Lista celor 6 programe anti-plagiat aprobate de Ministerul Educației cu care vor fi verificate toate lucrările de licență și doctorat în anul universitar 2023-2024, publicată în Monitorul Oficial

22.803 vizualizări
Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com
Lista programelor anti-plagiat cu care vor fi verificate lucrările de licență și doctorat în anul universitar 2023-2024, publicată în Monitorul Oficial. Lista poate fi completată, la solicitarea instituțiilor de învățământ superior, cu software-uri achiziționate de către acestea, cu respectarea cerințelor din ordin, potrivit documentului.

Ministerul Educației a anunțat că a centralizat o listă cu programe anti-plagiat cu care vor fi scanate toate lucrările de finalizare a studiilor din România pe 2 februarie. Aceasta va permite „analizarea tuturor lucrărilor de finalizare a studiilor cu un program de similitudini, dintre cele recunoscute la nivel național de Ministerul Educației, începând din anul universitar 2023-2024”, preciza Ministerul.

Lista programelor anti-plagiat, din Ordinul nr. 3.692

„În vederea desfășurării examenelor de absolvire, licență/diplomă și disertație și a susținerii publice a tezei de doctorat, instituțiile de învățământ superior, instituțiile organizatoare de studii universitare de doctorat și Academia Română realizează analiza de similitudini utilizând un program recunoscut la nivel național”, conform Art. 1.

„Lista programelor recunoscute la nivel național și utilizate de instituțiile de învățământ superior, de instituțiile organizatoare de studii universitare de doctorat și de Academia Română, în vederea stabilirii gradului de similitudine pentru lucrările de finalizare a studiilor, cuprinde:
—  iThenticate;
—  Turnitin;
—  Plagiarism detector + PDAS (PDAS — Plagiarism Detector Accumulator Server);
—  Safe Assign;
—  SEMPLAG;
—  www.sistemantiplagiat.ro.

Software-urile pentru identificarea similitudinilor textuale îndeplinesc următoarele cerințe:

 1. verificarea cu baze deținute de dezvoltator (abonamente pe care le are dezvoltatorul la diverse reviste, jurnale, edituri etc.);
2. verificarea cu internetul/web;
3. realizarea unei baze proprii și permiterea contrastării cu aceste documente;
4. încărcarea și verificarea fișierelor în formate: *.doc, *.docx, *.pdf;
5. recunoașterea caracterelor românești;
6. generarea unor rapoarte de analiză care să conțină:
a) numele software-ului utilizat;
b) data la care a fost generat raportul;
c) fragmentele/zonele similare din documentul verificat marcate sugestiv, fie prin culoare și trimitere la link, fie încadrate într-un chenar și însoțite de linkul către sursa suspectă, fie prin afișarea comparativă a fragmentelor similare însoțite de numele sursei”, conform Art. 2.

Lista programelor recunoscute la nivel național poate fi completată, la solicitarea instituțiilor de învățământ superior, instituțiilor organizatoare de studii universitare de doctorat sau a Academiei Române, cu software-uri achiziționate de către acestea, cu respectarea cerințelor, conform ordinului.

Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ministerul Educației anunță că a centralizat o listă cu programe anti-plagiat cu care vor fi scanate toate lucrările de finalizare a studiilor din România, din această vară
Lupta generalului Ciucă cu sesizările de plagiat: La cererea fostului premier, Curtea de apel Cluj obligă Ministerul Educaţiei să se abţină de la analiza suspiciunilor de plagiat privind teza sa de doctorat
Plagiatul ar trebui oprit și prin practicile de evaluare. Nu cred că mai este suficient să ceri un eseu, susține Ligia Deca
Ligia Deca: Toleranța în ce privește plagiatul în universitățile românești trebuie să fie zero / Nu numai lucrările de doctorat, masterat sau licență trebuie să fie verificate. Orice examen sau evaluare trebuie să asigure condiții de integritate. Abaterea, sancționată în primul rând în universitate și după, în context național

