OFICIAL Costul standard per elev pentru anul 2025 a fost majorat cu 2% pentru componenta de salarii și cu 8,5% pentru bunuri şi servicii / Costul standard per elev, pentru finanțarea școlilor, este 10.324 de lei

892 de vizualizări
Costul standard per elev
Foto: © Elena Elisseeva | Dreamstime.com
Două Hotărâri de Guvern (HG) prin care au fost actualizate costurilor standard pentru finanţarea învăţământului preuniversitar au fost publicate în Monitorul Oficial. Potrivit documentelor, coeficientul folosit pentru calcularea finanţării unităţilor de învăţământ a fost majorat cu 2% pentru cheltuielile cu salariile, sporurile şi indemnizaţiile personalului, de la 9.431 lei în 2024 la 9.620 lei și cu 8,5% pentru cheltuielile cu formarea continuă şi pentru bunuri şi servicii, de la 649 lei în 2024 la 704 lei în anul curent.
  • Amintim că pe 20 martie Guvernul a adoptat actualizarea costurilor standard pentru finanţarea învăţământului preuniversitar: „Guvernul a aprobat, astăzi, două hotărâri care actualizează costul standard per antepreşcolar, preşcolar şi elev, pentru a asigura o creştere a finanţării unităţilor de învăţământ preuniversitar, atât de stat, cât şi particulare şi confesionale, acreditate şi autorizate, fără taxă”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Costul standard per elev

Potrivit documentelor oficiale, coeficientul folosit pentru calcularea finanţării unităţilor de învăţământ a fost majorat cu 2%, la 9.620 lei, față de 9.431 lei în 2024.

  • Costul standard per elev are două componente:
    • costul pentru cheltuielile cu salariile
    • costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.

Așadar, costul standard per elev, stabilit anual pentru finanțarea școlilor, va fi în 2025 în valoare cumulat de 10.324 de lei.

„La articolul 2, alineatele (2) și (3) vor avea următorul cuprins:

(2) Pentru anul 2025, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 9.620 lei.
(3) Costurile standard per antepreșcolar/preșcolar/elev pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și
contribuțiile aferente acestora, pentru anul 2025, sunt prevăzute în anexa nr. 2” – anexa o puteți vedea mai jos.

La articolul 3, alineatele (2) și (3) vor avea următorul cuprins:
(2) Pentru anul 2025, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 704 lei”.

Costuri standard per antepreșcolar/preșcolar/elev pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora, pentru anul 2025

Coeficienți de diferențiere pentru costurile standard per antepreșcolar/preșcolar/elev și coeficienții de corecție pentru învățământul în limbile minorităților naționale, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora:

Costuri standard per antepreșcolar/preșcolar/elev privind cheltuielile cu formarea continuă și cheltuielile cu bunuri și servicii, pentru anul 2025:

Potrivit hotărârii pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 69/2024 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, pentru finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar particular și confesional acreditate și autorizate, fără taxă:

Art. 2 — „(2) pentru anul 2025, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 9.620 lei”

Art. 3 — „(2) pentru anul 2025, valoarea costului standard pentru coeficientul 1 este de 704 lei”

Costuri standard per antepreșcolar/preșcolar/elev pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora pentru unitățile de învățământ particular și confesional acreditate și autorizate, fără taxă, pentru anul 2025

Coeficienți de diferențiere pentru costurile standard per antepreșcolar/preșcolar/elev și coeficienții de corecție pentru învățământul în limbile minorităților naționale, pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora

Costuri standard per antepreșcolar/preșcolar/elev privind cheltuielile cu formarea continuă, cheltuielile cu bunuri și servicii, pentru anul 2025

281. — Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 68/2024 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, pentru finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat 

282. — Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 69/2024 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per antepreșcolar/preșcolar/elev, pentru finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar particular și confesional acreditate și autorizate, fără taxă.

Cum se calculează costul standard per elev

Costul standard pe elev este folosit pentru a se stabili finanțarea școlilor și este decis în fiecare an prin hotărâre de guvern. 

În realitate, majorarea costului standard per elev are, ca efect, majorarea salariilor cadrelor didactice.

Școlile din România primesc finanțare de la nivel central în baza unui cost standard pe elev. Acesta este decis în fiecare an prin hotărâre de guvern și are două componente de bază:

  1. costul pentru cheltuielile cu salariile și
  2. costul pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile, pregătirea profesională, evaluarea elevilor.

Acest coeficient se calculează diferit în funcție de zona de temperatură în care este școala, de numărul elevilor/copiilor pe care îi are înscriși și de tipul de școală/grădiniță.

Finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar are trei componente:

  1. finanţarea de bază,
  2. finanţarea complementară,
  3. finanţarea suplimentară.

Finanţarea de bază se asigură din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA), prin consiliile județene/locale. Dar din finanțarea de bază se pot face numai anumite categorii de cheltuieli:

  • cheltuieli cu bunuri şi servicii;
  • cheltuieli cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora;
  • cheltuieli cu pregătirea profesională;
  • cheltuieli cu evaluarea periodică a elevilor.

Amintim că în 2022, fostul șef al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, membru în Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, Iulian Cristache, afirma că în realitate se împarte bugetul la numărul de elevi: „an de an am primit în plic suma la care la care trebuie să împărțim numărul de elevi, așa se calculează în România costul standard per elev, baza finanțării tuturor școlilor din țară”, a spus acesta.

Foto: © Elena Elisseeva | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Impactul noilor planuri-cadru asupra profesorilor. Daniel David: Per ansamblu, pe sistem, numărul de norme nu scade, iar cei care sunt titulari, în principiu, nu vor fi afectați / Gabriel Vrînceanu: Abia de la clasele XI-XII să apară schimbări. Există posibilitatea de a face o recalificare, o formare care să-ți asigure un supliment de ore

Per ansamblu, pe sistem, numărul de norme nu scade, iar cei care sunt titulari, în principiu, nu vor fi afectați, spune ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, despre organizarea orelor…
Vezi articolul

Ministerul Transporturilor a cerut bani în plus pentru plata biletelor reduse ale elevilor și studenților la călătoriile cu trenul și metroul. Drulă: Consecința eventualei nealocări: pagubă de sute de milioane în bugetul CFR Călători / Poate duce la intrarea în incapacitate de plată

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a cerut la rectificarea bugetară bani pentru plata biletelor reduse la transportul cu trenul și metroul pentru elevi și studenți, spunând că suma alocată la începutul…
Vezi articolul

Intervențiile sistemice în educație trebuie să iasă din zona gri, a improvizației, și trebuie să se bazeze pe date, evidențe științifice solide, iar evaluările internaționale comparative sunt esențiale, spune ministrul Educației

Intervențiile sistemice în educație trebuie să iasă din zona gri, a improvizației, și trebuie să se bazeze pe date, evidențe științifice solide, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus,…
Vezi articolul

Trei colegii din Brașov îi încurajează să plece pe elevii de gimnaziu cu medii sub 8 la finalul fiecărui an. Inspectorul școlar: Sunt școli de masă, dar trebuie să ținem cont de istoricul și de rezultatele lor în competițiile școlare

Trei colegii din Brașov au stabilit în regulamentele școlare că elevii de gimnaziu care nu obțin la finalul fiecărui an media de minimum 8 sunt dați afară din școală, scrie…
Vezi articolul