OFICIAL Calendar admitere în învățământul dual 2025 pentru calificări profesionale de nivel 3 și 4 / Elevii admiși în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026 dobândesc o calificare de nivel 4, la finalizarea liceului tehnologic – excepție introdusă de Ministerul Educației

1.273 de vizualizări
Foto: © Auremar | Dreamstime.com
Calendarul admiterii în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3 și 4, conform Cadrului național al calificărilor, pentru anul școlar 2025-2026, a fost publicat în Monitorul Oficial. Înscrierea candidaților are loc în perioada 3- 11 iulie 2024. Afișarea listelor cu candidații admiși și cei respinși se face pe 21 iulie 2024. 

Elevii admiși în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026 dobândesc o calificare de nivel 4, la finalizarea liceului tehnologic, conform unei derogări de la legea învățământului preuniversitar introdusă de Ministerul Educației.

Pentru admiterea în învățământul profesional și dual pentru anul școlar 2025-2026, Ministerul Educației a modificat legea învățământului preuniversitar astfel:

  • Elevii care intra în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026 vor dobândi o calificare de nivel 4, în baza unui examen de certificare a calificării profesionale, la finalizarea liceului tehnologic.
  • Se poate organiza în continuare învățământ profesional și dual cu durata de 3 ani în școli profesionale independente sau afiliate la licee tehnologice
  • Apoi, absolvenții învățământului profesional care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare profesională de nivel 3, conform Cadrului național al calificărilor.
  • Pentru obținerea unui certificat de calificare profesională de nivel 4, absolvenții învățământului profesional pot continua studiile în ultimii 2 ani ai învățământului liceal tehnologic.

Practic, prin această derogare, ministerul asigură ruta completă pentru a putea urma studii universitare duale doar pentru elevii de la liceele tehnologice, iar cei care urmează învățământul profesional și dual de 3 ani și dobândesc calificare de nivel 3, trebuie să urmeze apoi încă doi ani de liceu tehnologic, ca și până acum.

Liceele tehnologice duale ar trebui să funcționeze pe un principiu nou. În loc de 5 ani pentru nivel de calificare 4, adică 3 ani în școli profesionale și duale și apoi 2 în licee tehnologice, în liceele tehnologice duale, elevii pot avea nivel de calificare 3 după primii 3 ani și nivel de calificare 4 după 4 ani de liceu, conform art. 104 din legea învățământului preuniversitar. 

Învățământul preuniversitar tehnologic se va desfășura exclusiv în sistem dual pentru toate liceele tehnologice începând cu anul școlar 2029—2030, mai prevede legea.

  • Singurul liceu tehnologic dual care a primit autorizație de funcționare provizorie de la Ministerul Educației este Liceul tehnologic dual Oradea din municipiul Oradea, județul Bihor, conform unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial pe 26 august 2024.

Admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3 pentru anul școlar 2025-2026 se desfășoară în conformitate cu Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3, conform Cadrului național al calificărilor, aprobată prin Ordinul ministrului educației naționale nr. 3.556/2017, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea calendarului admiterii în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3, conform Cadrului național al calificărilor, pentru anul școlar 2025-2026, conform.

Calendar admitere în învățământul dual pentru calificări de nivel 3 – Etapa I 

3-11 iulie 2025 Secretariatele unităților de învățământ gimnazial completează, la cererea elevilor și a părinților/reprezentanților legali pentru minorii care solicită înscrierea în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3, fișa de înscriere în învățământul profesional și dual pentru calificări profesionale de nivel 3 cu informațiile privind datele personale ale absolvenților claselor a VIII-a, mediile generale de absolvire, notele și mediile obținute la evaluarea națională din clasa a VIII-a, prin tipărirea acestora din aplicația informatică centralizată.

Eliberarea, de către unitățile de învățământ gimnazial, a fișei de înscriere în învățământul profesional și dual pentru calificări profesionale de nivel 3, pentru candidații care solicită înscrierea în învățământul dual.

La solicitarea candidaților care au susținut și au promovat probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, unitățile de învățământ gimnazial eliberează, împreună cu fișa de înscriere și anexa fișei de înscriere completată cu rezultatul la proba/probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă.

NOTĂ: Se va elibera o singură fișă de înscriere. Nu se eliberează fișe de înscriere elevilor din clasa a VIII-a cu situația școlară neîncheiată, aflați în stare de corigență sau repetenție. 

