Copiii au dreptul de a fi tratați cu respect de profesori și de a fi informați asupra drepturilor lor, prevedere nouă în Legea pentru protecția și promovarea drepturilor copilului

Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com

La grădiniță și la școală, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către profesori, personalul didactic auxiliar și cel administrativ și de a fi sprijinit și informat asupra drepturilor sale, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial. Este vorba despre Legea nr. 123 din 30 aprilie 2024, pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Tot în lege apare că pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise

La articolul 52, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) În cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și cel administrativ și de a fi sprijinit și informat asupra drepturilor sale, precum și asupra modalităților de exercitare și realizare a acestora. Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise”, conform documentului publicat în Monitorul Oficial.

Orice persoană care lucrează direct cu un copil și are suspiciuni în legătură cu existența unei situații de abuz este obligată să sesizeze serviciul public de asistență socială, potrivit legii.

Articolul 96 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 96. — (1) Orice persoană care, prin natura profesiei sau ocupației sale, lucrează direct cu un copil și are suspiciuni în legătură cu existența unei situații de abuz, de neglijare, de înstrăinare părintească a acestuia este obligată să sesizeze serviciul public de asistență socială sau direcția generală de asistență socială și protecția copilului în a cărei rază teritorială a fost identificat cazul respectiv.

(2) Pentru semnalarea cazurilor de abuz, înstrăinare părintească sau de neglijare a copilului, la nivelul fiecărei direcții generale de asistență socială și protecția copilului se înființează obligatoriu telefonul copilului, al cărui număr va fi adus la cunoștința publicului.”

Legea publicată în Monitorul Oficial poate fi consultată mai jos:

Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version