OFICIAL Decizia Consiliului de Etică în cazul cărții publicate de Lucian Bode în baza tezei de doctorat “viciate” de plagiat: “Nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare” / “O potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimelele” / Forul spune că a analizat doar 27 pagini de text

4.246 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
Cartea intitulată „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată de Lucian Bode, “nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare, precum și un stil neuniform de citare”. Aceasta este constatarea oficială a Consiliului Național de Etică în cercetare (CNECSDTI), care a analizat o parte (27 de pagini de text, jumătate dintre grafice) din acest volum realizat pe baza tezei de doctorat a actualului ministru de Interne, teză care, potrivit Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB), este “profund viciată” de plagiat.

Ministerul Cercetării precizează că la ședinta unde a fost discutat cazul a fost de față și un reprezentant al său, dar că acesta nu a intervenit în niciun fel, CNECSDTI fiind un for cu activitate independentă aflat în coordonarea, nu în subordinea MCID – detalii mai jos

Hotărârea luată de CNECSDTI joia trecută a fost publicată marți, după relatările Libertatea – și aici ale Edupedu.ro – pe această temă. Decizia a fost luată în lipsa lui Dacian Dragoș, președinte al CNECSDTI, în condițiile în care acesta este și președintele Comisiei de Etică a UBB, care constatase plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Lucian Bode.

  • Locul lui Dacian Dragoș a fost luat, în această speță, de vicepreședintele CNECSDTI, Eugen Stamate, “pentru a evita un posibil conflict de interese” în ceea ce-l privește pe primul  potrivit deciziei.

Potrivit documentului CNECSDTI, “deși sursele au fost citate cu unele erori, acest lucru nu a împiedicat identificarea sursei corecte, adică autorul nu a intenționat să ascundă sursa”

Astfel, Consiliul respinge autosesizarea în. Baza căreia a fost făcută analiza volumului și “constată că domnul Lucian Nicolae Bode nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare și popularizare științifică, constând în plagiat”.

Amintim că decizia vine într-un moment fierbinte pentru ministrul de Interne Lucian Bode, al doilea om din PNL: la începutul lunii februarie, președintele Klaus Iohannis aprecia că, în cazul Bode, “sunt probleme” care “trebuie luate în serios” și declara că se așteaptă ca “până cel târziu” la rotația guvernamentală, așteptată în perioada imediat umrătoare, “să se ia o decizie clară” în acest caz. Lucian Bode răspundea atunci că PNL “împreună cu mine” va lua o decizie care să nu dea “statisfacție minciunii, dezinformării”. 

În ce fel a fost făcută analiza:
  • Comparații cu patru surse pentru grafice și figuri – au fost analizate 21 de figuri/grafice dintr-un total de 43
  • Comparații cu 24 de surse pentru text – s-au analizat doar 27 de pagini de text: 5 pagini cu text suspect de plagiat în capitolul 1, 5 pagini cu text suspect de plagiat în Capitolul 2, 7 pagini cu text suspect de plagiat în Capitolul 3, 5 pagini cu text suspect de plagiat în Capitolul 4, 4 pagini cu text suspect de plagiat în capitolul 5, 1 pagină cu text suspect de plagiat în Concluzii.
  • Analiza menționează în mod repetat că “o potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimelele” în texte din surse considerate a fi citate “corect”, precum și faptul că “există porțiuni din text traduse din limba engleză” pentru care “nu s-au folosit ghilimelele”
  • Raportul CNECSDTI precizează că similitudinea a fost analizată cu ajutorul softului iThenticate și au fost stabiliți indici de similitudine de “18%, respectiv 14% (…) procentaje maxime deoarece analiza s-a efectuat fără a exclude citările (datorită numărului extrem de mare de surse citate și anume 332 surse citate în total) din subsolul fiecărei pagini”.