3 – 11 iulie 2025 Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3, pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional și dual pentru calificări profesionale de nivel 3.

Unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3 oferă informațiile și îndrumările necesare pentru completarea de către candidați a opțiunilor pentru calificările profesionale din oferta școlii.

NOTĂ: Nu pot fi înscriși candidații cu situația școlară neîncheiată, aflați în stare de corigență sau repetenție. 

11 iulie 2025 Afișarea, la sediul unităților de învățământ care au ofertă pentru învățământ dual pentru calificări profesionale de nivel 3, a listei candidaților înscriși în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3.

În situația în care numărul candidaților înscriși la unitatea de învățământ este mai mare decât numărul de locuri disponibile, precum și în cazul în care s-a decis susținerea de probe de admitere indiferent de numărul de candidați înscriși pe numărul de locuri disponibile, se vor afișa și precizări detaliate privind organizarea probelor de admitere, inclusiv a eventualelor probe eliminatorii (data, locul de desfășurare, ora, acte necesare de identitate a candidaților, alte detalii organizatorice).

Se va preciza dacă se organizează probe de admitere pentru toate calificările sau doar la calificarea/calificările la care numărul de candidați depășește numărul de locuri de la calificarea/calificările respectivă(e).

Se vor face precizări și referitor la posibilitatea redistribuirii la celelalte calificări pentru care nu s-au organizat probe de admitere, în situația în care candidații au optat în fișa de înscriere pentru aceste calificări. Transmiterea către Comisia de admitere județeană/a municipiului București a situației cu numărul de candidați înscriși pentru admiterea în învățământul dual, pentru fiecare calificare profesională. 

14-15 iulie 2025 Pentru candidații care optează pentru unitățile de învățământ și calificările la care se organizează probe eliminatorii

Derularea probelor eliminatorii, în unitățile de învățământ în care s-a decis organizarea acestora, conform graficului stabilit și afișat de fiecare unitate de învățământ care organizează probe eliminatorii. 

14-15 iulie 2025 Pentru candidații care optează pentru unitățile de învățământ și calificările la care se organizează probe eliminatorii

Comunicarea rezultatelor probelor eliminatorii la sediul unității de învățământ care a organizat probe eliminatorii.

Rezultatele probelor eliminatorii susținute în cadrul admiterii în învățământul dual se afișează la sfârșitul fiecărei zile.

Se va preciza și posibilitatea înscrierii candidaților respinși, în aceeași etapă de admitere, la o altă unitate de învățământ care organizează învățământ dual la care nu s-au organizat probe eliminatorii, sau în învățământul profesional la unitățile de învățământ și calificările la care nu s-au organizat probe de preselecție, până la termenul stabilit prin calendarul admiterii în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3, respectiv în învățământul profesional.

NOTĂ: În situația în care numărul candidaților admiși în urma probelor eliminatorii este mai mare decât numărul de locuri disponibile, precum și în cazul în care s-a decis susținerea de probe de admitere indiferent de numărul de candidați admiși în urma probelor eliminatorii se afișează și precizări detaliate privind organizarea probelor de admitere (data, locul de desfășurare, ora, acte necesare de identitate a candidaților, alte detalii organizatorice). Secretariatele unităților de învățământ care organizează admiterea în învățământul dual eliberează, la cererea candidaților respinși la probele eliminatorii, fișele de înscriere la învățământul profesional și dual în vederea înscrierii la alte unități de învățământ care organizează învățământ profesional sau dual la calificări la care nu s-au organizat probe de preselecție, respectiv probe eliminatorii în cazul învățământului dual.

Rezultatele obținute la probele eliminatorii nu pot fi contestate. 

14-16 iulie 2025 Pentru candidații care optează pentru unitățile de învățământ și calificările la care se organizează probe eliminatorii 

Ridicarea, de către candidații respinși la probele eliminatorii, a fișelor de înscriere la învățământul profesional și dual pentru calificări profesionale de nivel 3, de la unitatea de învățământ care a organizat probele.

NOTĂ: În situația în care candidații au completat mai multe opțiuni, inclusiv pentru calificări profesionale la care unitatea de învățământ nu a organizat probe eliminatorii, aceștia nu vor ridica fișele de înscriere, fiind considerați înscriși pentru celelalte calificări profesionale pe care le-au marcat în fișa de înscriere. Candidații vor fi informați că, în cazul în care numărul candidaților care se vor înscrie la calificarea/calificările profesională(e) pentru care au optat va fi mai mare decât numărul de locuri, se va organiza o probă de admitere.

