Încă două zile libere pentru angajații din școlile de stat, în 2023, aprobate de Guvern, fără nicio justificare pentru pierderile elevilor din România, țară aflată în topul european cu cele mai puține zile de școală

60.175 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 28 decembrie, hotărârea de guvern prin care va acorda bugetarilor, în anul următor, încă trei zile libere: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, după cum anunță Ministerul Muncii într-un comunicat de presă. Aceste zile vor face punte între sărbători legale și weekenduri. Două dintre ele, 23 ianuarie și 2 iunie 2023, influențează și calendarul școlar pentru că pică în perioade în care sunt cursuri. Zilele vor fi decretate drept zile libere pentru toți angajații din sectorul bugetar, inclusiv pentru cadrele didactice și personalul din școli.
  • Proiectul în care aceste zile erau prevăzute ca zile libere a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii pe 27 octombrie pentru o perioadă de 10 zile, după cum EduPedu.ro a scris la acea vreme.

„Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 se stabilesc ca zile libere”, prevede hotărârea de guvern (HG) adoptată miercuri, 28 decembrie 2022.

Actul normativ prevede că zilele vor fi recuperate, inclusiv în școli, astfel: (…) instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 202330 iunie 2023respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite”, conform HG.

Concret, noile „mini-concedii” din perioada cursurilor anului școlar 2022-2023 vor fi următoarele:

  • sâmbătă 21 ianuarie – marți 24 ianuarie 2023, cu recuperare până în 28 februarie
  • joi 1 iunie – duminică 4 iunie 2023, cu recuperare până în 30 iunie 2023

Al treilea este în perioada vacanței de vară, anume 12-15 august 2023, cu recuperare până în 31 august 2023.

Nu există vreo justificare pentru pierderile de învățare ale elevilor din România. Suntem în top 3 țări europene cu cele mai puține zile de școală

În ceea ce privește acordarea celor două zile libere în anul 2023, care influențează și calendarul școlar, oficialii nu au transmis vreo justificare despre pierderile de învățare ale elevilor, în contextul în care România se menține în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile din an dedicate școlii, după cum reiese dintr-un raport privind organizarea anului școlar 2022-2023, publicat acum două luni de rețeaua europeană Eurydice.

Acesta arată că, la nivelul școlii primare, România este pe locul trei în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță în acest an școlar, depășind inclusiv numeroase țări din sudul continentului, care, din rațiuni geografice și economice, au vacanțe de vară mai lungi. – mai multe detalii aici

Edupedu.ro semnala încă din martie 2022, când a fost decisă structura noului an împărțit în cinci module, că acesta urma să aibă un număr similar de zile de școală cu cel anterior, anume 167, în pofida faptului că începea mai devreme (5 septembrie). Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea, până atunci, că-și dorește schimbarea organizării anului școlar pentru a exista mai multe zile de școală: “Îmi doresc o perioadă de cursuri cât mai lungă”, spunea el în ianuarie a.c..

Motivația Guvernului pentru acordarea zilelor libere în plus

“Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”.

Puteți vedea aici calendarul anului școlar 2022-2023 pentru fiecare județ, în format printabil.

Reamintim că încă de la finalul anului trecut Ministerul Muncii a stabilit, pentru anul 2022, o punte similară de zile libere în perioada Zilei Naționale a României, decretând tot prin HG ziua de 2 decembrie 2022 zi liberă în sectorul bugetar, astfel că de miercuri 30 noiembrie 2022, școlile au fost închise până duminică 4 decembrie 2022 – un „mini-concediu” de 5 zile.

Școlile au fost nevoite să recupereze ziua liberă de 2 decembrie. De exemplu, un document al Inspectoratului Școlar Sibiu arăta că ziua va fi recuperată de elevi și profesori până pe 21 decembrie. – detalii aici

DOCUMENT Descarcă Hotărârea de guvern stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2023, în format .pdf:

Citește și:
Împărțirea anului școlar în module menține România în topul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală în 2022-2023, chiar dacă anul a început mai devreme / Locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță – raport oficial

32 comments
  1. Făh Oano, lunea de pe aici s-a convins cât te duce bostanul. De cei care te cunosc…. nu mai zic nimic. Dar cine e cretinul care te-a angajat și te și plătește pe deasupra?

