Administrația Prezidențială a anunțat oficial că marți, 4 iulie, de la ora 17.00, va avea loc o ceremonie pentru semnarea decretelor de promulgare a legilor educației de către șeful statului, Klaus Iohannis, după cum Edupedu.ro a scris joi. Anunțul nu menționează vreo conferință de presă sau sesiune de întrebări și răspunsuri cu această ocazie, ci doar o “alocuțiune” la care are acces presa acreditată la Cotroceni.
Edupedu.ro a scris, joi, pe surse că președintele Iohannis, inițiator al proiectului “România Educată”, intenționează să marcheze procedura de promulgare a legilor educației printr-o ceremonie cu invitați, care să aibă loc pe 4 iulie, la Cotroceni.
Semnarea decretelor de promulgare a legilor, atribut al președintelui, este o procedură marcată, de obicei, prin simple note de informare ale președinției. Situația urmează să fie diferită în cazul legilor educației.
Acestea, promovate de guvern și adoptate de Parlament, s-au întemeiat pe un raport din 2021 al Președinției, neasumat de nicio persoană. Proiectul descrie o “viziune strategică” pentru educație până în 2030, legile fiind în mod declarativ rezultatul proiectului “România Educată”, lansat cu șapte ani în urmă.
- “România Educată” a fost declarat de președintele Iohannis drept principalul său proiect ca șef al statului, pentru care a dedicat șapte ani din cele două mandate ale sale. Proiectul a fost anunțat la doar cinci ani de ce o lege a educației fusese adoptată și propunea o serie de reforme, dintre care multe nu au fost nici până acum puse în practică.
Legile au fost criticate pe tot parcursul procedurilor de dezbatere și adoptare – atât proiectul Legii învățământului superior, cât și proiectul Legii învățământului preuniversitar – pentru problemele legate, între altele, de examenul de admitere la liceu, chestiunea diversității, mandatele rectorilor, prevederile privind plagiatul etc.. Și după ce Curtea Constituțională a decis că legile sunt respectă Constituția, iar acestea au mers la promulgare, mai multe entități politice sau din societatea civilă i-au cerut președintelui fie să retrimită legile în parlament, fie să susțină corectarea lor prin legislație ulterioară.