OFICIAL În perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, copiii de grădiniță și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal sunt în vacanță. Nu este modificată structura anului școlar

146.118 vizualizări
Foto: captură ordin de ministru
Ministrul Educației a semnat și trimis la Monitorul Oficial ordinul de ministru care prevede vacanța forțată stabilită de președintele Klaus Iohannis și reglementată de Guvern. Documentul a fost pus la dispoziția jurnaliștilor acreditați la Ministerul Educației.

Ordinul 5.490 din 22 octombrie 2022 prevede următoarele:

„Prin derogare de la prevederile Ordinul ministrului educației naționale nr. 3.243 din 5 februarie 2021, privind structura anului școlar 2021-2022, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal sunt în vacanță”.

Edupedu.ro a scris vineri dimineața despre faptul că structura anului școlar va fi modificată în două etape. Ministerul Educației a aprobat astăzi un ordin de ministru prin care s-a impus vacanța de două săptămâni, începând de luni, pentru toți preșcolarii și elevii din România.

Apoi, până pe 5 noiembrie urmează să anunțe și celelalte schimbări, adică în ce fel va fi modificată structura anului școlar pentru ca vacanța suplimentară să fie recuperată.

În privința recuperării vacanței forțate, ministrul Sorin Cîmpeanu a înaintat, în intervențiile televizate, două posibilități: folosirea săptămânii Școala Altfel sau chiar a vacanței de iarnă.

  • Amintim că președintele a anunțat miercuri o vacanță forțată, de două săptămâni, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie pentru toți elevii de gimnaziu și liceu, și o prelungire a vacanței copiilor de grădiniță și elevilor din ciclul primar cu încă o săptămână, față de cea existentă deja, adică și ei vor avea vacanță tot până pe 5 noiembrie.

Cseke Atilla, ministrul interimar al Sănătății, a declarat la Digi24 că vacanța poate fi prelungită și că „există toată posibilitatea de a prelungi această măsură”, „dacă nu se produce un efect în sensul pozitiv, pe acest segment”.


15 comments
  1. Vacanța forțată din perioada 25.10-05.11 a fost data pentru ca d-na prof. Iohannes Carmen să poată vizita piramidele…

  2. Eu cred ca vacanta de iarna ,nu trebuie redusa ,este bucuria copiilor,gândiți va după atâta frica ,panica,boala și îngrijorări la care au fost supuși inevitabil și copii ,cred că merită să se bucure de vacanta integrala în sănul familiei,Nașterea Mantuitorului Isus,Crăciunul sunt cele mai frumoase sărbători, eu zic ca merita sa ne lăsăm.purysti bucuroși de magia și liniștea sărbătorilor de iarna,atât oamenii mari cât și copii,o zi binecuvantata

  3. Mai e valabil salariu 75% pentru părinții care trebuie sa stea acasa cu copiii până în 10 ani? Stiu ca era pentru școala online…. dar într-o vacanță neprevăzută cu cine ne lăsăm copiii?

  4. O alta varianta:
    Lasati vacanta de iarna in pace si mai bine prelungiți semestrul cu cele doua săptămâni pe care le ati dat vacanța, astfel ca,dupa vac.de iarna,sa nu se termine sem. imediat,dupa doua săptămâni,cele doua de acum.Si astfel nu va avea de suferit nici vacanta asta de iarna,nici săptămâna altfel.Solutii sunt,de ce trebuie sa ne aruncam mereu cu,capul inainte,cand putem analiza problema.Aveti timp sa va ocupati de aceste aspecte cata vreme e vac. asta.
    Stiu ca e greu,atat pt elevi,cat si pt profesori si părinți,dar trebuie sa facem față si sa ne punem la punct cu anumite lucruri.

    P.S. Va rog sa mi postati si mie ambele comentarii,ca n am scris cu înjurături sau ceva insultător.Doar mi am exprimat opinia si traim intr o tara ce ar trebui sa fie libera.Va mulțumesc.

  5. Sper sa nu taie vacanta de iarna.Ca si asa nu e cine stie ce vacanta (ma refer la marime si e bucuria copiilor).Mi se pare o prostie sa tăiați vacanța de iarna având in vedere faptul ca vacanța asta de doua săptămâni ati dat o obligat forțat si ati întrerupt orice legătură cu scoala cand puteați sa respectați vechea lege (unde e peste 6 la mie online,unde nu, fizic)sau pur si simplu ii bagati in online si gata,tot mai era ceva,dar voi ati intrerupt legatura cu scoala de tot.V am spus,trebuia lasat online si nu se mai ajungea la scurtarea vacantei de iarna.Tot acest min.al ed.spunea anu trecut ca va lua din vara doua săptămâni pt recuperarea orelor pierdute decat sa ia din iarna ca e prea mica vacanta,acum ce s a intamplat?Tu ca min. te ai gandit sa iei din iarna si sa lasi din vara?Nu are logica sa iei din ceva ce e putin si sa lasi ceva ce e mult,suficient.
    Mai pe scurt:
    Luati ma vacanța de iarna de tot,ca sa distrugeți si fericirea copiilor,ca ati vrut voi vacanța obligat fortat cand puteați sa bagati in online copiii.Halal tara,halal conducători!
    Voi credeti ca e o joaca?Virusul este cat se poate de real,am trecut prin el,stiu ca e un virus ucigaș,credeti ca peste doua săptămâni trece totul?Trece pe naiba…Sunt curios ce o sa faceți mai departe si unde o sa se ajunga.

