Ministerul Educației a aprobat noi norme pentru organizarea programelor postuniversitare de conversie profesională a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, actualizând regulamentele aprobate în 2012. Documentul normează accesul, structura și finalizarea acestor programe.
- Este vorba despre ordinul de ministru (OME) 7.877/2024, care poate fi descărcat și consultat mai jos. Documentul a fost adoptat cu o întârziere de 8 luni: ar fi trebuit adoptat în luna aprilie 2024, potrivit calendarului asumat de Ministerul Educației în mandatul fostei ministre, Ligia Deca.
Profesorii eligibili trebuie să fie „cadre didactice din învățământul preuniversitar, cu definitivare/licențiere în învățământ, titulare sau suplinitoare, absolvente cu diplomă de licență sau echivalentă”, scrie la articolul 1. Documentația necesară include o adeverință care să ateste statutul profesional și acordarea definitivării în învățământ, prevede ordinul de ministru la articolul 3, alineatul 4.
Programele de conversie pot dura între 3 și 4 semestre, corespunzătoare unui număr de 90-120 de credite de studii transferabile, în funcție de domeniul de specializare dorit, scrie la articolul 3, alineatele 1 și 2. Programele de 3 semestre sunt dedicate specializărilor din același domeniu fundamental absolvit de profesor, pe când cele de 4 semestre sunt dedicate formării într-o specializare dintr-un domeniu fundamental diferit.
Planurile de învățământ includ obligatoriu disciplinele „Didactica specialității” și „Practica pedagogică”, iar cel puțin 25% din ore sunt dedicate practicii pedagogice (art. 4 alin. 2). Aceasta se desfășoară în școli de aplicație aprobate de Ministerul Educației (art. 4 alin. 3).
Programele se finalizează cu un examen de absolvire susținut la instituția organizatoare, iar absolvenții primesc diploma de conversie profesională, care le permite ocuparea posturilor didactice în noua specializare (art. 5 alin. 1, 3). Costurile programelor sunt suportate din taxe de studii sau alte surse de finanțare, iar numărul maxim de ore desfășurate de cadrele didactice în cadrul programelor este stabilit de senatul universitar (art. 6 alin. 3).
Până acum, prin OME 6.194/2012, programele de conversie profesională se puteau organiza cu finanţare din fonduri europene, în regim cu taxă sau cu finanţare din alte surse. Mențiunea nu mai apare în OME 7.877/2024.
FOTO DOCUMENT Ordinul de ministru 7.877 din 20 decembrie 2024:
DOCUMENT DESCARCĂ Ordinul de ministru 7.877 din 20 decembrie 2024:
Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.