OFICIAL Lista celor 450 de școli care organizează, în anul școlar 2023-2024, programul Masa caldă

124.900 de vizualizări
Foto: Captură – Lista școli
Lista celor 450 de școli care vor organiza programul Masa caldă, în anul școlar 2023-2024, a fost publicată în Monitorul Oficial. La începutul lunii octombrie, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică lista celor 450 de școli care vor fi beneficiare ale programului Masă caldă. Lista este aproape aceeași ca cea de anul trecut, mai puțin 7 școli din 5 județe și București care au fost înlocuite cu altele.

Vineri, la începutul ședinței de Guvern, premierul Ciolacu a anunțat că va fi validată lista celor 450 de școli unde se va organiza programul „Masa caldă” în anul școlar 2023-2024: „Tot azi validăm și lista celor 450 de școli din programul pilot de acordare a unei mese calde pe zi pentru preșcolari și elevi”.

În anul 2023, finanțarea programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat este de 133.441.000 de lei.

Art. 1. — „(1) Se aprobă:

a) Lista unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor și a unităților-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, numărul de beneficiari și sumele necesare pentru finanțarea programului în anul 2023, în cuantum de 133.441 mii lei, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre;

b) suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București pe anul 2023 cu suma de 133.441 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, și repartizarea acesteia bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale prevăzute în anexă, pentru finanțarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, în anul 2023. (

2) Cu suma prevăzută la alin. (1) lit. b) se rectifică bugetele locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale”, se arată în hotărârea publicată în Monitorul Oficial.

Lista școlilor în care se organizează Masa caldă
Despre Masa caldă

Guvernul alocă aceeași sumă de 15 lei anul acesta pentru un copil, la fel ca și anul trecut, potrivit Hotărârii de guvern din 28 septembrie.

Art. 1 – „(1) În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pe perioada desfășurării cursurilor corespunzătoare anului școlar 2023-2024, preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unități-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Potrivit notei de fundamentare atașată proiectului de hotărâre privind aprobarea listei celor 450 de școli, programul ar trebui să ajute la diminuarea abandonului școlar, însă a trecut o lună de la începrea școlii și nici un elev din România nu mai primește mâncare la școală în programul „Masa caldă“.

“Adoptarea acestei Ordonanțe de urgenţă a Guvernului face parte din măsurile rapide și coerente de intervenție integrată pentru diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grefează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, contribuind în final la realizarea obiectivului major al Ministerului Educației și anume asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate a tuturor copiilor și tinerilor din România”, scrie în nota de fundamentare.

Programul pilot de masă caldă a conținut anul trecut în septembrie circa 450 de școli. Inițial au fost pe listă 300 de școli, alese pe criterii politice potrivit unei analize Edupedu.ro de la începutul cursurilor de atunci, un număr dublu față de septembrie 2021, apoi lista a fost extinsă până la 350, ajungând în noiembrie 2022 la 450 de școli.

În Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, Ministerul își asumă un număr de un milion de elevi care vor beneficia de un program denumit Masă Sănătoasă în școli.

Articolul 77, alineat 4: “Începând cu anul școlar 2023-2024, la nivelul sistemului național de învățământ se derulează Programul național „Masă sănătoasă“, denumit PNMS, pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor”.

Iar potrivit alineatului 8, “PNMS va fi generalizat la nivelul întregii țări pentru toți beneficiarii primari până la debutul anului școlar 2029-2030″.

Programul național „Masă sănătoasă“ nu face referire la programul Masă caldă, dar există mai multe programe de reducere a abandonului școlar.

De exemplu, Programul pentru școli prin care elevii ar trebui să primească lapte, produse lactate, fructe și legume și produse de panificație, cu bani de UE.

Reamintim că Programul Masa caldă în şcoli a fost înfiinţat în perioada Guvernului Cioloş, în 2016, acesta fiind pilotat pe 50 de şcoli. Următorul Guvern, Grindeanu, a decis continuarea programului pilot tot în 50 de şcoli, după care a urmat o decizie similară şi a Guvernului Dăncilă. Acesta din urmă a adoptat şi publicat în Monitorul Oficial cu întârziere de un semestru normele de aplicare, astfel că în multe şcoli autoritățile locale, responsabile de aplicarea programului, nu au derulat procedurile de implementare, după cum Edupedu.ro a scris la acea vreme.

