Din anul școlar 2024-2025, toți elevii care termină clasa a VIII-a sau învățământul liceal obligatoriu au dreptul de a beneficia de o recomandare consultativă de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, potrivit noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024.
Recomandarea pentru elevi este emisă de profesorul consilier școlar și de profesorul diriginte, având caracter de orientare școlară gratuită pentru fiecare elev, conform documentului.
Art. 7. — „Elevii beneficiază de următoarele drepturi în sistemul educațional:
o) dreptul de a beneficia, la finalizarea învățământului gimnazial/liceal obligatoriu, de o recomandare consultativă de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, emisă de profesorul consilier școlar și de profesorul diriginte, având caracter de orientare școlară gratuită pentru fiecare elev. Pentru absolvenții de învățământ liceal se poate emite și o recomandare sub forma unei orientări vocaționale de încadrare pe piața forței de muncă;”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.
- În Statutul din 2016 este menționat dreptul elevilor de a primi consiliere școlară gratuită, dar nu se făcea nicio referire la o îndrumare sub formă de recomandare a elevilor.
Prevederea din noul Statut al Elevului se regăsește și în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, la capitolul portofoliului educațional. Portofoliul educațional este obligatoriu din anul școlar 2024-2025 pentru copiii care intră în grupa mijlocie și elevii de clasa pregătitoare,
Noul Statut al Elevului poate fi consultat mai jos:
Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
4 comments
Psihologul școlar ar trebui să facă și o evaluare a aptitudinilor.
Că fiecare să -si dea seama cât mai bine pe ce lume trăiește.
Cât am fost în școală nu s-a făcut așa ceva decât, eventual,unii profesori au oferit păreri și sfaturi.
dar de ce să fie consultativă? De ce să nu fie pentru incadrare OBLIGATORIE la un anumit liceu sau specializare/specializări? De ce să nu indice tot obligatoriu, traseul către o școală profesională pentru cei cu note sub cinci la evaluare națioonală? Probabil știți că acum, cei cu media unu-și-ceva la evaluare, ajung tot la liceu.
HA HA HA!
Asta primeau și până acum. Că nu țineau (țin) cont de ea e alta poveste ..
poate cu ocazia asta rup și directorii din banii pe care uneori îi toaca aiurea și îi cumpără consilierului teste de cariera licențiate ..că n o face și ăla recomandare pe ochi frumosi