  6. Asa ceva numai in Romania..in Europa de vest, unde sunt mult mai multe cazuri si decese, scoala merge inainte.Nu inteleg ce e in mintea mai- marilor nostri cand iau ca prima masura inchiderea scolilor, cand analfabetismul este in floare. Nu am cuvinte si putere sa protestez!

    1. @Ema… imi scap ceva mie sau datele de pe net nu mai sunt reale.
      pentru data de 23.10.2021
      – UK peste 44.000 de infectari si are 135 de decese
      – Franta 6291 infectari si are 23 de decese
      – Germania 2,712 infectari… 0 decese, sau nu le-a raportat
      – Italia 3,908 infectari si 39 de decese
      – Polonia 6,274 infectari si 75 de decese
      – Cehia 4,224 infectari si 5 decese
      – Belgia 6,682 infectari si 11 decese
      Si…
      Romania 15,261 infectari si 437 de decese.
      Sa mai caut sa vedem in care Europa de vest sunt mai multe cazuri de infectari noi, ca la noi.. si decese? Deci, despre ce vorbim? Suntem pe primul loc in Europa, nu de vest si nici de est.. in toata Europa… dar tu zici ca sunt mai multe cazuri/zi in Europa de vest ca la noi? Ce imi scapa?
      Vrei sa protestezi? E cam tarziu! Vad proteste antimasca. Vad proteste antivaccin… Vrem toti sa revenim la viata de dinainte de COVID… Dar sa fie varianta romaneasca.
      Ce au in cap mai-marii nostrii? Bani! Aia au.
      Cand ar fi trebuit sa ne vaccinam in vara, ei au relaxat toata treaba asa ca romanul s-a dus sa se distreze…. ca deh… in Europa de vest…
      Tocmai ce am vazut o stire, poti sa o verifici pe net. Azi a iesit Melbourne de sub lockdown… peste 290 de zile. Noi am fi putut sta mai bine daca in loc sa ne distram am fi mers mai intai sa ne vaccinam.

      1. Corect!
        Autoritățile trebuie să fie mai ferme, măcar acum în al 12-lea ceas.
        Vaccinarea obligatorie pentru cadrele didactice fără atâtea discuții și copiii la școală, nu școală online.
        Vacanța de iarnă poate fi menținută, recuperarea orelor putând fi făcută ulterior, chiar eșalonat până la vară.

  7. Dacă tot s-a ”rupt” semestrul, de ce să nu egalizeze cele două părți? Să avem 16 săpt pt. sem I (adică să se termine în 4 feb.) iar din 7 feb să înceapă al doilea. Nu este nevoie să taie din vacanța de iarnă. Se renunță la Scoala Altfel iar în iunie terminăm în 17 (nu în 10, care oricum era cam repede).

  8. Ok copii sunt in vacanta, dar profesorii ce fac? Isi fac cerere de concediu si pierd 14 zile din concediul pe anul acesta, stau acasa si sunt platiti normal sau merg in continuare la scoala?

  9. Și așa se atinge coarda sensibilă. Ce vor face părinții care nu au cu cine lăsa copiii? Acum vor fi obligați să îi îngrijească ei!? Nu e drept. Nimeni nu a menționat nimic de această obligație acum 10 ani, când au acceptat să îi facă. Lucrurile stăteau cu totul altfel:
    – de la 1 an îi lăsau la creșă (”se se obișnuiască în colectivitate”);
    – de la 3 ani, la grădiniță cu program prelungit (îi duceau la 07:30, îi luau la 18:00, ajungeau cu ei acasă la 19:00 și îi culcau la 20:00);
    – de la 6 ani, la școală și after-school, cu program 8 – 18.
    Guvernul nu înțelege că nu e corect să schimbe regulile în timpul jocului? Numai la noi se poate întâmpla așa ceva! Ce se așteaptă acum de la ei? Să îi țină acasă?
    – Unii dintre ei lucrează online și nu se pot concentra.
    – Alții nu lucrează, dar au și ei nevoie de odihnă. De asta nu mergeau la lucru.
    – Să lase singuri copii de 7 – 10 ani! Nu se poate! Ar trebui să îi educe cineva în prealabil legat de cum să se comporte acasă.
    – Să își schimbe ei programul de lucru? Ar fi prea complicat.
    – Să îi lase cu mama? Sau cu soacra? Sunt enervante și nu i-ar educa pe copii după principiile corecte.
    – Să îi lase cu o dădacă? Nu cunosc niciuna.
    E evident că părinții sunt într-o situație fără ieșire. Și politicienii sunt responsabili! Acum e momentul ca părinții adevărați se își unească forțele!
    Stați, nu toți! Doar cei care cred cu sinceritate în principiul că sistemul educațional are rolul de a prelua copilul la 3 ani și a-l returna la 18 ani, educat.

