Inspectoratele școlare sunt cele care o să stabilească viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, potrivit metodologiei de mobilitate, document publicat în Monitorul Oficial. Până acum, viabilitatea posturilor de profesori era stabilită de școală, nu de către inspectoratul școlar.
- Proba scrisă de la Titularizare 2024, concursul de angajare în învățământ, are loc pe 17 iulie 2024, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.
Viabilitatea posturilor înseamnă perioada pe care se poate încheia un contract de muncă pe acel post. Când viabilitatea unui post este de 4 ani sau mai mare, atunci acel post devine titularizabil. Acest lucru înseamnă că cel care este admis și repartizat în urma concursului încheie contract pe perioadă nedeterminată.
Art. 32 – „(2) Viabilitatea posturilor didactice/catedrelor se stabileşte de consiliul de administraţie al ISJ/ISMB, la propunerea consiliului de administraţie al unităţilor de învăţământ, în funcţie de planurile-cadru de învăţământ în vigoare, de proiectele planurilor de şcolarizare, de evoluţia demografică la nivel local şi în concordanţă cu documentele strategice elaborate de unităţile de învăţământ. Un post didactic/o catedră este viabil(ă) în condiţiile în care poate fi constituit(ă) cel puţin pe durata unui nivel de învăţământ”, prevede metodologia.
Reamintim, pe 5 august 2023, Ligia Deca, ministrul Educației, spunea într-un interviu publicat de Edupedu.ro că școlile, “mai ales din zonele considerate greu atractive”, nu scot posturile la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă: „Aici avem o problemă de sistem”, spunea oficialul.
„Cred că trebuie să găsim o modalitate prin care mai multe posturi, de care noi știm că ar putea fi viabile, să fie date în acest mod în școlile care au nevoie de ele”, a spus Ligia Deca.
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
6 comments
Degeaba sunt legi, in Arges nu valorează nimic. ISJ-ul nu a acordat plata cu ora angajaților pe viabilitate( îi numesc “titulari angajați pe perioadă determinată”) de râs…nici nu exista juridic asemenea termen, bineînțeles, pe cine nu a vrut că unii au…deci??? Legea este după cum vrea inspectoratoru RU.
La multi ani!
Ce se intampla cu profesorii care sunt incadrati pe viabilitatea postului?
Abia le mai da de lucru si inspectorilor, ca au taeat destula frunza la caini.
De i-ar pune sa tina si orele pana prin noiembrie cand se termina cu angajatul suplinitoriloe ar fi bine. Asa vreo 50 de ore de predare saptamanal sa compenseze odihna din restul anului.
daca sunteti profesor e grav, “taeat” sau “tăiat”? Doamne ferește
hmmm….deci domnii inspectori vor stabili viabilitatea propriilor posturi ( sunt numiți, concurs n a mai dat niciunul)…posturi blocate in scoli din 90-2000 de când stau prin inspectorate unii …
deci…sporim puterea celor pe care trebuia sa i desființăm dar, ups, nu i mai desființăm căci ne “sunt utili”:)…
Nu mai desființăm, cum sa desființăm ISJ-urile? Păi la toamnă cum să îi răsplătim pe lipitorii de afișe din campania electorală dacă nu cu un post de profesor (calificat, necalificat, nu contează)?
Evident că dacă un post “păstrat” pentru cine trebuie nu va mai fi titularizat in veci, daca nu vrea inspectoratul.