Ordinul ministerului Educației privind calendarul de administrare a evaluărilor naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2023-2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Evaluarea Națională de la clasa a II-a începe pe 13 mai, cea de la clasa a IV-a pe 21 mai, iar elevii de clasa a VI-a vor avea prima probă a evaluării pe 28 mai.
Vor fi testate cunoștințele elevilor la Limba română, Limba maternă și Matematică și Științe ale naturii. Notele nu se pun în catalog, dar se discută pe marginea lor împreună cu părinții.
Aprobarea calendarului a fost mult întârziată față de anul trecut, când încă din septembrie 2022, elevii știau când vor susține evaluările, fiind deja aprobate prin ordin de ministru.
Calendar Evaluare Națională clasa a II-a
13 mai – Limbă și comunicare – scris – Limba română
13 mai – Limbă și comunicare – scris Limba maternă
14 mai – Limbă și comunicare – citit – Limba română
15 mai – Limbă și comunicare – citit – Limba maternă
16 mai – Matematică și Științe ale naturii
17 mai – Limbă și comunicare – scris-citit – Limba română pentru minoritățile naționale
Calendar Evaluare Națională clasa a IV-a
21 mai – Limba Română
22 mai – Matematică
23 mai – Limba maternă
Calendar Evaluare Națională clasa a VI-a
28 mai – Limbă și comunicare
29 mai – Matematică și Științe ale naturii
Subiectele de la Evaluarea Națională pentru clasa a II-a din 2023
- Subiectele de la Evaluarea Națională – clasa a II-a. Elevii au avut de scris un bilet părinților, prin care să-i anunțe că pleacă la bibliotecă
- Subiectele de la Evaluarea Națională de clasa a II-a, citire. Elevii au primit un text din Matilda, de Roald Dahl, cu mai multe cerințe
- Subiectele de la Evaluarea Națională de clasa a II-a, Matematică. Cele 12 exerciții pe care le-au avut de rezolvat elevii
Subiectele de la Evaluarea Națională pentru clasa a IV-a din 2023
- Subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională pentru clasa a IV-a. Textul suport aparține unui autor contemporan, Cristina Donovici: „O girafă în spațiu”
- Subiectele de la Evaluarea Națională de clasa a IV-a, Matematică. Cele 20 de probleme în care sunt și noțiuni istorice sau sportive
Informații de context despre Evaluarea Națională pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a
În anul școlar 2022-2023, Evaluarea națională pentru elevii de clasa a VI-a nu s-a mai organizat în anul școlar, potrivit ordonanței de urgență nr. 56 din 11 iunie 2023.
Inițial, examenele ar fi trebuit să se desfășoare pe 24 și 25 mai, însă au fost amânate în contextul grevei angajaților din Învățământ. Pe 30 mai, Ministerul Educației anunța că probele vor avea loc în zilele de 12 și 13 iunie, fiind publicat și un ordin în Monitorul Oficial.
Pe 15 noiembrie 2023, între orele 9-12, toate școlile care au clase primare și gimnaziale ar fi trebuit să testeze o aplicație dezvoltată de Centrul Național de Evaluare și Politici în Educație, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro.
Conform surselor Edupedu.ro, testarea aplicației Ministerului Educației în toate școlile cu clase primare și gimnaziale, pentru colectarea datelor de la evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, nu s-a mai ținut miercuri, 15 noiembrie, din cauza unor probleme tehnice.
DOCUMENT Ordinul nr. 3.771 privind aprobarea Calendarului de administrare a evaluărilor naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2023-2024
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.