OFICIAL Interdicția ca profesorii să facă meditații cu elevii de la clasă a fost introdusă și în ROFUIP 2024

9.544 de vizualizări
Foto: © Digitalpress | Dreamstime.com
Interdicția ca profesorii să poată face pregătire suplimentară contracost cu elevii de la clasă a fost introdusă și în noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024, document publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 5.726 din 6 august 2024.

Art. 39 – „(6) Personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfășoare activităţi de pregătire suplimentară/meditații contracost cu beneficiarii primari de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, conform procedurii pentru completarea declarațiilor de interese de către personalul didactic de predare, aprobată prin ordin al ministrului educației”, prevede ROFUIP 2024. 

Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar poate fi consultat mai jos:

Informații de context

În prezent, profesorii care dau meditații au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a depune o declarație privind impozitul pe venit, însă autoritățile fiscale au manifestat mereu confuzie în privința verificării profesorilor care oferă meditații – vezi, între altele, declarațiile din 2022 ale șefului ANAF pe această temă.

Declarațiile fiscale legate de meditații au fost completate de o altă obligație conformă noii legi a învățământului preuniversitar, de la începutul acestui an, ca toți profesorii să completeze o declarație că nu fac meditații cu elevii de la clasă

  • Încă din aprilie 2024, premierul Ciolacu anunța deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ.
  • În iunie a.c., Profit.ro și alte media relatau, citând surse guvernamentale, că deducerile la impozitul pe venit, pentru părinții care plătesc meditații pentru copii, sunt luate în calcul în cadrul unei reforme fiscale la care s-a angajat Guvernul. Scopul menționat era „reducerea impozitării pe muncă, dar și reducerea evaziunii fiscale în domeniul meditațiilor școlare”.

După deducerile pentru meditațiile elevilor din familii cu venituri mici și medii, premierul Ciolacu anunță și deduceri „mai pronunțate” pentru afterschooluri, ca măsură cuprinsă în reforma fiscală pregătită de Guvern

Meditațiile sunt soluția care a „înflorit” după ce scopul educației s-a transformat, în ultimul timp, în obținerea unei diplome, constată Radu Gramatovici, conferențiar la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (FMI-UB). Profesorul a spus într-o emisiune la Radio Guerilla că ceea ce se „învață” în urma meditațiilor este superficial și dat uitării odată ce trec examenele.

Un copil de nivel mediu „nu o să scape” fără meditații la Matematică, pentru că „așa cum e făcut sistemul, ca să beneficieze de școli bune, trebuie să intre în acest sistem de dopaj”, spune profesorul Radu Gramatovici de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (FMI UB), într-o emisiune la televiziunea publică difuzată pe 4 aprilie.

În luna martie, secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru a spus că în opinia sa meditațiile sunt o modă dar și o necesitate „în anumite situații”. El s-a referit la situațiile când profesorul de la clasă nu poate lucra separat cu elevii care fac performanță. Lixandru mai spune referitor la meditațiile de la clasele primare că „este vina părintelui care practic vine și întreține un astfel de fenomen” – detalii aici.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că părinții trebuie să fie siguri atunci când apelează la meditații, că ele sunt într-adevăr necesare, pentru că există și o presiune socială, dar dacă toată lumea spune că e nevoie de pregătire suplimentară, probabil că Ministerul trebuie să facă ceva și în zona curriculară la gimnaziu și liceu, într-o conferință de presă la PNL Bistrița.

Meditațiile contracost cu elevii de la clasă, abatere disciplinară în Legea învățământului preuniversitar

În noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 3 septembrie 2023, apare mențiunea prin care se interzic meditațiile cu elevii de la clasă în două articole: articolul 209 care prevede că printre abaterile disciplinare ce pot fi sancționate se află și desfășurarea meditațiilor cu elevii de la propria clasă și articolul 169 care precizează că profesorul are “obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială“.

Edupedu.ro a scris încă din luna august 2023 că profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede Legea învățământului preuniversitar. Fiind încadrată ca abatere disciplinară, în acest caz „orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ”, conform legii 198/2023.

Foto: © Digitalpress | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Serviciul pe școală. Profesorii care predau în mai multe școli aleg o singură unitate de învățământ, cu acordul conducerii acesteia, potrivit ROFUIP 2024
OFICIAL Pentru încadrarea și menținerea în funcție, profesorii sunt obligați să prezinte un certificat medical, cazierul juridic și certificatul de integritate comportamentală – ROFUIP 2024
OFICIAL Noul regulament de funcționare al școlilor – ROFUIP 2024: O notă la purtare în fiecare modul, concurs separat de admitere la liceu, secretariate cu program pentru părinți și câte un profesor responsabil cu proiectele europene – noutățile din septembrie
OFICIAL La finalul fiecărui modul de cursuri, toți elevii primesc o notă la purtare, potrivit ROFUIP 2024 / Calendarul anului școlar 2024-2025
După deducerile pentru meditațiile elevilor din familii cu venituri mici și medii, premierul Ciolacu anunță și deduceri „mai pronunțate” pentru afterschooluri, ca măsură cuprinsă în reforma fiscală pregătită de Guvern
VIDEO Premierul Ciolacu: Și fiul meu a făcut meditații. E normal să aibă acces la aceste meditații toată lumea. Pentru cei care câștigă mai puțin și pentru clasa medie vor fi deduceri din impozitul anual pentru meditații

10 comments
  1. Interdicția aceasta este doar pe hârtie, căci vor fi foarte mulți profesori care vor pune presiune pe elevi și părinți, ca să facă meditații cu aceștia, pe bani frumoși și neimpozitați. Așa că e vax albina, vax populi, vax dei. Vor ignora complet acest regulament, dar vor obliga elevii să îl respecte, ceea ce este foarte aberant, dar nu mă mai miră nimic, că mulți dintre profesori sunt încuiați la minte și au idei comuniste. Elevii să fie îngrădiți și să li se interzică anumite drepturi, dar ei să fie bine-merci.