    1. @gigel: lucrez la o multinațională sunt director de resurse umane, iar multinaționalele nu plătesc impozit pe profit și pe venit, ca alții 😈😈

        1. Tâmpit ești tu. Mulți dintre voi, profesorii sunteți tâmpiți, pentru că distrugeți încă o generație prin modul vostru comunist de predare. Am dat foarte multe teste, pe care le-am trecut cu brio, ca să ajung aici. Așa că du-te înapoi în peștera din care ai ieșit

          1. Sunt de acord cu ,,B”!
            Oano, sper că nu ai copii!
            Doamne ferește de alții ca tine!
            Totuși, nu înțeleg de ce te amesteci mereu în chestiile care țin de profesori? Noi nu comentăm la postările legate de cei angajați în multinaționale sau în alte domenii.
            Chiar nu ai pic de bun simț? Erai cumva corigentă la școală sau ai rămas repetentă de ai mereu un cui împotriva profesorilor? Ura și răzbunarea ta verbală dă de gândit…
            Cred că are dreptate B legat de criteriul după care ai obținut minunata ta funcție :))
            Totuși, un om cu o astfel de funcție ar trebui să fie mai ,,manierat”, nu crezi? Sau examenele tale au fost ,,aranjate”…

          2. Și dacă vei susține că ai ajuns în funcție cinstit, nu uita că asta se datorează tot profesorilor, obsedato!
            La școală ai învățat să scrii și să citești!

        1. Vrei să îți demonstrez, cretinule? Apropo, sindicatele au spus că nu se vor face proteste. Au discutat cu ministrul învățământului și i-a convins să nu înceapă protestele, așa că taci dracu din gură, țăran sărac și întoarce-te înapoi în peștera din care ai ieșit.

          1. oana, inca o data, zi-le baietilor alora cu electrozii ca e prea mult cand te baga la 380.

      1. Da, sigur, oana, sunteti mai multe nații de ființe la voi in salon: tulburați, veseli, lunateci plimbători si o trepanată, adica tu. Si pentru ca ai creierul mai mic decat al rudei tale, euglena verde, te-au ales baietii șefa de trib. Simplu. How!

  2. Pare a fi un articol scris cu scopul a a atrage, din nou, ura din partea oamenilor care nu lucreaza in sistem.
    Oare ce dauneaza mai mult invatamantului din ziua de azi? Materia din cele 2 zile pierdute si apoi recuperata pe parcurs, sau articolele de genu’ care incurajeaza parintii sa arunce cu c**t in profesori, de fata cu elevii.

  3. Vai, ce dezastru! Chiar are cineva senzația că elevii învață? Memorează, pentru examen. Și după ce varsă la examen ce au învățat, memoria se șterge. Își mai amintește cineva de contrastul simultan de la orele de educație plastică? Nimeni, deși conținutul e predat încă din anii 70. Sau de texturarea prin modelare/modulare. E tot în programă. O reține cineva? Nu. Hai să fim serioși: în afară de examene nu se învață nimic în România.

  4. Elevii nu pierd materie ca e o zi sau sunt cateva zile de școală in minus .
    Pierd materie elevii care atunci cand vin.la școală ,pierd vremea pe telefon in timpul orelor de curs.

    1. Corect.Desi exista un ordin al ministrului care prevede scăderea notei la purtare cu un punct, pentru folosirea nepermisa a telefonului, în timpul orelor de curs, acesta nu se aplica , fenomenul a luat amploare.
      Din punctul meu de vedere 80°/° din elevii de gimnaziu sunt complet dezinteresați de obiectele de studiu.

  5. Atata prostie voita imi provoaca scarba!La scoala cat si in alte domenii este importanta calitatea nu cantitatea!Mai mult ca sigur daca mai faceai 2 zile in plus erai mult mai destept si nu mai scriai un asemenea articol.