8 comments
  1. Datele dintr-o teza de doctorat sunt in mare parte publicate, deci sunt publice. Cu toate acestea unele teze de doctorat pot contine date noi, brevetabile, situatie in care nu poti face publice toate rezultatele cercetării.
    Programele antiplagiat pot da erori grosolane. Odata am vrut sa testez un astfel de program folosindu-ma de o lucrare scrisa de mine in urma cu foarte mult timp. Softul a subliniat niste fraze si le-a considerat plagiate indicand surse care nu erau publicate la data elaborarii articolului. Deci verdictul dat de un astfel de soft poate fi discutabil in unele situatii. Pe de alta parte, daca cineva a preluat un text dintr-o sursa la care softul nu are acces poate usor scapa bazma curata.

  2. Foarte frumos, foarte util… dar insuficient !!
    Cum ramane cu plagiatorii care nu au fost supusi acestui tip de verificare, si-au insusit titlul de doctor prin plagiat si incaseaza beneficiile – nu neaparat financiare – fara vreo grija. De acestia cand se va ocupa onor Ministerul ?
    Mai exista o situatie, rara, dar si mai grava: cum se rezolva situatia celor care “cumpara” o teza de doctorat (cu bani grei sau usori) la care nu au scris nici-un rand ? Grea problema…si sa nu va inchipuiti ca nu exista astfel de cazuri.

  3. Ar fi foarte bine si corect daca oricine ar avea acces la fisierele tezelor de doctorat, de licenta si de masterat. Astfel s-ar evita incercarile de ocolire a plagiatului facute de persoanele din universitati, care verifica textele (au fost multe astfel de cazuri in plagiatele analizate la CNATDCU, in care universitatile au dat rezultate false, de neplagiat)!

    1. Păi ar trebui să plătiți accesul. Eu am teza de doctorat publicată și nu ar fi corect să fie în acces liber/ gratuit, întrucât eu nu aș mai vinde cartea.

      1. eu credeam că ai făcut cercetare de dragul cercetării , sa aduci o contribuție omenirii. publicațiile trebuie sa fie open , ori ‘ mata vrea bani’.
        adică bisnis. da bănuiesc că ai făcut doctoratul pe loc la buget. Nice așa.

    2. Cum ? Nu exista acces la aceste documente nici acuma, cand ele trebuie depuse, prin forta legii, la Biblioteca Nationala ?? Este obligatoriu sa fie silite si universitatile la care s-au sustinut toate aceste tipuri de teze sa le posteze pe un website al universitatii, asa cum se intampla in multe universitati din SUA si din Europa de Vest. Obiectia ca rezultatele din teze sunt supuse copyright-ului este o gluma proasta; cei din Vest nu stiu, oare, asta si nu se tem, numai noi, romanii ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mai multe trezorerii din țară nu lucrează astăzi, în zi de salariu pentru profesori și personalul din Învățământ. Angajații de la Finanțe protestează pentru salarii mai mari și față de ordonanța cu noi măsuri fiscale

Angajații din mai multe trezorerii din țară nu lucrează astăzi, vineri, 11 august, în ziua de salariu pentru profesori și personalul din Învățământ. Cei de la Finanțe protestează pentru salarii…
Vezi articolul

Vasile Dîncu, despre plagiatul de care este acuzat premierul Ciucă: Ministerul Educației a scăpat de sub control această situație a învățământului superior. Ar trebui ca multe școli doctorale să fie desființate

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, care este și profesor universitar, a declarat sâmbătă, la Digi24, că nu a discutat cu premierul Nicolae Ciucă despre recentele acuzații de plagiat în teza sa…
Vezi articolul

Ligia Deca anunță că luni, pe 22 mai, în prima zi de grevă generală în școli, va fi o întâlnire la Guvern cu sindicatele din Educație și ministrul Muncii: Noi am făcut tot ceea ce ține de noi (…) sper ca acea întâlnire să oprească acțiunea de protest

„La discuțiile de astăzi cu federațiile sindicale din învățământ s-a agreat că va mai exista o întâlnire luni la Guvern, unde să poată participa și ministrul Muncii, Marius Budăi. Eu…
Vezi articolul