Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 28 decembrie, hotărârea de guvern prin care va acorda bugetarilor, în anul următor, încă trei zile libere: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, după cum anunță Ministerul Muncii într-un comunicat de presă. Aceste zile vor face punte între sărbători legale și weekenduri. Două dintre ele, 23 ianuarie și 2 iunie 2023, influențează și calendarul școlar pentru că pică în perioade în care sunt cursuri. Zilele vor fi decretate drept zile libere pentru toți angajații din sectorul bugetar, inclusiv pentru cadrele didactice și personalul din școli.
- Proiectul în care aceste zile erau prevăzute ca zile libere a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii pe 27 octombrie pentru o perioadă de 10 zile, după cum EduPedu.ro a scris la acea vreme.
„Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 se stabilesc ca zile libere”, prevede hotărârea de guvern (HG) adoptată miercuri, 28 decembrie 2022.
Actul normativ prevede că zilele vor fi recuperate, inclusiv în școli, astfel: (…) instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite”, conform HG.
Concret, noile „mini-concedii” din perioada cursurilor anului școlar 2022-2023 vor fi următoarele:
- sâmbătă 21 ianuarie – marți 24 ianuarie 2023, cu recuperare până în 28 februarie
- joi 1 iunie – duminică 4 iunie 2023, cu recuperare până în 30 iunie 2023
Al treilea este în perioada vacanței de vară, anume 12-15 august 2023, cu recuperare până în 31 august 2023.
Nu există vreo justificare pentru pierderile de învățare ale elevilor din România. Suntem în top 3 țări europene cu cele mai puține zile de școală
În ceea ce privește acordarea celor două zile libere în anul 2023, care influențează și calendarul școlar, oficialii nu au transmis vreo justificare despre pierderile de învățare ale elevilor, în contextul în care România se menține în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile din an dedicate școlii, după cum reiese dintr-un raport privind organizarea anului școlar 2022-2023, publicat acum două luni de rețeaua europeană Eurydice.
Acesta arată că, la nivelul școlii primare, România este pe locul trei în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță în acest an școlar, depășind inclusiv numeroase țări din sudul continentului, care, din rațiuni geografice și economice, au vacanțe de vară mai lungi. – mai multe detalii aici
Edupedu.ro semnala încă din martie 2022, când a fost decisă structura noului an împărțit în cinci module, că acesta urma să aibă un număr similar de zile de școală cu cel anterior, anume 167, în pofida faptului că începea mai devreme (5 septembrie). Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea, până atunci, că-și dorește schimbarea organizării anului școlar pentru a exista mai multe zile de școală: “Îmi doresc o perioadă de cursuri cât mai lungă”, spunea el în ianuarie a.c..
Motivația Guvernului pentru acordarea zilelor libere în plus
“Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”.
Puteți vedea aici calendarul anului școlar 2022-2023 pentru fiecare județ, în format printabil.
Reamintim că încă de la finalul anului trecut Ministerul Muncii a stabilit, pentru anul 2022, o punte similară de zile libere în perioada Zilei Naționale a României, decretând tot prin HG ziua de 2 decembrie 2022 zi liberă în sectorul bugetar, astfel că de miercuri 30 noiembrie 2022, școlile au fost închise până duminică 4 decembrie 2022 – un „mini-concediu” de 5 zile.
Școlile au fost nevoite să recupereze ziua liberă de 2 decembrie. De exemplu, un document al Inspectoratului Școlar Sibiu arăta că ziua va fi recuperată de elevi și profesori până pe 21 decembrie. – detalii aici
DOCUMENT Descarcă Hotărârea de guvern stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2023, în format .pdf: