Menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior este condiționată de evaluarea medicală la un interval de 4 ani, care va include, în mod obligatoriu, și evaluarea capacității psihice, conform unui ordin comun ministerului Educației și ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial. În proiectul pus în consultare publică examenul clinic general și psihiatric pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități erau anuale.
Mai exact este vorba de Ordinul nr. 4.060/1.502/2024, privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea funcțiilor didactice de predare sau didactice auxiliare și a modelului de certificat medical pentru încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior.
Refuzul personalului didactic sau didactic auxiliar de a se prezenta la controlul medical constituie abatere disciplinară și poate duce la desfacerea contractului individual de muncă, conform Art. 8.
Ordinul conține și lista cu afecțiunile care constituie contraindicații pentru funcția didactică de predare sau didactică auxiliară din din universități.
Avizul psihiatric e obligatoriu și la înscrierea la concursul de ocupare a unui post didactic de predare sau didactic auxiliar în învățământul superior.
Înscrierea la concursul de ocupare a unui post didactic de predare sau didactic auxiliar în învățământul superior este condiționată de prezentarea certificatului medical eliberat de către medicul specialist de medicina muncii în baza avizului medical emis de către medicul specialist psihiatru și a adeverinței medicale eliberate de către medicul de familie, conform Art. 1.
Modelul de certificat medical eliberat de către medicul specialist de medicina muncii pe formular specific, necesar pentru înscrierea la concursul de ocupare a unui post didactic de predare sau didactic auxiliar în învățământul superior.
Modelul de aviz medical eliberat de către medicul specialist psihiatru pe formular specific.
Dacă medicul specialist de medicina muncii observă modificări ale stării de sănătate la controlul anual poate solicita o examinare medicală de specialitate suplimentară, în baza unei scrisori medicale.
Model scrisoare medicală
Baremul medical cu afecțiunile care constituie contraindicații pentru funcția didactică de predare sau didactică auxiliară, în baza căruia urmează a fi eliberat certificatul medical de către medicul specialist de medicina muncii, care dovedesc îndeplinirea condiției de a fi apt din punct de vedere medical.
Menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este condiționată de:
a) confirmarea anuală a aptitudinii în muncă de către medicul specialist de medicina muncii, care asigură servicii medicale de medicina muncii instituției de învățământ superior, prin eliberarea Fișei de aptitudine, conform prevederilor pct. 2 lit. c) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, cu modificările și completările ulterioare;
b) evaluarea medicală la un interval de 4 ani în condițiile prezentului ordin, care va include, în mod obligatoriu, și evaluarea capacității psihice, conform Art. 5.
Universitatea poate solicita un nou examen medical prin hotărâre a consiliului de administrație, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educațional
În situația în care se constată modificări psihocomportamentale la personalul angajat într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară dintr-o instituție de învățământ superior, instituția poate solicita un nou examen medical, prin hotărâre a consiliului de administrație, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educațional, conform Art. 6.
Cum se realizează evaluarea psihiatrică
Evaluarea capacității psihice a cadrelor didactice de predare sau didactice auxiliare se realizează în centrele de sănătate mintală teritoriale, la solicitarea medicului specialist de medicina muncii.
Cadrele didactice de predare sau didactice auxiliare se adresează centrelor de sănătate mintală teritoriale pentru consult de specialitate, în baza scrisorii medicale.
Rezultatul evaluării capacității psihice se consemnează în fișa prevăzută în anexa nr. 5 care face parte integrantă din prezentul ordin, cu care cadrul didactic de predare sau didactic auxiliar se prezintă, în termenul stabilit, la medicul specialist de medicina muncii care a solicitat examinarea.
Personalul didactic de predare sau didactic auxiliar care se consideră nedreptățit de rezultatul evaluării psihice nefavorabil exercitării profesiei poate solicita o expertiză a capacității de muncă în domeniul educației, cu anunțarea medicului specialist de medicina muncii, în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii rezultatului evaluării capacității psihice consemnat în fișa de evaluare a capacității psihice prevăzută în anexa nr. 5.
Expertiza capacității de muncă, prin care se analizează și se stabilesc situațiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, se realizează de către o comisie formată din 3—5 membri, medici primari/specialiști psihiatri, constituită la nivelul centrului universitar de medicină și farmacie la care este arondată instituția/unitatea de învățământ superior, în baza unui protocol comun care se încheie între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.
Personalul didactic de predare sau didactic auxiliar va suporta costurile generate de realizarea expertizei capacității de muncă în domeniul educației de către comisie.
Ce se întâmplă dacă se constată o tulburare psihică
În cazul în care, în urma evaluării psihice efectuate, se constată o tulburare psihică, medicul de medicina muncii are obligația să recomande măsuri suplimentare de protejare a sănătății personalului angajat într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară și de adaptare a sarcinilor profesionale la locul de muncă, conform Art. 7.
Monitorizarea tratamentului de specialitate se efectuează de către medici psihiatri, în unitățile sanitare publice sau private.
Personalul angajat într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară diagnosticat cu tulburări psihice are următoarele obligații:
- să informeze medicul de medicina muncii privind diagnosticul, starea sa de sănătate și tratamentul de specialitate prescris;
- să se prezinte la examinările medicale de specialitate conform programării;
- să respecte tratamentul de specialitate prescris de medicul specialist psihiatru;
- să respecte recomandările medicului de medicina muncii.
În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, Ministerul Educației și Ministerului Sănătății vor elabora protocolul privind constituirea la nivelul centrelor universitare a comisiilor de expertiză a capacității de muncă în domeniul educației, privind stabilirea situațiilor de inaptitudine psihocomportamentală a personalului didactic de predare și didactic auxiliar, conform Art. 9.
DOCUMENT Ordinul nr. 4.060/1.502/2024, privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea funcțiilor didactice de predare sau didactice auxiliare și a modelului de certificat medical pentru încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior.