Până la data de 15 iulie, inspectoratele școlare vor elabora listele finale ale profesorilor care iau prime de 1.500 de lei, potrivit ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie. Aceste prime se vor acorda anual, începând cu luna octombrie 2023, până în 2027, conform sursei menționate mai sus. Ordonanța de urgență prevede acordarea unui sprijin „educațional” și personalului nedidactic, în valoare de 500 de lei. Prima se acordă doar celor aflați în activitate în anul școlar 2022-2023.
Art. 6. — „(1) Reprezentanții inspectoratelor școlare județene și ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București elaborează lista cu beneficiarii finali, având în vedere informațiile comunicate și asumate de reprezentanții unităților de învățământ preuniversitar de stat. Universitățile de stat elaborează lista cu beneficiari finali potrivit procedurilor proprii. Listele cu beneficiarii finali se elaborează până la data de 15.07.2023.”
Lista cu beneficiarii finali conține următoarele informații, conform ordonanței de urgență: „nume, prenume, cod numeric personal, adresa de domiciliu/reședință, instituția de învățământ în care își desfășoară activitatea, adresa unității de învățământ; opțiunea beneficiarului final privind locul de primire a măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic.”
Tot la articolul 6 apare că inspectoratele școlare și universitățile asigură transmiterea informațiilor centralizate către Ministerul Educației până la data de 31.07.2023. După aceea, reprezentanții Ministerului Educației centralizează lista beneficiarilor finali și o comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până la data de 15.08.2023.
Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională
Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”
Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”
Beneficiază de prima de carieră didactică profesorii, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul școlar 2022— 2023. De asemenea, primele vor fi primite și de cadrele didactice din universități, care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalul didactic auxiliar, aflat în activitate în anul universitar 2022—2023.
Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:
a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.
Toate regulile sunt pentru anul în curs, dar există și prevederi pentru anii următori, până în 2027:
Art. 3 – „(5) Prima de carieră didactică se acordă și pentru următorii ani școlari/universitari, respectiv în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027 pentru a susține cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021—2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație”
Personalul nedidactic
Art. 4. — (1) Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022—2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022—2023 beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021—2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.
Prima de carieră didactică și cea de carieră profesională sunt neimpozitabile:
Art. 2 – „(3) Contravaloarea măsurii de susținere pentru prima de carieră didactică acordată potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență reprezintă venit neimpozabil conform prevederilor art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.”
Art. 4 „(5) Prima de carieră profesională acordată potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență reprezintă venit neimpozabil conform prevederilor art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.”
Cum și unde pot fi utilizate primele
În textul ordonanței de urgență apare că măsurile de susținere a activității didactice pe suport electronic nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.
De asemenea, acestea pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziționarea de echipamente IT, precum și pentru achiziția de cărți de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi didactice individuale specifice, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora.
Ordonanța poate fi consultată mai jos:
Foto: © Kantver | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.