În cazul retragerii fișelor de înscriere de către candidații admiși la probele eliminatorii, pe locurile eliberate de aceștia pot fi admiși alți candidați care au susținut și promovat probele respective, în ordinea rezultatelor obținute la aceste probe. 

14-16 iulie 2025 Înscrierea candidaților respinși la probele eliminatorii, la unitățile de învățământ la care nu s-au organizat probe eliminatorii, pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional și dual pentru calificări profesionale de nivel 3. Se pot înscrie și alți candidați interesați care nu s-au înscris în perioadele de înscriere prevăzute mai sus.

NOTĂ: Nu pot fi înscriși candidații cu situația școlară neîncheiată, aflați în stare de corigență sau repetenție. Înscrierea candidaților respinși la unitățile de învățământ care au organizat probe eliminatorii și care au ridicat fișa de înscriere se face pe baza aceleiași fișe, prin completarea casetelor pentru următoarea unitate de învățământ și a calificărilor profesionale din învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3 pentru care optează.

16 iulie 2025 Actualizarea și afișarea, la sediul unităților de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3, a listei candidaților înscriși la învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3.

Afișarea informațiilor (data, locul de desfășurare, ora, acte necesare de identitate a candidaților, alte detalii organizatorice) privind organizarea probelor de admitere la unitățile de învățământ în cazul în care numărul de candidați înscriși este mai mare decât numărul locurilor oferite, precum și în cazul în care unitățile de învățământ au decis susținerea de probe de admitere independent de numărul de candidați înscriși pe numărul de locuri disponibile.

Se va preciza dacă se organizează probe de admitere pentru toate calificările sau doar la calificarea/calificările la care numărul de candidați depășește numărul de locuri de la calificarea/calificările respectivă(e).

Va fi prevăzută, de asemenea, posibilitatea redistribuirii la celelalte calificări pentru care nu s-au organizat probe de admitere, în situația în care candidații au optat în fișa de înscriere pentru aceste calificări. Transmiterea către Comisia de admitere județeană/a municipiului București a situației cu numărul de candidați înscriși la învățământul dual, pentru fiecare calificare profesională.

17-18 iulie 2025 Desfășurarea probelor de admitere.

NOTĂ: Probele de admitere se organizează numai la unitățile de învățământ și pentru calificările profesionale pentru care numărul elevilor înscriși este mai mare decât numărul locurilor disponibile, sau în cazul în care s-a decis susținerea de probe de admitere indiferent de numărul de candidați înscriși pe numărul de locuri disponibile. Se vor face mențiuni referitoare la anunțarea candidaților cu privire la organizarea de probe de admitere pentru toate calificările sau doar la calificarea/calificările la care numărul de candidați depășește numărul de locuri de la calificarea/calificările respectivă(e).

La unitățile de învățământ la care, din motive obiective, nu este suficientă perioada menționată pentru susținerea probelor de admitere, acestea se pot derula și pe parcursul perioadei 14-16 iulie 2025, conform graficului stabilit prin procedura de admitere elaborată și adoptată la nivelul unității de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri.

18 iulie 2025 Afișarea rezultatelor la probele de admitere în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3, de către unitățile de învățământ care au organizat aceste probe.

18 iulie 2025 Depunerea contestațiilor la probele de admitere.

Rezolvarea contestațiilor.

NOTĂ: Rezultatele obținute la probele eliminatorii și la probele orale nu pot fi contestate.

Afișarea rezultatelor la probele de admitere în urma rezolvării contestațiilor, de către unitățile de învățământ care le-au organizat.

Calcularea, de către Comisiile de admitere din unitățile de învățământ, a mediilor finale de admitere, conform precizărilor de calcul din metodologia de admitere în învățământul dual.

Transmiterea la Comisia de admitere județeană/a municipiului București a listei candidaților declarați admiși și a celor respinși la admiterea în învățământul dual de către toate unitățile de învățământ, indiferent dacă au desfășurat sau nu probe de admitere. 

21 iulie 2025 Validarea, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București, a candidaților declarați admiși în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3.