    Înțeleg că avem păreri diferite și că nimeni nu este deținătorul adevărului absolut. Prin urmare, pe cât posibil, încerc să nu judec pe nimeni:
    – Pe părinții care trimit copiii la școală și after-school pentru că prețuiesc confortul lor mai mult decât siguranța propriilor copii (sau poate or fi adoptați);
    – Pe părinții care nu s-au vaccinat (pentru că nu cred în virus sau cred că li se injectează cip-uri);
    – Pe părinții care nu cred în măsuri de protecție (dacă se îmbolnăvește copilul și îi contaminează și pe colegiii de la școală – ”Cine poate învinui un părinte că i s-a îmbolnăvit copilul? Grija unui părinte pentru propriul copil este ceva sfânt! Și se extinde șă asupra copiilor celorlalți părinți.”);
    – Pe părinții care trimit copiii bolnavi la școală. La grădiniță se putea: spuneau doar educatoarei că lasă copilul în curte dacă nu îl primește în sală, ei trebuie să ajungă la lucru. Și ce dacă are temperatură 39? (Da, sunt extrem de frecvente aceste cazuri).
    – Pe părinții care, cunoscând comportamentul celorlalți, cunoscând lipsa oricărui mijloc eficient de testare, ar prefera să trimită copii la școală consolându-se cu scuze precum: se iau măsuri de protecție / virusul nu afectează copii, boala nu e așa de gravă / orice ar fi – educația e pe primul loc (și aceasta se obține doar de la școală) / poate are copilul noroc și nu se îmbolnăvește / dacă așa fac ceilalți – așa fac și eu.

    În ceea ce mă privește, am și eu perspectiva mea. Sigur nu e corectă. Nu poate fi, pentru că nimeni nu cunoaște adevărul absolut. Dar e a mea. Copiii sunt pe primul loc. Dacă legat de ei nu am propriile opinii (ci aștept să îmi spună guvernul ce să fac), atunci cu siguranță nu voi avea niciodată vreo părere personală. Cred că învățământul online constituie o soluție atât de potrivită, încât nici nu aș lua în calcul prezența fizică la școală în această perioadă. Îmi pare doar rău că nu i s-a acordat nicio clipă o șansă. În 2020, un număr prea mare de profesori s-a limitat la transmiterea prin email a unor materiale. Când în final s-a început activitatea online în sistem sincron, prea mulți profesori au repetat continuu: ”asta nu e școală, așa nu se poate lucra”. Din prima zi. De unde știau? Nu au acordat nicio șansă sistemului. Doar pentru că erau obișnuiți altfel. Părinții, în număr prea mare, au repetat afirmațiile profesorilor. Vremurile se schimbă. Doar că acum, schimbarea s-a produs accelerat. Dar ireversibil. Doar că unii înțeleg mai greu. Ca de obicei, majoritatea se adaptează cu întârziere. Dar, în final, toți se adaptează. Din păcate, mulți copii vor plăti cu sănătatea lor prețul acestei inerții.

    Nu văd cum guvernul ar putea pune în aplicare o soluție care să ne mulțumească pe toți, având în vedere cât de diferite ne sunt părerile. Pot doar spera că va lăsa și posibilitatea școlii online în perspectivă, astfel încât, cei care dorim, să ne putem proteja copiii fără a încălca reglementările. Să facă fiecare mai departe ce are de făcut, atâta timp cât gândește cu propria minte și are curajul de a lua propriile decizii.

    1. Dar dacă ar citi și alții, în afara de părinți…??? Chiar mai credeți ca ce nu s-a schimbat în bine în 30 de ani, s-ar putea schimba acum, dintr-o data? Plătim, unii dintre noi,, pretul” pentru ca alții sa stea bine-mersi pe scaune și sa se bata cu pumnul în piept ca ei fac lucruri cu,, orice pret” deși nu fac mai nimic și nici nu au vreo raspundere (de orice fel!) .,, In scoli se respecta cu strictețe regulile de distanțare… ” De când nu v-ați mai dat jos, în lumea reala? Acest virus este purtat de oameni, nu de calculatoare, dar nici nu faceți nimic sa îmbunătățiri scoala on-line

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministra Educației, răspuns tautologic despre salariul unui profesor debutant: „Este în jur de aproximativ 2800 de lei” / Un angajat începător în justiție, cu aceleași studii, câștigă de două ori și jumătate mai mulți bani

Întrebată cât este salariul unui profesor debutant, la Digi 24, ministra Educației, Ligia Deca, a dat un răspuns tautologic: “Salariul debutantului este în jur de aproximativ 2.800 lei”. Ministra nu…
Vezi articolul