Potrivit analizei CNECSDTI:

“Cartea intitulată „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” – ISBN 978-606-8330-83-9, publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la editura „CA Publishing – Marca Gândirii Inovative” în anul 2021 reprezintă o sinteză a multor lucrări de specialitate si date statistice cu caracter public. Cartea conține un număr extrem de mare de surse citate, ceea ce dovedește faptul că autorul nu a dorit să inducă în eroare asupra paternităţii informaţiilor folosite.”

Recomandarea forului:

  • Se recomandă întocmirea de către domnul Lucian Nicolae Bode a unei erate in extenso la cartea „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, ISBN 978-606-8330-83-9, publicată de către domnul Lucian Nicolae Bode la Editura „CA Publishing – Marca Gândirii Inovative” în anul 2021, în care toate greșelile de citare să fie menționate și corectate.

Vezi membrii Consiliului Național de Etică.

Secretar de stat participant la ședința CNECSDTI: “Nu am făcut niciun comentariu”

MCID precizează, într-un comunicat emis marți, că acest Consiliu funcționează independent și este în coordonarea,  nu în subordinea ministerului. Pe de altă parte, comunicatul îl citează pe un secretar de stat din cadrul ministerului, Andrei Alexandru, care precizează că a luat parte “ca observator” la deschiderea ședinței respective, în cadrul căreia “nu am făcut niciun comentariu”.

Comunicatul MCID:

“Ținând cont de informațiile recente vehiculate în presă legate de decizia Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) cu privire la teza de doctorat a Ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) face următoarele clarificări:

În conformitate cu Legea nr. 1/2011 și Legea nr. 206/2004, CNECSDTI, aflat în coordonarea MCID, a inițiat o investigație proprie asupra cărții publicate în baza tezei de doctorat a domnului Bode.

CNECSDTI, organism consultativ al Ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, funcționează independent, având ca atribuție principală analiza posibilelor încălcări ale normelor de bună conduită în cercetare și dezvoltare, conform prevederilor art. 19-27 din Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4655/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Sesizările, contestațiile și autosesizările CNECSDTI se soluționează cu respectarea strictă a prevederilor art.19-27 din Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4655/2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcționare al Consiliului Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, precum şi a componenței nominale a acestuia, cu modificările și completările ulterioare.

MCID nu are în subordine Consilii Științifice, inclusiv CNECSDTI, ci în coordonare. Astfel, MCID oferă suport tehnic CNECSDTI, fără a exercita nicio ingerință în activitatea acestuia. Membrii CNECSDTI sunt reprezentanți de seamă din universități de top, institute naționale de cercetare și Academia Română, luând hotărâri bazate strict pe lege și pe probele din dosarele analizate.

În calitate de secretar stat coordonator, desemnat prin ordin de ministru, la nivelul MCID, am participat la debutul ședinței CNECSDTI, doar în primele 5 minute, în calitate de observator. De altfel, am participat și în trecut la aceste ședințe, în conformitate cu atribuțiile mele. Particip de regulă la deschiderea acestor ședințe, ieșind din ședință atunci când începe dezbaterea cauzelor aflate pe ordinea de zi. Am prezentat o serie de aspecte administrative legate de funcționarea Consiliului și am solicitat acestui organism să se asigure că tuturor persoanelor împotriva cărora sunt făcute sesizări privind posibile încălcări ale normelor de bună conduită în cercetarea științifică le este respectat dreptul la un proces echitabil și că aceste persoane vor beneficia de posibilitatea de a formula apărări cu privire la acuzațiile care le sunt aduse, fie prin audiere fizică în Consiliu, fie prin trimiterea de puncte de vedere scrise cu privire la cele sesizate de Consiliu.

La ședința din 18 mai, am indicat faptul că nu doresc să intervin în vreun fel în activitatea Consiliului și că organismul va hotărî după cum consideră de cuviință, membrii fiind singurii în măsură să stabilească dacă o lucrare respectă sau nu normele de bună conduită academică.