Afișarea, de către unitățile de învățământ care organizează învățământ dual, a listei candidaților admiși și a celor respinși.

Afișarea precizărilor privind depunerea dosarelor de înscriere de către candidații admiși, respectiv ridicarea fișelor de înscriere de către candidații respinși.

Afișarea de precizări prin care candidații admiși la clase/grupe care, în urma primei etape de admitere, se află sub efectivul minim necesar constituirii formațiunilor de studii sunt înștiințați că, după depunerea dosarelor de înscriere, vor fi înmatriculați sub rezerva completării în urma etapei a II a de admitere a numărului de locuri minim necesar pentru constituirea formațiunilor de studii.

Se va preciza, de asemenea, că, dacă nici în etapa a II-a nu se vor ocupa suficiente locuri pentru constituirea efectivelor minime, se poate decide redistribuirea candidaților prin comisia județeană/a municipiului București de admitere în limita locurilor disponibile la alte clase sau unități școlare în cadrul unei ședințe publice la care vor fi invitați să participe.

21 iulie 2025 Ridicarea fișelor de înscriere în învățământul profesional și dual de către candidații declarați respinși și care doresc să participe la etapele de admitere în învățământul liceal.

23 iulie 2025 Ridicarea fișelor de înscriere în învățământul profesional și dual de către candidații declarați respinși, care doresc să se înscrie în etapa a II-a de admitere în învățământul profesional și în învățământul dual pentru calificări de nivelul 3.

22-29 iulie 2025 Depunerea dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ la care candidații au fost declarați admiși în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3.

În cazul retragerii fișelor de înscriere sau nedepunerii dosarelor de înscriere de către candidații admiși, pe locurile eliberate de aceștia pot fi admiși alți candidați, în ordinea rezultatelor obținute la admiterea organizată în această etapă, cu condiția încadrării în termenul de depunere a dosarelor de înscriere.

28 iulie 2025 Transmiterea de către unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3, la Comisia județeană/a municipiului București de admitere, a situației locurilor rămase libere în urma finalizării depunerii dosarelor de înscriere a candidaților admiși în această etapă de admitere.

30 iulie-1 august 2025 Rezolvarea cazurilor speciale de către Comisia de admitere județeană/a municipiului București.

Pentru rezolvarea cazurilor speciale, Comisia de admitere județeană/a municipiului București nu va repartiza candidați la calificări profesionale pentru care s-au organizat probe eliminatorii și/sau de admitere.

1 august 2025 Transmiterea, de către Comisia de admitere județeană/a municipiului București, la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul dual, a situației rezolvării cazurilor speciale. 

Transmiterea, de către Comisia de admitere județeană/a municipiului București, la toate unitățile de învățământ gimnazial a situației locurilor libere pentru etapa a II-a de admitere la învățământul dual din județ/municipiul București.

1 august 2025 Afișare, de către unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul dual, a candidaților înmatriculați și a situației cu locurile rămase libere în învățământul dual, după depunerea dosarelor de înscriere în etapa I de admitere și rezolvarea cazurilor speciale.

ISJ/ISMB afișează și publică pe pagina sa de internet lista locurilor libere pentru etapa a II-a de admitere în învățământul dual din județ/municipiul București.

În situația în care candidații au completat mai multe opțiuni, inclusiv pentru calificări profesionale la care unitatea de învățământ nu a organizat probă eliminatorie, aceștia vor fi considerați înscriși pentru celelalte calificări profesionale pe care le-au marcat în fișa de înscriere. Transmiterea de către Comisia de admitere din unitatea de învățământ, în format electronic și în scris, către Comisia de admitere județeană/a municipiului București, a listelor actualizate cu candidații înmatriculați și a situației locurilor neocupate la învățământul dual.

4 august 2025 Afișarea de către toate unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile libere pentru etapa a II-a de admitere în învățământul dual din județ/municipiul București.

ISJ/ISMB afișează și publică pe pagina sa de internet lista locurilor libere pentru etapa a II-a de admitere în învățământul dual din județ/municipiul București. 

