Este oficial: Comisia de Etică a Universității din București a propus retragerea titlului de doctor în Filosofie al lui Ioan Vulpescu, se arată în decizia publicată pe site-ul instituției de învățământ superior. Ca urmare a hotărârii Comisiei, rectorul Mircea Dumitru a sesizat CNATDCU cu privire la plagiat și a cerut retragerea titlului de doctor. “În total, au fost plagiate 503 rânduri, aproximativ 16 pagini, din cele 185 de text propriu-zis ale tezei de doctorat, ceea ce reprezintă 8,65%”, se arată în decizia publicată de Comisia de Etică.
Universitatea din București a publicat pe site-ul său Hotărârea Comisiei de Etică privind teza de doctorat “Etica între teologie și filosofie. Analiză comparativă asupra valorii morale a muncii în ethosul creștin” elaborată de fostul ministru al Culturii Ioan Vulpescu.
Comisia de Etică a Universității din București a decis pe 27 mai 2019 că “acuzația de plagiat în teza de doctorat ‘Etica între teologie și Filosofie. Analiză comparativă asupra valorii morale a muncii în ethosul creștin”, elaborată de domnul Ioan Vulpescu, se susține“.
“În total, au fost plagiate 503 rânduri, aproximativ 16 pagini, din cele 185 de text propriu-zis ale tezei de doctorat, ceea ce reprezintă 8,65%“, spun profesorii din Comisie.
În hotărâre se arată că, “în marea lor majoritate, preluările nemarcate cu semnele citării corespund ad litteram cu sursele identificate (…); în câteva cazuri, pagini (aproape) întregi din teză sunt plagiate, de exemplu. p. 59, 80, 103, 119, 141, 158, 185“. ” Cu o singură excepție (…), sursele din care s-a plagiat nu figurează în bibliografia tezei de doctorat“, spune Comisia de Etică.
Decizia integrală a Comisiei de Etică a Universității din București
Lectorul universitar Cătălin Cioabă a scris în urmă cu două luni, pe Contributors, că teza de doctorat a lui Ioan Vulpescu “conține o cantitate considerabilă de text preluat fără indicarea sursei”. Potrivit cercetătorului, este vorba despre pasaje luate copy-paste “de pe internet, din articole de specialitate sau chiar din articole de presă”. Cioabă a relatat pe Contributors că a identificat în teza fostului ministru pasaje “preluate din Wikipedia, Jurnalul național, portalul Crestinismortodox.ro, sau chiar referate online de pe pagini precum „Regielive””.
Ionuț Vulpescu este senator PSD și a fost deputat al aceluiași partid, în 2012-2016. A fost ministru al Culturii în 2014-2015, în guvernul Ponta, precum și în 2017 în Guvernul Tudose. Vulpescu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și și-a obținut doctoratul la Facultatea de Filosofie a Universității din București.
Citește și: