OFICIAL Examenul de rezidențiat se amână pe 8 decembrie, a anunțat ministrul Sănătății. Cauză fără precedent: lipsa unui ministru al Educației care să semneze ordinul de organizare a examenului

7.008 vizualizări
gov.ro
Examenul de rezidențiat care ar fi trebuit să fie susținut pe 17 noiembrie va fi amânat și se organiza pe 8 decembrie, a anunțat astăzi oficial ministrul Sănătății, Sorina Pintea, citată de Agerpres. “Suntem în imposibilitatea de a susține examentul de rezidențiat la data programată”, a declarat Pintea, într-o conferință de presă. Oficialul a anunțat că examenul va avea loc în 8 decembrie, fiind luată în calcul posibilitatea ca medicii să poată fi angajați până la finalul anului, relatează News.ro.
  • Motivul amânării este fără precedent: nu există ministru la portofoliul Educației, deci nu are cine să semneze ordinul comun cu ministrul Sănătății pentru desfășurarea examenului de rezidențiat.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a afirmat în această dimineață, într-o conferință de presă, că în lipsa unui ministru al Educației, examenul nu poate fi organizat pe 17 noiembrie. Oficialul a declarat că examenul de rezidenţiat se organizează în baza a şapte ordine de ministru, trei dintre acestea trebuind să fie semnate atât de ministrul Sănătăţii, cât şi de ministrul Educaţiei, potrivit News.ro.

Pintea a anunțat că a cerut Ministerului Educaţiei să rezolvare problema, însă i s-a transmis căMinisterul Educaţiei este în imposibilitatea” de a viza orice document.

Ne aflăm într-o situaţie fără precedent. Pentru prima oară, concursul de rezidenţiat este în pericol de a nu se mai desfăşura, iar 5.684 de absolvenţi ai promoţiei 2019 în medicină, medicină dentară şi farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate. Conform Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, Ministerul Sănătăţii organizează concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, în sesiune unică, în trimestrul IV al fiecărui an, iar conform calendarului stabilit anul trecut în data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfăşoare sesiunea din anul acesta. Ministerul Sănătăţii organizează această admitere în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, care presupune elaborarea a şapte ordine de ministru, trei dintre acestea fiind comune. (…) Ministerul Sănătăţii a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere ca la Ministerul Educaţiei Naţionale nu a fost numit un ministru sau un ministru interimar, suntem în imposibilitatea de a emite aceste acte normative şi prin urmare de a susţine acest concurs la data de 17 noiembrie 2019“, a declarat astăzi Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Calendar rezidenţiat 2019 cu susținere a examenului pe 8 decembrie 2019

Calendar rezidențiat 2019 cu susținerea examenului pe 8 decembrie

28 octombrie - 11 noiembrie 2019Înscrierea candidaţilor
cel târziu pe 14 noiembrieTransmiterea de către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi a municipiului Bucureşti a listelor cu candidaţii înscrişi Ministerului Sănătăţii
cel târziu 25 noiembrieCentralizarea listelor de către Ministerul Sănătății şi defalcarea candidaţilor pe centre universitare
27 noiembrieAfişarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro a listelor cu candidaţii admişi în concurs, pe centre universitare şi domenii
cel târziu 29 noiembrieSesizarea de către candidaţi a eventualelor erori de redactare
5 decembrieAfişarea pe rezidentiat.ms.ro şi pe site-urile facultăţilor de medicină şi farmacie a repartizării candidaţilor pe săli în funcţie de domeniul pentru care s-au înscris
8 decembrie 2019Desfășurarea examenului de rezidențiat
17, 18, 19 decembrieAlegerea posturilor/ locurilor de către candidaţi în funcţie de punctajul obţinut

 

Semnarea contractelor individuale de muncă cu unităţile sanitare se va face în perioada 6 – 14 ianuarie 2020, iar repartiţia pe clinici de pregătire între 14 – 16 ianuarie 2020, scrie Agerpres.

Concursul se va desfăşura în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore.

Am sperat să nu ajungem în această situaţie şi am sperat că vom avea un ministru al Educaţiei, în baza propunerii transmise de premier la preşedintele României. Iată că ne vedem nevoiţi să luăm o decizie de amânare a concursului pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a îngriji şi ajuta semenii. Această situaţie putea fi evitată dacă omul cu cea mai mare funcţie în stat ar fi înţeles sau măcar i-ar fi păsat. Jocurile politice nu trebuie să afecteze Sănătatea. (…) De altfel, Curtea Constituţională a decis că preşedintele nu a avut motive să refuze numirile înaintate“, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a precizat că nu există posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă pentru ca examenul să se desfăşoare.

În acest an, la rezidenţiat vor fi scoase la concurs 4.710 locuri.

  • Amintim că Ministerul Educației nu are, în prezent, nici măcar ministru interimar. Interimatul lui Daniel Breaz a expirat, iar drepturile de semnătură în Educație au fost direcționate de guvern către secretarul general al Ministerului și secretari de stat, după ce președintele Iohannis a refuzat de două ori numele propuse de Dăncilă, argumentând că s-a schimbat componența politică a Executivului odată cu ieșirea ALDE de la guvernare și că premierul ar trebui să meargă în fața Parlamentului.
Citește și:

 

 


2 comments
  1. Procedura si actele pot fi semnate de un secretar de stat. Exista functionari publici care stau degeaba. Pintea reprezinta PSD si tine cu Dancila. O tara de doi lei unde comunismul traieste bine mersi. La o adica, prin descentralizare, marile centre universitare isi pot organiza rezidentiatul si fara minister. Acesta trebuie sa dea doar procedura si regulile de organizare.

  2. Acesta nu este un motiv ci este dovada de incompetenta. Nu poate sa existe nici o pozitie in administratie fara inlocuitor. Este modelul doamnei Dancila care se considera de neinlocuit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examenele de licență și disertație din universități vor fi înregistrate, pentru a evita fraudele. Gigel Paraschiv, secretar de stat: Fiecare universitate are obligația de a înregistra susținerea acestor examene online și de a păstra un număr de ani înregistrările

Universitățile sunt obligate să înregistreze examenele de finalizare pe care le vor susține online studenții, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației Gigel Paraschiv. Oficialul a precizat că fiecare…
Vezi articolul

Tăierea la jumătate a tarifului pentru plata cu ora a doctoranzilor care predau la Universitatea din București, refuzată de o doctorandă: Nu am semnat anexa. Mă prezint la seminar și voi preda așa cum scrie în contract / Aștept o decizie în scris, ca să încep acțiunea în instanță

Doctoranda Anelise Salan predă în continuare la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității din București, deși a refuzat să semneze actul adițional la contractul pentru plata cu…
Vezi articolul

Ministerul Educației: Studenții care urmează simultan studii de master și licență la aceeași facultate, la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța, respectă condițiile din Legea educației / Riposta profesorului care a semnalat cazul: Erori “de nepermis” în constatările ministerului

Ministerul Educației s-a pronunțat, după jumătate de an, în problema studenților înscriși simultan la cursuri de licență și master la aceeași facultate, problemă semnalată în iulie anul trecut, la Universitatea…
Vezi articolul

Alianța Organizațiilor Studențești: Dizolvarea CNATDCU nu își regăsește raționamentul în sistemul educațional românesc / Întâlnim regulat universități cazuri de plagiat în formă continuată, unde nu se pedepsește sub nicio formă conduita necinstită

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) “nu dorește anestezierea mecanismelor de verificare de la nivel național și solicită rigurozitate și coerență în deciziile care gravitează în jurul acestui…
Vezi articolul