Calendar admitere în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 4, pe scurt – Etapa I

Perioada: 14-16 iulie 2025

  • La solicitarea absolvenților de învățământ profesional, inclusiv dual, care au obținut certificat de calificare profesională de nivel 3 (sau solicitarea părinților/reprezentanților legali pentru minori), secretariatele unităților de învățământ care organizează învățământul dual completează fișa de înscriere. Fișa va include informații despre datele personale, mediile generale de absolvire, și certificarea calificării de nivel 3.
  • Eliberarea fișei de înscriere de către unitățile organizatoare, pentru candidații care solicită acest document. Notă: Se eliberează o singură fișă per candidat. Nu sunt eligibili candidații aflați în stare de corigență, repetenție sau cei care nu au promovat examenul de certificare profesională​.
  • Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ cu ofertă educațională, pe baza fișei de înscriere.

Organizarea și afișarea probelor de admitere în cazul în care numărul candidaților depășește locurile disponibile sau dacă unitatea decide organizarea probelor indiferent de numărul de locuri​

Calendarul probelor eliminatorii:

  • 17-18 iulie 2025: Desfășurarea probelor eliminatorii.
  • 24 iulie 2025: Afișarea rezultatelor​

29-31 iulie 2025 Depunerea dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ la care candidații au fost declarați admiși în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 4.

În cazul retragerii fișelor de înscriere sau nedepunerii dosarelor de înscriere de către candidații admiși, pe locurile eliberate de aceștia pot fi admiși alți candidați, în ordinea rezultatelor obținute la admiterea organizată în această etapă, cu condiția încadrării în termenul de depunere a dosarelor de înscriere.

1 august 2025 Afișare, de către unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 4, a candidaților înmatriculați și a situației cu locurile rămase libere în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 4, după depunerea dosarelor de înscriere în etapa I de admitere și rezolvarea cazurilor speciale.

ISJ/ISMB afișează și publică pe pagina sa de internet lista locurilor libere pentru etapa a II-a de admitere în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 4 din județ/municipiul București.

Nota: La solicitarea Comisiilor de admitere județene/a municipiului București sau din proprie inițiativă, Comisia Națională de Admitere poate aproba, în situații justificate, modificarea datelor limită/perioadelor și evenimentelor din Calendarul admiterii în învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 4 conform Cadrului național al calificărilor, pentru anul școlar 2025-2026. 

DOCUMENT Ordinul ministrului educației nr. 7.426/2024 privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional și învățământul dual pentru calificări profesionale de nivel 3 și 4, conform Cadrului național al calificărilor, pentru anul școlar 2025—2026
DOCUMENT NOMENCLATORUL de încadrare a calificărilor profesionale de nivel 3 și de nivel 4 conform Cadrului național al calificărilor, pe domenii de pregătire de bază –  Ordin nr. 7.480, publicat în Monitorul Oficial pe 3 decembrie 2024 

Informații de context despre învățământul dual

Ce este învățământul preuniversitar tehnologic în sistem dual, conform Legii învățământului preuniversitar 

„Învățământul preuniversitar tehnologic în sistem dual este o formă de organizare a învățământului liceal și postliceal tehnologic în unități de învățământ de stat și/sau particulare pentru învățământul liceal, în școli postliceale cu personalitate juridică ori în colegii terțiare nonuniversitare care funcționează în cadrul instituțiilor de învățământ superior, învățământ care se desfășoară pe bază de contract. 

Învățământul liceal tehnologic în sistem dual are următoarele caracteristici: 

  1. este organizat, într-un cadru unitar, de unitățile de învățământ sau la solicitarea operatorilor economici, a structurilor asociative interesate, respectiv camere de comerț, asociații patronale de ramură, de bresle sau asociații meșteșugărești, clustere, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică; 
  2. asigură o rută alternativă de educație și formare profesională, organizată pe bază de parteneriat și conform unor contracte individuale de pregătire practică, încheiate cu operatorii economici care își asumă ca responsabilitate principală pregătirea practică a elevilor; 
  3. operatorii economici care asigură pregătirea practică a elevilor pot acorda o bursă, cel puțin la nivelul celei provenite din fonduri publice pentru învățământul liceal tehnologic, și pot finanța alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor; 
  4. unitățile administrativ-teritoriale pot sprijini învățământul liceal tehnologic dual prin finanțarea unor cheltuieli de natura investițiilor, cheltuieli materiale, burse și stimulente pentru elevi și personalul din învățământ implicat, cheltuieli privind mobilitățile și cheltuieli pentru formarea profesională.
Centrul Național de Învățământ Tehnologic și Tehnologic Dual se va ocupa de implementarea prevederilor din lege legate de învățământul dual

„Se înființează Centrul Național de Învățământ Tehnologic și Tehnologic Dual, ca organ de specialitate în subordinea Ministerului Educației, instituție publică cu personalitate juridică, prin reorganizarea Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, finanțat din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, conform Art. 124.

