numai cu licenta la firme , la dublu ?
      in plus sa mai faca doi ani de master si 4 de doc , ca sa .. 43 mil ?!?
      DATI salarii civilizate la asistenții din domeniile prioritare și deficitare in același timp.
      nici pe colaboratori nu se mai pot bizui , ca nu se merita la 25lei seminarul . păi nici taxiul nu si l plateste ..

  2. DUBLA specializare a fost înainte de 1989 la mai multe discipline! Au trecut peste 30 de ani ca să repare ce au dărâmat… Nu e vorba despre sistemul comunist, ci de atâtea lucruri bine organizate făcute de oameni care Raționau (și care erau poate de nevoie membri de partid…)

  3. v a scăpat istorie -informatica !!
    pai ce treaba are chimia cu informatica ?
    ..din toate cate puțin.
    SI uite asa s-au inventat programe de licenta de 4 ani !! , asa ca domnii din universitar o vor duce minunat la fel din pana acum .
    socioumane la greu ?! cate posturi de istorici si sociologi veteti disponibile ??
    mai vederi ce spun și specialiștii :
    DE LA MINUTUL 25
    https://youtu.be/-PDxxFAk4M8?feature=shared

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Uniunea Națională a Studenților din România: Situația absurdă în care studenții nu mai au reducere la tarifele de transport se datorează incompetenței Ministerului Educației / CFR Călători a ales să încalce legea

„Situația absurdă, în care beneficiile de 50% au fost eliminate, se datorează incompetenței evidente a Ministerului Educației – România de a redacta la timp un proiect de Hotărâre de Guvern…
Vezi articolul