Nu am făcut niciun comentariu asupra fondului cauzei privind pe domnul ministru Bode, nu am cunoștință despre cele discutate în Consiliu și nici despre conținutul rapoartelor tehnice. Nu a existat niciun fel de presiune la adresa CNECSDTI, nimeni din exterior nu a intervenit în dezbateri și nu a făcut comentarii pe fondul cauzei, membrii CNECSDTI fiind reprezentanți de top ai mediului academic și de cercetare românesc”, a declarat Andrei Alexandru, secretar de stat la MCID.

Ministerul reafirmă angajamentul față de independența, imparțialitatea și profesionalismul CNECSDTI.”

Citește și:
Consiliul Național de Etică decide că Lucian Bode nu a plagiat în cartea bazată pe teza sa de doctorat, deși teza era “profund viciată” de plagiat – surse / Iohannis ceruse lămurirea situației în cazul ministrului Bode, al doilea om în PNL, până la rotația guvernamentală
Emilia Șercan: Am descoperit text plagiat în 65 de pagini ale tezei lui Lucian Bode / Probele care demonstrează că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat, și nu doar 2,95%
BREAKING Comisia de etică a UBB constată mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode: “Teza este profund viciată” / E cerută retragerea cărții publicate pe baza tezei / Conducătorul de doctorat, Adrian Ivan, a cerut stoparea oricărei analize
UPDATE Lucian Bode, după ce a cerut retragerea cărții bazate pe teza de doctorat: Apreciez în continuare că hotărârea Comisiei de Etică este afectată de grave vicii de legalitate și că masurile dispuse reprezintă acte vătămătoare / Cum se explică gestul ministrului de interne
Iohannis, despre Lucian Bode și acuzațiile de plagiat: Este adevărat că acolo sunt probleme / Mă aștept ca cel târziu până la rotația guvernamentală să se ia o decizie clară
Lucian Bode a mai pierdut un proces în cazul acuzațiilor de plagiat, anunță jurnalista Emilia Șercan / Ministrul de Interne, afirmă Șercan, a ajuns la trei procese distincte pierdute deja, unul dintre ele definitiv și irevocabil

4 comments
  1. Poate reușiți să dați publicității membrii acestei comisii de etică. Există un răspuns la întrebarea de ce acum – după atâta timp – s-a autosesizat această comisie.
    Nu-l albește și pe superiorul acestui om de știință, Ciucă,

    Ce rușine!

  2. Definitia CNECSDTI a plagiatului care sa nu fie plagiat este “am citat fara ghilimele” – bravo! domnilor științiști: “o potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimelele” în texte din surse considerate a fi citate “corect”, precum și faptul că “există porțiuni din text traduse din limba engleză” pentru care “nu s-au folosit ghilimelele”. Problema este potentiala la atatia ani dupa publicarea cartii! Cred ca se gandeau la potentialele lor probleme daca nu ar fi incercat doar sa spele jignirea aceasta de om pentru comunitatea academica, pentru țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cele mai mari 5 universități din România: Vom promova importanța vaccinării cadrelor didactice, a personalului, a studenților, astfel încât să putem decide revenirea în condiții sigure în amfiteatre, săli de seminar, cămine

Cele cinci mari universități românești care formează Consorțiul Universitaria au anunțat astăzi, într-un comunicat de presă, că „vor promova importanţa vaccinării cadrelor didactice, a studenţilor şi personalului didactic-auxiliar şi nedidactic…
Vezi articolul

Administrația prezidențială: Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și…
Vezi articolul

EXCLUSIV Profesor universitar din Ucraina: Și eu și toți colegii mei suntem bine, suntem în viață. Eu am plecat din Kiev, cursurile sunt complet suspendate pentru 2 săptămâni / Avem un sistem în care verificăm zilnic dacă toată lumea e în siguranță

Profesorul universitar Igor Zaitsev de la Universitatea Națională Taras Shevchenko din Kiev, despre care am scris săptămâna trecută, a părăsit Kievul și se adăpostește acum într-un sat din apropiere. Când…
Vezi articolul