  6. Cu groază mă gândesc că și tu ai dreptul să te înmulțești, că ai drept de vot și să te exprimi. Vai de ea Românie educată.

  7. Ce pot spune este că nici profesorii nu sunt sfinți, dar nici elevii nu sunt ușă de biserică.Referitor la discuțiile astea din comentarii.Mai bine ar colabora si ar lupta pentru educație!

  8. Păi, ce le pasă de elevi! Profesorii să nu se streseze prea mult, că “amărâții” “muncesc” mult. Îi stresează pe copii cu teme pentru acasă enorm de multe, încât au ajuns săracii copilași să muncească mai mult ca adulții, 12-13 ore pe zi și Guvernul le mai dă niște libere în plus “profesorilor”, care mai vor să și facă grevă că nu le ajung salariile. Ei nu se gândesc că distrug generații întregi prin comportamentul lor comunist și nu îi respectă pe copii, doar așteaptă să fie respectați.” Dragi” profesori, generațiile s-au schimbat. Și ei așteaptă respect din partea voastră, ca să vă respecte. Dacă voi îi jigniți și ei vă jignesc. Cu ce mână dați, cu aia primiți. Ieșiți din bula voastră, în care vă credeți superiori, că nu sunteți.

    1. Nu, se streseaza loazele care nu invata si cu 1000 de zile in plus la calenderalul scolar aprobat. Cucoana frustrata, nu profesorii au cerut liber. Daca ai nemultumiri mergi la Guvern si fa circ!

      1. Vouă vă convine, că și așa ziceți că sunteți stresați din cauza elevilor și a părinților. Abia aștept privatizarea învățământului și atunci nu veți mai avea atâtea zile libere 😈😈😈

        1. Băi, femeie…. Oano, tu nu ești normală, serios! Tu chiar ai ceva cu profesorii, că prea generalizezi pe la toate postările legate de învățământ!
          Liber nu înseamnă că noi sărim peste o lecție! Noi facem toate lecțiile când se revine la cursuri! Nu se pierde nimic, deșteapto! Copiii să își dorească să învețe, nu să stea cu degetele lipite de telefon în timpul orei sau sa vină la școală doar să scape de părinți sau viceversa…

        2. Dacă se privatizează învățământul o să “plângi” că nu ai bani să plătești școala copilului, sau că e prețul școlarizării ff mare.

          1. Îmi voi permite să îi plătesc școala copilului meu. Am salariul mult peste medie. Până și Andreea Marin a zis că școala de stat nu prezintă credibilitate și nu îi pregătește pe copii pentru viitor și a preferat să își înscrie fiica la o școală privată și foarte bine a făcut. Tot respectul pentru ea.

    2. Aceste zile se recupereaza, mai bine nu primim liber decat sa recuperam sambata. Sindicatele au tot dreptul sa ceara salarii decente.

    3. Oana, cred că ar trebui să gândești puțin înainte să scrii. Sau, mai bine, să-ți reversi ura în altă parte. Nu interesează pe nimeni prostiile tale. Halucinant câtă ură este în sufletul tău. Am înțeles că detești profesorii. Altceva?

    4. Ce treaba au profesorii ca sunt 2 zile libere in plus? Pentru profesori sunt 2 pentru ceilalti sunt 3 zile. Sa nu fie o luna fara scoala cand vor face sindicatele greva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Cercetării și Inovării, Sebastian Burduja: “Cred că țara asta are cea mai importantă materie pe care o dorește orice țară: materia cenușie. Românii din diaspora înseamnă posibilitatea de a avea acces la aceste valori”

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit despre “valoarea minților românești” în cadrul Conferinței „Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”, care are…
Vezi articolul

Împărțirea elevilor în clase, în mod aleatoriu, cu participarea părinților ca observatori – proceduri centralizate de Ministerul Educației într-un proiect de ordin de ministru, pe baza căruia fiecare școală își face propria procedură de distribuire

Fiecare creșă, grădiniță, școală sau liceu își elaborează propria procedură privind repartizarea antepreșcolarilor/ preșcolarilor/elevilor înscriși în grupele/clasele de început de nivel: grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a…
Vezi articolul