Școlile pot solicita bani pentru activitățile din cadrul Programului „Săptămâna verde”, pentru anii 2024 și 2025, finanțate din Fondul pentru mediu, până în septembrie 2024, conform unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial, pe 6 iunie, care conține condițiile de participare, mecanismul de alocare al fondurilor și formularul de înscriere și de raportare pentru școli. Prima activitate eligibilă este excursia, tematica acesteia va trebui să aibă legătură cu mediul.
- Programul „Săptămâna verde” a primit 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, pentru 2024 și 2025, echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev, pe 4 aprilie, prin Hotărâre de Guvern, deși suma anunțată inițial de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în iulie 2023, era de 100 de milioane de euro.
Este vorba de Ordinul nr. 4448/2024, care aprobă Metodologia de implementare a activităților școlare locale din cadrul Programului „Săptămâna verde”, pentru anii 2024 și 2025, finanțate din Fondul pentru mediu.
Școlile se pot înscrie până în septembrie 2024 și vor primi banii în octombrie 2024, conform calendarului din metodologie.
Lista cu unitățile de învățământ care vor beneficia de finanțare în anul 2024 sau 2025, după caz, va fi înaintată Ministerului Educației la finalul anului școlar 2023—2024, de ISJ/ISMB.
Calendarul cu termenele de înscriere, alocare a banilor și raportare
Înscrierea și selecția scolilor pentru finanțarea activităților din „Săptămâna verde”
Finanțarea este disponibilă unităților de învățământ de stat cu personalitate juridică din țară, de nivel preșcolar, primar, gimnazial și liceal, pe baza înscrierii la inspectoratul școlar județean/Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISJ/ISMB), în limitele fondurilor disponibile, potrivit Art. 5.
Toate unitățile de învățământ care se înscriu conform condițiilor de participare vor primi finanțare.
Condițiile de participare sunt următoarele:
a) „unitatea de învățământ trebuie să aibă personalitate juridică;
b) unitatea de învățământ trebuie să completeze un formular de înscriere potrivit modelului din anexa nr. 1 la metodologie și să îl transmită la ISJ/ISMB, în termenele stabilite, conform calendarului activităților.
Formularul de înscriere trebuie să cuprindă numai activități eligibile, conform metodologiei.
Formularul de înscriere pentru finanțarea activităților din „Săptămâna verde” în 2024 și 2025 din Fondul de mediu
Dacă există unități de învățământ care nu se vor înscrie până la termenul-limită prevăzut la art. 20 sau în perioada de grație de maximum o săptămână de la expirarea acestui termen, bugetele acestora vor fi alocate altor unități de învățământ din același județ/municipiul București, la decizia inspectoratului școlar. Criteriile de alocare a unui buget suplimentar se vor stabili la nivel de inspectorat școlar”, potrivit Art.7.
Activitățile eligibile în cadrul programului
„Activitățile pot fi organizate exclusiv în timpul Programului „Săptămâna verde”, dar achizițiile se pot face și înainte de perioada de desfășurare a programului.
Activitățile eligibile sunt:
1. participarea la excursii în domeniul educației pentru mediu și schimbări climatice (transport, cazare și masă — dacă este cazul, intrare la grădini botanice/în parcuri naționale, la muzee, bilete la evenimente sau la cinema — filme documentare etc.), inclusiv deplasări pentru cercetare în teren (rezervații, situri de importanță comunitară — plante/animale ocrotite);
2. amenajarea spațiului verde al școlii/amenajarea de minigrădini botanice sau minisere/amenajarea de grădini (mobilier de grădină din materiale reciclate/reciclabile sau recuperate, material săditor, pământ, fertilizant, unelte, mănuși, folie de plastic, pietriș, scoarță de copac, gărdulețe, vopsea ecologică etc.);
3. acțiuni de ecologizare, colectare de deșeuri (mănuși, saci, unelte etc.);
4. amenajarea unui „colț verde” în interiorul unității de învățământ (mobilă din materiale reciclate sau recuperate, unelte, pufuri și perne, plante în ghiveci, diverse resurse ludice și educative pe tema educației pentru mediu și schimbări climatice etc.);
5. participarea la competiții locale, județene sau naționale de ecologie/protecția mediului/educație pentru mediu (consumabile pentru realizare de materiale și proiecte de mediu conform regulamentelor, transport, cazare și masă pentru participanți, dacă nu sunt asigurate de organizatori);
6. organizarea de minitabere urbane de educație pentru mediu și schimbări climatice (standuri, kituri, materiale reciclabile și reciclate pentru ateliere de crafting, alimente și băuturi pentru participanți, materiale promoționale din materiale reciclate etc.);
7. participarea și organizarea de schimburi de experiență cu alte unități de învățământ din comunitate sau din țară, în domeniul educației pentru mediu și schimbări climatice;
8. participarea profesorilor la cursuri de formare în domeniul educației pentru mediu și schimbări climatice, urmate de aplicarea noilor cunoștințe și abilități la clasă;
9. amenajarea de diorame, terarii și acvarii”, conform Art. 9.
