OFICIAL Echivalarea unei diplome de studii emisă în alt stat: Dacă există suspiciuni că actele depuse la dosar nu ar fi autentice, se suspendă procedura de echivalare a diplomei pe perioada verificărilor

1.878 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Procedura de echivalare a unei diplome de studii emisă în străinătate care prezintă suspiciuni privind autenticitatea va fi suspendată până la finalizarea cercetărilor, prevede ordinul de ministru nr. 4620 privind metodologia de recunoaștere și echivalare a actelor de studii de nivel preuniversitar obținute în străinătate și la organizațiile furnizoare de educație care școlarizează în baza unui curriculum al altui stat, pe teritoriul României, activități de învățământ preuniversitar. Ordinul de ministru a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 15 iulie 2024. În continuare Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) este cel care echivalează actele de studii cum ar fi diploma de Bac emisă în alte state.

Dacă există suspiciuni că actele de studii depuse la dosar pentru echivalarea diplomei emise în altă țară nu ar fi autentice, pe perioada verificărilor se suspendă și procedura de echivalare a diplomei, potrivit ordinului de ministru nr. 4620 privind metodologia de recunoaștere și echivalare a actelor de studii de nivel preuniversitar obținute în străinătate prevede câteva modificări față de actuala legislație.

Recunoașterea sau echivalarea actelor de studii obținute în altă țară, printre care și diplomă de Bacalaureat, este necesară pentru cei care vor să continue studiile în România, adică să se înscrie la o facultate sau să intre pe piața muncii.

Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) este instituția care recunoaște și/sau echivalează automat actele de studii din străinătate, pe baza unor acte prevăzute în ordinul de ministru.

Potrivit ordinului de ministru nr. 4620, articolul 8, alin 5:

“În situația în care C.N.R.E.D. constată existența oricăror suspiciuni privind autenticitatea actelor de studii, informează, în scris, Direcția generală juridică și control din cadrul Ministerului Educației (M.E.) în vederea înaintării sesizării către autoritățile abilitate, procedura de recunoaștere și echivalare fiind suspendată până la finalizarea cercetărilor de către organele abilitate. Sesizarea Direcției generale juridice și control se realizează și în cazul în care C.N.R.E.D. este informat cu privire la existența unui document de recunoaștere care nu a fost emis de către C.N.R.E.D”.

În vechiul ordin nu era prevăzută posibilitatea suspendării procedurii de echivalare a diplomei de BAC sau de alte studii din străinătate în cazul în care exista suspiciune că documentele nu sunt autentice, ci doar sesizarea autorităților abilitate.

Actele necesare pentru a echivala o diplomă de studii emisă în străinătate:

Art. 9. — (1) Dosarul pentru recunoașterea sau echivalarea actelor de studii obținute de către categoriile de cetățeni prevăzute la art. 3 lit. a), care solicită continuarea studiilor în România și/sau accesul pe piața forței de muncă din România, cuprinde următoarele documente: 

a)cerere; 

b) actul de identitate și dovada schimbării numelui titularului (dacă este cazul); 

c) actul de studii; 

d) în cazul actelor de studii de nivel profesional sau postliceal, documente care să precizeze durata studiilor, competențele dobândite, denumirea și descrierea cursurilor absolvite; 

e) dovada taxei de evaluare, conform normelor legale în vigoare; 

f) alte documente, dacă este cazul.

Alte modificări aduse legislației în domeniu:

La Art. 7 se adaugă alin. (6): “C.N.R.E.D. poate dispune soluția de nerecunoaștere în cazul în care nu sunt îndeplinite condițiile de la alin. (1), precum și în alte situații, cu respectarea legislației naționale și a bunelor practici și recomandări internaționale”.

Cum se echivalează diploma de studii în străinătate

Art. 7. — (1) Actele de studii se recunosc și/sau se echivalează dacă sunt îndeplinite următoarele condiții cumulative: 

  1. instituția de învățământ care a eliberat actul de studii este acreditată în statul de origine;
  2. domeniul și/sau specializarea, curriculumul/volumul de muncă/rezultatele învățării corespund cu cele din sistemul românesc de învățământ preuniversitar; 
  3. actul de studii aparține categoriei actelor de studii naționale recunoscute, eliberate în sistemul de învățământ preuniversitar din statul de origine; 
  4. nivelul calificării corespunzător actului de studii este similar cu cel din sistemul românesc de învățământ preuniversitar; 
  5. dreptul la continuarea studiilor în statul de origine, conferit de actul de studii din cadrul unor programe de studii acreditate în România. 

Art. 7, alin (4): “C.N.R.E.D. poate dispune recunoașterea cu diploma de bacalaureat a actelor de studii din străinătate care permit accesul numai la anumite programe de studii în țara de origine, în vederea înscrierii la programe de studii similare în România sau la alte programe de studii în baza criteriilor stabilite de o instituție de învățământ.”

Ordinul nr. 4620 privind metodologia de recunoaștere și echivalare a actelor de studii de nivel preuniversitar obținute în străinătate și la organizațiile furnizoare de educație care școlarizează în baza unui curriculum al altui stat, pe teritoriul României, activități de învățământ preuniversitar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile care folosesc până la 10% din finanțarea de bază pentru investiții trebuie să depună anual rapoarte privind utilizarea banilor, iar cheltuielile vor fi verificate de Ministerul Educației – proiect de metodologie

Universitățile de stat cărora li se repartizează bani pentru cheltuieli de investiții, în limita a 10% din finanțarea de bază, vor face anual raportări privind folosirea banilor, iar Ministerul Educației…
Vezi articolul

Ministerul Educației prezintă public cifre false? Numărul elevilor de clasa a VIII-a, al înscrișilor și al prezenților la Evaluarea Națională diferă în aproape toate comunicările oficiale din ultimele 4 luni

În acest an școlar au fost 178.899 de elevi înscriși în clasa a VIII-a, a anunțat ministrul Ecaterina Andronescu în cea mai recentă conferință de presă. Cifrele sunt diferite de…
Vezi articolul

Constantin Bălăceanu Stolnici, unul dintre cei mai prolifici turnători ai Securității comuniste, a fost celebrat de Academia Română. Patriarhul Daniel i-a dat Ordinul ”Sfântul Ioan Gură de Aur”

Academia Română l-a omagiat joi, 7 iulie, pe Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru al Academiei și unul dintre cei mai prolifici turnători ai Securității – poliția secretă a regimului comunist, potrivit agenției Basilica și site-ului…
Vezi articolul

Cîmpeanu, despre plata orelor remediale din programul Școala după școală: Au fost făcute plăți integrale către patru județe, parțiale către alte 10 județe / Procesul de verificare, extrem de lent, inadvertențele, de ordinul sutelor de mii

Au fost făcute plăți integrale către patru județe, parțiale către alte 10 județe, iar procesul de verificare a documentelor de raportare este „extrem de lent” și inadvertenţele ar fi de…
Vezi articolul