Citește și:
Lista celor 450 de școli în care elevii vor primi Masa Caldă în acest an școlar, pusă în dezbatere publică / Au fost înlocuite 7 școli în toată țara, acolo unde anul trecut programul nu s-a desfășurat din diverse motive
Normele de aplicare ale programului “Masa Caldă” în școli, aprobate de Guvern la o lună de la începerea școlii. Numărul de școli beneficiare și sumele alocate de Guvern sunt la fel ca anul trecut, dar lista școlilor încă nu e publică / Elevii vor primi masa caldă în câteva săptămâni, în funcție de durata licitațiilor, spune ministra Educației
UPDATE Masa caldă pentru elevii din 450 de școli, aprobată de Guvern la trei săptămâni după debutul cursurilor / Suma de 15 lei pentru un copil este aceeași ca cea de anul trecut / Bugetul pentru 2023 – 195 milioane de lei

10 comments
  1. Bine că susțineți puturoșenia în loc să îi susțineți pe cei care merg frecvent la școală . Ce să mai zic , atâta timp cât oferiți burse de merit pentru media 5.
    La Brașov așteptăm de o lună o nouă firmă de catering pentru programul de after school.
    RUȘINE !!!

  2. Bună seara.Nu știu ce să zic de acest program “Masa caldă”Când la Liceul tehnologic Călan județul Hunedoara anul trecut s-a dat doar de 3 sau 4 ori câte o caserolă cu un sendviș rece și un măr pe la sfârșitul anului școlar,întradevăr asta da ” masă caldă”.Nu știu unde se duc banii din programul ăsta,dar clar nu pe elevi.Nu stau în această masă,dar dacă tot îi făcut acest program de ce nu se respectă.Nu-i controlează nimeni pe cei care trebuie să se ocupe?Și de ce nu se dă masa caldă de când se începe anul școlar.Bine că pușcăriașii au trei mese pe zi asigurate.O zi bună și respect.Poate se iau măsuri .Sigur sunt și alte școli în situația asta de nu oferă nimic, degeaba lista cu școlile îi lungă că în realitate……

  3. Un baron de pâine și un iaurt fac oare 15 lei așa cum au dat anul trecut????mai bine sa le pună bani pe card ,că de 15 lei își cumpără mai multe un sendviș un fruct

  4. Nu au bani sa dea la toți copii, pai iei ce mai fura dacă dau la copii. Nu ați văzut domnul ciolacu sa dus cu 100 de lei și a cumpărat mâncare ptr o săptămână și o bere.,dar ce mâncare a luat doar ptr micul dejun, a vrut sa arate cu trăiește lumea de rand nu el ca el are bani. Fac mișto de noi.

  5. Specificați că poate doar in 2024 ,că mai sânt 2 luni și gata 2023 și noi nu am primit nimic ,Școala este doar pe lista , realitatea nu am primit nimic .

  6. Buna ziua,Școala noastă este pe lista ,dar la noi inca anul acesta nu sa primit nimic mai 2 luni și este gata 2023 ,poate însă dea doar in 2024.

    1. Nici macar, pt ca titlul articolului e gresit! Oug nr. 77 stabileste continuarea programului “in anul 2023” in perioada aferenta desfasurarii cursurilor “aferente anului scolar 2023-2024”!
      Cursurile sunt aferente anului scolar! Programul masa calda, acum, e batut in cuie doar pt ce a mai ramas din 2023!….si lista a fost publicata in MO in 23 octombrie! Pana se fac procedurile de achizitie publica, aproape vine Craciunul!
      Sa sper ca, printr-un alt act normativ, programul va continua si in prima jumatate a lui 2024???? Imi e greu sa am incredere!

  7. trebuia la mai multe licee tehnologice deoarece acolo este jale, în școli e lux in mare parte, doar cele de la țară sunt dezastru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ghidul pentru Smart Lab-uri de 60.000 de euro, finanțate din PNRR, lansat în consultare publică. Liceele și școlile profesionale pot cumpăra zeci de dispozitive, ochelari de realitate virtuală, dar totul fără mentenanță

Un ghid al solicitantului pentru „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior”, finanțat prin Investiția 9, a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației, pe edu.ro. Solicitanții…
Vezi articolul

RAPORT 42% dintre elevi nu pot interpreta o informație, nu pot construi idei proprii, nu pot stabili asemănări și diferențe între personaje, arată Raportul național de literație / Doar 11% au competențe funcționale de literație

În medie, elevii din România nu au competențe în interpretarea unei informații, în formarea unor idei proprii și integrarea acestora în contextul dat prin interpretarea și argumentarea unor ipoteze, nu…
Vezi articolul