Examenul de certificare a absolvenților învățământului postliceal, atât proba practică, cât și proba scrisă, se echivalează după anumite formule cu mediile din anii de studiu, potrivit unui Ordin de Ministru publicat azi în Monitorul Oficial. Proba proiectului se va susține online, iar proiectul va fi trimis în format pdf. la instituția de învățământ. Doar cei care nu au internet sau calculator vor fi chemați la școală să susțină proiectul în condiții de siguranță sanitară.
Examenul de certificare a absolvenților învățământului postliceal constă în realizarea și susținerea unui proiect. Proba practică și proba scrisă se echivalează – asta prevede prima modificare apărută în Monitorul Oficial.
Examenul de certificare la postliceale
Felul în care se schivalează proba practică și proba scrisă cu modulele și mediile din timpul anilor de studiu este detaliată în actul oficial:
- proba practică a examenului de certificare a calificării profesionale se echivalează prin calculul mediei aritmetice a mediilor modulelor care conțin instruire practică, pregătire practică sau învățământ clinic din planurile de învățământ pentru anul I (calificării profesionale cu durata studiilor de un an), anii II și III (calificări profesionale cu durata studiilor de doi ani sau I, II și III (calificare profesională cu durata studiilor de trei ani), după formula din documentul de mai jos.
- proba scrisă a examenului de certificare a calificării profesionale se echivalează prin calculul mediei aritmetice a mediilor tuturor modulelor din planurile de învățământ tot după o formulă pe care o găsiți în documentul de mai sus.
Depunerea proiectului
Proiectul pentru examenul de certificare se trimite online, în format pdf., urmând a fi arhivat în format digital și păstrat timp de trei ani. În cazul în care elevii nu au mijloacele necesare transmiterii proiectului pe adresa de e-mail a unității acesta va fi depus fizic la secretariatul instituției, prevăd normele.
Susținerea proiectului în cadrul examenului de certificare a calificării profesionale se face online.
În situațiile în care elevii nu dețin calculatoare, laptop-uri, tablete, telefoane și sau nu au conexiune la internet și nu este posibil organizarea și susținerea online a proiectului, instituția de învățământ sau centrul de examen va asigura condițiile necesare desfășurării probei cu respectarea strictă a măsurilor de prevenirea îmbolnăvirii.
Foto: pexels.com