Responsabilitățile școlilor, conform Art. 14
„Rolul unităților de învățământ este următorul:
1. desemnează o persoană care să coordoneze activitățile și numesc echipa de implementare;
2. completează formularul de înscriere și îl transmit la ISJ/ISMB, cu activități corespunzătoare bugetului comunicat;
3. proiectează și desfășoară activități adecvate obiectivelor Programului „Săptămâna verde” și nevoilor preșcolarilor/elevilor;
4. utilizează fondurile primite într-o manieră eficientă și responsabilă;
5. înaintează la ISJ/ISMB un raport financiar referitor la utilizarea fondurilor primite; toate documentele justificative referitoare la utilizarea fondurilor primite vor fi păstrate la sediul unității de învățământ;
6. raportează la ISJ/ISMB activitățile desfășurate în unitatea de învățământ și rezultatele acestora, conform modelului din anexa nr. 2 la prezenta metodologie.”
Formularul de raportare pentru școli
Bugetul și mecanismul de alocare a fondurilor
„Bugetul total alocat programului pentru anul 2024 și anul 2025 este în valoare de 100.000 mii lei.
Lista cu unitățile de învățământ care vor beneficia de finanțare în anul 2024 sau 2025, după caz, va fi înaintată Ministerului Educației la finalul anului școlar 2023—2024, de ISJ/ISMB.
Repartizarea sumelor pe anii 2024 și 2025, cu încadrarea în bugetul alocat ISJ/ISMB, se face la propunerea Direcției generale învățământ preuniversitar, cu aprobarea ordonatorului principal de credite.”
Informații de context
Amintim că suma de 100 de milioane de lei alocată de Ministerul Mediului pentru finanțarea în școli a programului „Săptămâna verde”, timp de doi ani, 2024 și 2025, este de aproximativ 5 ori mai mică față de cea anunțată de ministrul Mediului, Mircea Fechet, în iulie 2023, când fondurile europene erau de 100 de milioane de euro.
Dacă toate școlile vor aplica pentru cei 100 de milioane de lei puși la dispoziție de Guvernul Ciolacu, având în vedere ca sunt peste 2.9 milioane de elevi în acest an școlar, fiecărui elev i-ar veni suma de 34 de lei pentru activitațile din Săptămâna verde. Banii sunt pentru doi ani, deci un elev ar fi finanțat cu 17 lei pe an. Având în vedere că la o simigerie din București un covrig costă 3 lei, cu cei 17 lei de elev ar putea fi cumpărați circa 5 covrigi și jumătate, după cum arăta Edupedu.ro încă de la punerea în dezbatere a Hotărârii de Guvern.
De remarcat că Guvernul susține financiar numai programul introdus în legea învățământului de către președintele Klaus Iohannis, deși școlile din România au două săptămâni în care profesorii și elevii trebuie să realizeze activități extracurriculare: Săptămâna Școala altfel, introdusă de Legea Miclea-Funeriu în 2011 și Săptămâna Verde, introdusă anul trecut de președintele Klaus Iohannis.
Săptămână Verde a fost introdusă de președinție și de Ministerul Educației condus de fosta consilieră a lui Klaus Iohannis, Ligia Deca, fără a prelungi anul școlar cu cel puțin 5 zile, atât cât le-a fost eliminat profesorilor din predarea curriculumului obligatoriu menținut nemodificat. Amintim că România se clasează constant în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală. Anul acesta școlar, România este în top 5 țări din Europa cu cele mai multe zile fără școală: elevii au 8 perioade de vacanță, care înseamnă 120 de zile libere – potrivit raportului european Eurydice.