OFICIAL Conversia profesională se face doar cu definitivatul, iar practica pedagogică ocupă cel puțin un sfert din formare, potrivit noilor reguli valabile pentru profesorii care vor să predea și alte discipline

29.403 vizualizări
Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com
Ministerul Educației a aprobat noi norme pentru organizarea programelor postuniversitare de conversie profesională a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, actualizând regulamentele aprobate în 2012. Documentul normează accesul, structura și finalizarea acestor programe.
  • Este vorba despre ordinul de ministru (OME) 7.877/2024, care poate fi descărcat și consultat mai jos. Documentul a fost adoptat cu o întârziere de 8 luni: ar fi trebuit adoptat în luna aprilie 2024, potrivit calendarului asumat de Ministerul Educației în mandatul fostei ministre, Ligia Deca.

Profesorii eligibili trebuie să fie „cadre didactice din învățământul preuniversitar, cu definitivare/licențiere în învățământ, titulare sau suplinitoare, absolvente cu diplomă de licență sau echivalentă”, scrie la articolul 1. Documentația necesară include o adeverință care să ateste statutul profesional și acordarea definitivării în învățământ, prevede ordinul de ministru la articolul 3, alineatul 4.

Programele de conversie pot dura între 3 și 4 semestre, corespunzătoare unui număr de 90-120 de credite de studii transferabile, în funcție de domeniul de specializare dorit, scrie la articolul 3, alineatele 1 și 2. Programele de 3 semestre sunt dedicate specializărilor din același domeniu fundamental absolvit de profesor, pe când cele de 4 semestre sunt dedicate formării într-o specializare dintr-un domeniu fundamental diferit.

Planurile de învățământ includ obligatoriu disciplinele „Didactica specialității” și „Practica pedagogică”, iar cel puțin 25% din ore sunt dedicate practicii pedagogice (art. 4 alin. 2). Aceasta se desfășoară în școli de aplicație aprobate de Ministerul Educației (art. 4 alin. 3).

Programele se finalizează cu un examen de absolvire susținut la instituția organizatoare, iar absolvenții primesc diploma de conversie profesională, care le permite ocuparea posturilor didactice în noua specializare (art. 5 alin. 1, 3). Costurile programelor sunt suportate din taxe de studii sau alte surse de finanțare, iar numărul maxim de ore desfășurate de cadrele didactice în cadrul programelor este stabilit de senatul universitar (art. 6 alin. 3).

Până acum, prin OME 6.194/2012, programele de conversie profesională se puteau organiza cu finanţare din fonduri europene, în regim cu taxă sau cu finanţare din alte surse. Mențiunea nu mai apare în OME 7.877/2024.

FOTO DOCUMENT Ordinul de ministru 7.877 din 20 decembrie 2024:

DOCUMENT DESCARCĂ Ordinul de ministru 7.877 din 20 decembrie 2024:

Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Doar profesorii cu definitivat se pot înscrie la programele de conversie profesională. Acestea nu vor mai putea fi finanțate și din bani europeni – proiect

3 comments
  1. Vă sfătuiesc să corectați formularea “între 3 și 4 semestre”, care mi se pare, cu tot respectul, o gafă. Nu există număr întreg între 3 și 4; or, nu putem vorbi de finalizarea unui asemenea program, de exemplu, cu 3.5 semestre.
    “3 sau 4 semestre” e corect.

  2. Sunt calificați la doua,trei discipline doar in scris cu diplome,in realitate nu știu nici o disciplină bine,știu elevii mai multe informații pentru disciplinele respective decât ei profesorii super calificați. .Raman doar profesori mai mult supraveghetori.
    calificați posesori de calificări.

    1. Măi, cum se face că la fiecare articol despre profesori apare câte un trol detractor, probabil ieșit traumatizat din școală pentru ca a fost pus să învețe, traumatizat de școală încă o dată în momentul în care plozii lui au fost puși și ei sa învețe … Mă, de unde apăreți voi, cu consecvența unor copitate, sa generalizați prostii și locuri comune despre cei care v-au pus stiloul în mână și v-au îndemnat sa învățați, să ajungeți ceva în viața asta, ceva mai mult decât niște forme de viață primare, interesate doar de haleală și de parteneri de sex? Ce caracter poți avea să arunci anatema pe o întreagă categorie socio-profesională fără sa te gândești ca printre cei pe nedrept huliți sunt o mulțime de profesioniști și oameni de înaltă calitate morală? Îmi pierd timpul degeaba cu specimenele astea, auzi – știu elevii mai multe decât profesorii lor! … Care elevi? Ăia care stau ore întregi pe TikTok sau pe Instagram și se amuza la filmulețe de 15 secunde, ăia care n-au citit o carte în viața lor decât obligați, care nu știu ce-i ala un teatru, un spectacol de opera, o expoziție de artă? Care elevi? Ăia care arată a orice, dar numai a elevi nu? Care pun mai mult preț pe influencerii ăia ciudați de pe rețele decât pe lectura unei carți? Toți v-ați învățat sa va dați cu părerea, dar când un om inteligent, cu verbul la el, vă ia la scărmănat, nu mai rămâne nimic din voi, nulități agramate, fără cultură și caracter! Hai, du-te … du-te …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anularea examenului de Titularizare şi ocuparea posturilor pentru anul şcolar următor prin suplinire, solicitate de sindicatele FSLI ministrului Educaţiei

Anularea examenului naţional de Titularizare şi ocuparea posturilor pentru anul şcolar următor prin suplinire, solicitate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ ministrului Educaţiei, Monica Anisie, potrivit documentelor obţinute de Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Profesori pasionați, nume de rezonanță la catedră sau din mediul academic au dezvoltat manuale Corint pentru clasa a VII-a, câștigătoare la licitația organizată de Ministerul Educației în 2024 (P)

Pentru alegerea noilor manuale de clasa a VII-a, platforma de selecție a Ministerului Educației este deschisă în perioada 9-22 iulie. Manualele propuse de Editura Corint sunt rezultatul muncii unor profesori…
Vezi articolul

Prima de carieră didactică – profesorii pot transforma educația prin integrarea tehnologiei la clasă / Acces la educație digitală de calitate și credite profesionale transferabile prin certificări ICDL dedicate cadrelor didactice (P)

Educația de astăzi nu mai poate fi limitată la tradiționalele manuale și table cu cretă. După experiența foarte grea din pandemie, profesorii au acum o oportunitate excelentă de a-și dezvolta…
Vezi articolul

Matematica a fost introdusă în noua programă pentru Titularizare 2021 pentru învățători. Cei care vor să se angajeze în învățământul primar au de învățat în plus față de anul trecut și la română – curentele literare, Bacovia, Enigma Otiliei și 5 capitole de pedagogie școlară

Cei care vor să se angajeze în învățământ ca învățători vor da la examenul de Titularizare 2021 și subiecte de matematică la proba scrisă programată pentru 21 iulie anul viitor.…
Vezi articolul