    1. 😅😅😅
      Asa, oanaM, ca incepusei sa ma dezamagesti! Baga cu comunismul!
      PS. Uite, ca ma simt generos si am impresia ca azi e o zi cand medicatia te lasa sa retii ceva: vezi ca le incurci si le mixezi. Una e “Vacs albina” si are legatura cu ceara de ghete. Cealalta e “Vox populi, vox dei”. Eu stiu ca esti premianta in salon, dar aici vorbesc oamenii mari si cu minte.
      Ah, sa nu uit! Meditatia de mai sus e pro bono.Stiu ca e “foarte aberant”, dar pentru binele pacientului….

    2. nimic nu te tine sa reclami un prof care te obliga sa faci meditații cu el …dar și noua ne place….ne meditam cu x. împușcăm nota și apoi miorlaim că ne a “obligat” la meditații …ieși,domnule și spune …in rest,povesti …

    3. Nu este VAX ALBINA.
      SUNT PROFESOR SI AM SEMNAT O DECLARATIE PE PROPRIE RASPUNDERE , PENTRU ANUL SCOLAR TRECUT , PRECUM CA , NU FAC ORE SUPLIMENTARE CONTRA COST , CU ELEVII DE LA CLASELE UNDE PREDAU.
      SE DESFACE CONTRACTUL DE MUNCA .
      NU ESTE O JOACA.
      CEI CARE SE RISCA , ESTE PROBLEMA LOR.
      DECI , NU MAI APELATI LA PROFESORUL DE LA CLASA .
      DACA PROFESORUL DE LA CLASA FACE PRESIUNI , ATUNCI PROCEDATI IN CONSECINTA.
      PADURE FARA USCATURI NU EXISTA.

  2. CE PROSTIE DE MASURA!! Acesti guvernanti nu se gandesc la acei copii pentru care e mult mai bine sa compleze cunostintele de la clasa cu pregatirea la acelasi profesor. Cu care poate chiar au o legatura foarte buna, in schimb sunt nevoiti sa mearga la un profesor necunoscut.
    Aceasta masura a aparut din cauza unor profesori care practic obliga elevii de la clasa sa mearga la ei la meditatie. Iar apoi, din lenea celor care conduc, apar asemenea masuri . Lene , pentru ca in loc sa se preocupe de a preveni asemenea lucruri, mai simplu e sa interzici tuturor sa faca pregatire cu elevii de la clasa.
    Si uite asa patimesc cei corecti. Ca intotdeauna in asemenea cazuri.
    Asa mi-e sila de acesti conducatori , nu poti decat sa deduci cu cata sila isi fac treaba.

    1. In Iasi, sunt o groaza de jogodii, majoritatea de la licee industriale, care obliga elevii de la clasa sa faca pregatire, altfel îi lasa corijenti, iar la clasa nici nu-si dau silinta.

    2. Tu, dacă ai fi în situația de a face meditații contra cost cu propriii tăi elevi de la clasă, cărora se presupune că te-ai străduit să le predai cât se poate de clar și bine, n-ai avea nicio jenă să lucrezi apoi tot cu ei, luându-le bani, nu-i așa?! Întrebare retorică…

      1. Profesorii nu au jenă când stau cu mâna întinsă la colț de stradă, pardon, la grevă; tu vrei să simtă jenă când lucrează cu elevii de la clasă în privat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admitere liceu 2024. Completarea fișelor cu opțiuni continuă de luni, 15 iulie, încă o săptămână. Repartizarea computerizată este miercuri, 24 iulie – calendarul înscrierii în clasa a IX-a

Absolvenții clasei a VIII-a care au fost ierarhizați în funcție de mediile obținute la Evaluarea Națională 2024 miercuri, 10 iulie, continuă completarea fișelor cu opțiuni în vederea admiterii la liceu,…
Vezi articolul

Consorțiul Universităților pentru Științele Vieții își exprimă susținerea pentru pachetul de legi ale educației, ca “soluție pentru educația în domeniul agriculturii și dezvoltării durabile!” / Pentru învățământul superior, este apreciată în special “consolidarea componentei financiare” și a autonomiei universitare

Schimbările propuse în pachetul legislativ pus în dezbatere de Ministerul Educației reprezintă “o soluție pentru educația în domeniul agriculturii și dezvoltării durabile”, susține Consorțiul Universităților pentru Științele Vieții, ce reunește…
Vezi articolul

UPDATE Cererile pentru tichetele sociale pentru rechizite, în valoare de 500 de lei, trebuie depuse începând cu prima zi de cursuri la școală, 5 septembrie, iar lista cu beneficiarii ajunge la Ministerul Educației pe 23 septembrie / Nu a fost anunțată o dată exactă când vor intra banii pe carduri

Copiii “cei mai dezavantajați” din învățământul preșcolar, primar și gimnazial beneficiază și în anul școlar 2022-2023 de tichete educaționale pe suport electronic pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare…
Vezi articolul