OFICIAL Cei care vor să predea în școlile din România, cetățeni din UE sau alte țări, trebuie să susțină patru lecții supravegheați și să facă practică într-o școală de aplicație sau să-și echivaleze complet formarea – metodologie

Foto: INQUAM Photos / George Călin

Profesorii care au obținut calificări didactice în Uniunea Europeană, Spațiul Economic European, Elveția sau alte țări din afara UE pot să predea în România, dacă actele lor de studii sunt recunoscute conform noii metodologii oficializate de Ministerul Educației. Ordinul nr. 3.840/2025, publicat în Monitorul Oficial nr. 370 din 25 aprilie 2025, stabilește toate regulile pe baza cărora profesorii străini sau cetățenii români care au studiat în străinătate pot dobândi dreptul de a lucra în învățământul preuniversitar din România​.

Noua metodologie se aplică actelor de studii eliberate de instituții acreditate de învățământ superior din statele menționate, dar și de alte instituții din afara UE, dacă îndeplinesc criteriile de echivalare​. Documentul poate fi descărcat mai jos din articol.

De precizat că echivalarea studiilor conform noii proceduri nu înseamnă angajarea automată a persoanelor care solicită recunoașterea profesională, ci le oferă dreptul de a se înscrie la Titularizare sau alte concursuri pentru ocuparea posturilor din învățământ.

Metodologia anterioară aplicată până la intrarea în vigoare a ordinului de ministru 3.840/2025 a fost cea aprobată prin ordinul de ministru 6.121 din 2016. Pe scurt:

Pentru a obține recunoașterea actelor de studii, solicitanții trebuie să depună un dosar complet la Ministerul Educației – fie fizic, la registratura ministerului, fie online prin Punctul de Contact Unic electronic (PCUe).

Dosarul trebuie să conțină, printre altele:

În cazul cetățenilor proveniți din afara UE, este necesară și supralegalizarea documentelor sau apostilarea, cu excepțiile prevăzute de lege​.

Față de varianta de proiect, prezentată de Edupedu.ro pe 16 aprilie 2025, documentul final include precizări suplimentare privind bazele legale europene și naționale, clarifică procedura de suspendare a evaluării în caz de suspiciuni privind autenticitatea documentelor și detaliază modul de colaborare cu Comisia Specializată de Recunoaștere.

Ce presupune procedura de recunoaștere

Recunoașterea constă într-o evaluare detaliată a nivelului, domeniului și specializării absolvite în raport cu sistemul românesc de învățământ. Dacă există diferențe substanțiale față de cerințele din România, Ministerul Educației poate solicita aplicarea de măsuri compensatorii​.

Termenul de soluționare este de 60 de zile lucrătoare de la înregistrarea dosarului complet. Dacă dosarul este incomplet, solicitantul are la dispoziție trei luni pentru a-l completa​. În cazul respingerii recunoașterii, decizia poate fi contestată o singură dată.

Atestatul de recunoaștere emis permite înscrierea la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din școli​.

Măsuri compensatorii dacă formarea inițială nu e total compatibilă cu cea națională

Profesorii a căror formare inițială nu este pe deplin compatibilă cu cea din România vor trebui să parcurgă una dintre următoarele măsuri compensatorii:

Activitățile sunt evaluate de o comisie de specialitate, iar recunoașterea competențelor este condiționată de obținerea unei note minime de 7 la fiecare activitate​.

DOCUMENT DESCARCĂ OMEC 3.840/2025 privind echivalarea studiilor pentru cetățenii străini care vor să acceseze profesia didactică în România:

Noua metodologie permite accesul la recunoaștere pentru:

Documentul face și precizări speciale pentru solicitanții de azil sau refugiați, care pot folosi Pașaportul European al Calificărilor pentru Refugiați pentru a obține o recomandare în vederea angajării​.

Legea privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România este legea 200 din 2004.

Citește și:
Surse: Cetățenii altor state vor putea ocupa posturi de profesori în învățământul preuniversitar românesc / Pentru recunoașterea actelor de studii și competențelor necesare, solicitanții trebuie să aibă un nivel de certificare asemănător celui din România și să obțină cel puțin nivelul C1 în limba română
2023 – Lipsă de respect pentru profesori din partea Ministerului Educației – le acordă doar 2 zile la dispoziție să depună la inspectoratele școlare documentele pentru echivalarea studiilor, deși calendarul este aprobat de 3 săptămâni / Lista documentelor și model de cerere
2023 – Cererea pentru adeverința de conformitate a studiilor, pentru profesorii români care vor să predea în străinătate, completată cu denumirile actelor și câteva modificări de procedură – document
Exit mobile version