OFICIAL Doar elevii cu 10 pe linie vor putea să se înscrie în programul pentru promovarea a doi ani de studii într-un an școlar, deși în trecut se cerea cel puțin media 9. Programul se întrerupe dacă obțin sub media 9 la evaluările de la finalul modulului doi

Foto: © Rimma Zaytseva | Dreamstime.com

Accesul elevilor la programul de finalizare a doi ani de studii într-un an școlar este permis doar pentru cei cu media 10 la toate materiile, arată noua metodologie publicată în Monitorul Oficial. Noile reguli stabilesc criterii mai stricte față de vechea metodologie aprobată în 2011, atât în ceea ce privește înscrierea, cât și parcurgerea programului.

Mai exact, în comparație cu metodologia stabilită prin ordinul nr. 5.489 din 29 septembrie 2011, în noua metodologie apar următoarele noutăți:

Prin urmare, prin modificarea legii a fost restrâns accesul elevilor la acest program, comparativ cu vechea metodologie, având în vedere că mult mai puțini școlari se vor încadra în noile cerințe.

Mai exact, potrivit noii metodologii, elevii trebuie să îndeplinească următoarele criterii ca să poată promova două clase într-un an școlar:

Documente înscrierea în programul 2 ani de studii într-un an școlar

Pentru înscrierea elevilor în programul de parcurgere a 2 ani de studii într-un an şcolar trebuie depuse următoarele documente, potrivit documentului amintit:

a) cererea părintelui sau a tutorelui legal al elevului;
b) dosarul personal;
c) rezultatul obținut la testul interdisciplinar;
d) avizul favorabil al consilierului şcolar;
e) avizul favorabil al medicului şcolar sau al medicului de familie;
f) avizul consiliului profesoral al unităţii de învăţământ.

Fiecare școală va avea o comisie care va elabora testul, va organiza testarea și va monitoriza procesul.

Comisia de monitorizare a programului de parcurgere a 2 ani de studii într-un an şcolar va fi alcătuită din:

Modul de parcurgere a programului pentru 2 ani de studii într-un an școlar

Elevii care vor să beneficieze de program trebuie:

Pentru încheierea situației școlare „elevul susține evaluări periodice sumative, pe durata anului școlar, după cel de-al doilea modul și pe durata celui de-al cincilea modul.

Probele de evaluare pot fi: scrise, orale, practice şi de aptitudini incluse în planul
personalizat de învățare, calendarul acestora fiind stabilit de comun acord de către
părinte/tutore legal, elev şi dirigintele clasei şi avizat de către consiliul profesoral”, mai este precizat în document.

În ce condiții poate fi întrerupt programul

Întreruperea programului de promovare a 2 ani de studii într-un an şcolar se realizează în următoarele situaţii:

În urma întreruperii programului, elevul își continuă studiile în clasa curentă.

Etapele de înscriere în program

Părinții și elevii care sunt interesați de program trebuie să parcurgă următoarele etape, potrivit proiectului de metodologie:

a) Cererea de înscriere în programul de parcurgere a 2 ani de studii într-un an şcolar se depune de către părintele/tutorele legal al elevului la unitatea de învăţământ la care este înscris elevul, în perioada 1 martie – 1 mai a anului şcolar precedent celui de intrare în program.

b) Cererea de înscriere este analizată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ care decide aprobarea sau respingerea acestei, în funcţie de rezultatele şcolare obţinute de elev până la depunerea cererii.

c) După aprobarea cererii de înscriere, elevul va susţine un test interdisciplinar care va evalua competenţelor dobândite în anul şcolar precedent celui de intrare în program. Testul va fi susţinut până la sfârşitul anului şcolar în care a depus cererea de intrare în program.

d) După aprobarea cererii de înscriere, consiliul de administraţie solicită consilierului şcolar, medicului şcolar, profesorului pentru învăţământ primar/profesorului diriginte şi, după caz, cadrelor didactice care predau la clasa la care este înscris elevul elaborarea şi depunerea rapoartelor necesare. În situaţia în care unitatea de învăţământ nu are medic şcolar, raportul poate fi întocmit de medicul de familie.

Ordinul integral publicat în Monitorul Oficial cu metodologia privind promovarea a 2 ani de studii într-un an şcolar în învăţământul preuniversitar îl puteți consulta mai jos:

Foto: © Rimma Zaytseva | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version