Florian Lixandru a fost eliberat din funcția de secretar de stat pentru învățământ preuniversitar al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), potrivit deciziei premierului Marcel Ciolacu publicată joi seară în Monitorul Oficial.
„Articol unic. – La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Ionel-Florian Lixandru se eliberează din funcția de secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării”, scrie în decizia 168/2025.
Edupedu.ro a prezentat de joi dimineață schimbările la vârful Ministerului Educației: Irina Danielescu, consilier PSD sector 4 și „omul lui Băluță”, urmează să îl înlocuiască pe Florian Lixandru în funcția de secretar de stat la MEC.
Lixandru urmează să preia conducerea Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), conform acelorași surse. Numirea inspectorului școlar generale se face din pix printr-un ordin de ministru, la propunerea partidelor parlamentare, ca și cea a secretarilor de stat.

- Primul secretar de stat din Educație revocat recent de premierul Marcel Ciolacu a fost Bogdan Cristescu, care era și singurul secretar de stat fără apartenență politică în cabinetul condus de Daniel David.
- Potrivit surselor Edupedu.ro, în ministerul Educației și Cercetării (MEC) ar urma să își mențină posturile secretarii de stat Sorin Ion (PNL), Kallos Zoltan (UDMR) și Gigel Paraschiv. Președinte cu rang de secretar de stat la Autoritatea Națională pentru Cercetare (ANC) din subordinea MEC este Andrei Alexandru. De altfel, guvernul a aprobat reducerea numărului de secretari de stat la Educație și Cercetare de la 5 la 4.
Lixandru a fost numit secretar de stat responsabil cu învățământul preuniversitar prima dată în martie 2018 după ce anterior fusese inspectorul școlar general pe București în perioada 2015 – 2018, iar mai înainte inspector general adjunct.
Florian Lixandru a fost protagonistul singurei opoziții politice interne pe perioada mandatelor Ligiei Deca, când acesta a criticat la începutul anului 2023, public, susținut de partid, proiectele de legi înaintate de ministru partidelor și a cerut aplicarea lor în 2024.
- Atunci, ministra Educației Ligia Deca i-a retras atribuțiile, la un pas să ceară eliberarea lui din funcție. Lixandru a ieșit câștigător din dispută la câteva zile distanță, iar opinia sa pe legile educației nu a fost retrasă, susținut de liderii PSD.
În ultimii ani, secretarul de stat s-a ocupat și de coordonarea și organizarea olimpiadelor școlare naționale. În 2024, mai multe modificări contestate de profesori și elevi au avut loc la olimpiade, dintre care amintim mutarea întregii olimpiade județene de geografie sâmbăta la prânz pentru un elev de clasa a VIII-a care voia să mai participe la o altă olimpiadă în prima parte a zilei. Solicitarea a fost unică și făcută de părintele elevului direct la cabinetul secretarului de stat Florian Lixandru, după cum a documentat Edupedu.ro. Lixandru a revenit ulterior asupra deciziei.
Iar la olimpiada de biologie 2024 – etapa județeană din Prahova, comisia națională coordonată de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Florian Lixandru a decis să califice la etapa națională a unui elev deși el obținuse mai puține puncte și a susținut într-un memoriu depus de părinți că a marcat invers răspunsurile pe foaia de concurs din cauza unei stări de rău.
La alegerile parlamentare din 2024, Lixandru a candidat pentru un post de senator PSD de Vrancea, al doilea pe listă în județ, după ce a fost inițial trecut pe listele din București, însă nu s-a calificat pentru fotoliu.
- În locul său, guvernul Ciolacu ar urma să o numească secretar de stat în MEC pe Irina Danielescu, care în prezent este consilier local PSD la Sectorul 4 București, conform surselor Edupedu.ro.
Cine este Irina Danielescu
Danielescu este o apropiată a primarului Sectorului 4, social-democratul Daniel Băluță, conform surselor noastre. De remarcat că Irina Danielescu nu are nicio legătură cu domeniul educației, fiind avocată suspendată la cerere din Barou.
Potrivit declarației de avere, Irina Danielescu deține singură și împreună cu soțul său 4 apartamente în București și Craiova, o casă de vacanță în Padurisu, Călărași, 5 terenuri intravilan obținute prin cumpărare, donație și moștenire, precum și clădiri încadrate la „alte categorii de bunuri imobile”.
Danielescu mai deține un autoturism Tesla cumpărat în 2022.
Aceeași declarație arată că soțul său, Radu-George Pop, a făcut investiții de 1.432.000 de lei în Las Vegas, Nevada, SUA, în București și în Hellerup, Danemarca.
Danielescu este avocată, suspendată la cerere din Barou.
3 comments
Ce sa zic, mare pierdere…
Da, aroganta, multa aroganta. Ignoranta cat cuprinde.
Sa tot de duci Lixandrule. Ai distrus invatamantul preuniversitar cu arongantele tale si comenzile politice pe care le-ai implementat. Ai sustinut inspectorii PSD fara scrupoule, acoperind toate faradelegile acestora.