Lista conținuturilor pentru simularea Evaluării Naționale 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 6.760 din 7 decembrie 2023. Programa pentru simularea examenului de Evaluarea Națională 2024, pentru elevii de clasa a VIII-a, prevede eliminarea unor conținuturi la Limba română și la Matematică. Vezi mai jos, în articol, ce conținuturi au fost scoase.
- Elevii de clasa a VIII-a vor susține simularea națională pentru Evaluarea Națională în zilele de 5, 6 și 7 februarie, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.
Art. 1 – „(2) Simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a se organizează pentru elevii claselor a VIII-a.”
Conform ordinului, disciplinele la care se organizează simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2023—2024, sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și matematică.
Pentru simularea probelor Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2023 – 2024, este valabilă programa aprobată prin Ordinul nr. 4730/2022.
Iată ce s-a scos din programa pentru Limba și literatura română:
Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării
- construcții impersonale; construcții incidente;
- realizări propoziționale ale unor funcții sintactice: completiva indirectă, completiva prepozițională, circumstanțiala de loc, de timp, de mod, cauzala, finala.
Domeniul de conținut: Elemente de interculturalitate
- despre limba și cultura țărilor din vecinătatea României; limba română în Europa; comunitatea lingvistică a vorbitorilor de limbă română de pretutindeni; contacte culturale.
La limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară sunt exceptate următoarele: Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării:
- tipare frastice: propoziții relative și conjuncționale;
- exprimarea coordonatelor acțiunii/contextului — spațiu, timp, modalitate (locuțiunea adverbială);
- exprimarea emoțiilor și a sunetelor din natură (interjecția), interjecția predicativă;
- exprimarea raporturilor de coordonare și subordonare (aplicativ: locuțiuni conjuncționale);
- complementul circumstanțial de cauză, complementul circumstanțial de scop;
- aplicativ: exprimarea relației — adverbul relativ; exprimarea coordonatelor imprecise/a probabilității — adverbul nehotărât.
La Matematică sunt exceptate următoarele conținuturi:
Programa pentru simularea Evaluării Naționale 2024 poate fi consultată mai jos:
Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a
- 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă
- 6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă
- 7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
- 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Nu știu să facă calcule simple, ce să le mai încarce memoria cu volume, arii,funcții. Pentru ce? La ce îți folosesc intr-o fabrică, teorema lui Pitagora? La astia nu le trebuie matematicieni, au nevoie de salahori. Numai că rămîn cu buzele umflate! Și salahorii le pleacă!
…pana la urma vor scoate evaluarea cu totul
las cai mai bine asa ca siasa ma chinui destul cu temelele de la scola