CNITTD are ca scop dezvoltarea învățământului liceal tehnologic, postliceal și tehnologic-dual, în concordanță cu nevoile de dezvoltare socioeconomică locală, regională și națională identificate în documente strategice. Organizarea și funcționarea CNITTD, precum și preluarea personalului se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației, potrivit Art. 125.

Organizarea, funcționarea și accesul în învățământul liceal tehnologic dual, durata și conținutul programelor de pregătire profesională, contractul-cadru de parteneriat, contractul individual de pregătire practică, modul de organizare și desfășurare a examenului de certificare a calificării sunt reglementate prin metodologii specifice, propuse de CNITTD, aprobate prin ordin al ministrului educației, în urma consultării reprezentanților operatorilor economici și a altor structuri reprezentative ale mediului economic interesate”, conform Art. 35.

Ce este un Consorțiu regional pentru învățământ dual, potrivit metodologiei privind constituirea consorțiilor pentru învățământ dual
  • o structură partenerială fără personalitate juridică, cu denumire proprie, constituită în baza unui contract de parteneriat, cu respectarea criteriilor prevăzute în metodologia privind constituirea consorțiilor pentru învățământ dual,
  • o formă de asociere fără scop patrimonial, cu rolul de a contribui la dezvoltarea învățământului dual, cu rute complete, pentru calificări cerute pe piața muncii și are denumire proprie stabilită, de părți, prin Contractul de parteneriat,
  • un centru de expertiză pentru implementarea reformelor naționale din domeniul educației și formării profesionale prin învățământul dual.

Specificul regional al Consorțiului este asigurat prin respectarea obiectivelor de bază ale politicii de dezvoltare regională pe teritoriul României, la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare stabilite în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările și completările ulterioare.

Ce este campusul profesional

Prin Consorții se pot dezvolta campusuri profesionale integrate, în care se desfășoară învățământul preuniversitar dual și învățământul universitar dual și care reprezintă parte a infrastructurii școlare, infrastructurii universitare, pentru procesul de învățământ.

Campusul profesional integrat trebuie să fie construit și organizat ca fiind un complex educațional, cuprinzând construcții și dotări pentru desfășurarea de activități precum învățământ, cercetare, cazare, spații de recreere și lectură, astfel încât să fie asigurate toate facilitățile necesare cu privire la acces, participare, funcționalitate, siguranță a elevilor și studenților, potrivit aceleiași metodologii. 

Foto: © Auremar | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și
Absolvenții de învățământ profesional și tehnic din România nu au niciun avantaj pe piața muncii față de absolvenții de liceu teoretic, spune Hannah Kitchen, expertă a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică
Inspector școlar din județul Sălaj: Părinții nu vor să lase copiii la profesională, socotindu-se, în mod eronat, că nu-i ajută atât de mult ca liceul. Este o preconcepţie cu care ne luptăm
Ținta Ministerului Educației: Tot ce înseamnă învățământ tehnologic să se desfășoare în sistem dual până în 2029, adică mai mult de jumătate dintre copiii de liceu din România, spune secretarul de stat Sorin Ion

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O treime dintre elevii de 15 ani din România văd școala ca pe o pierdere de timp, arată evaluările PISA 2022 / Elevii trebuie să își dezvolte competențele sau să fie capabili să acceseze un loc de muncă la sfârșitul școlii, iar liceul din România nu oferă aceste două aspecte – Hannah Kitchen, OCDE

România are cea mai mare rată de părăsire timpurie a școlii, spune Lucie Cerna, analist principal în echitate, incluziune și tranziții în cadrul Direcției pentru educație și competențe a OCDE…
Vezi articolul

DOCUMENTE A fost prelungit termenul până la care universitățile pot depune cereri pentru înființarea de consorții regionale de învățământ dual de câte 21 de milioane de euro fiecare. Ghidul final al solicitantului, publicat de Ministerul Educației

A fost modificată data până la care instituțiile de învățământ superior pot depune cererile online pentru înființarea de consorții duale regionale cu bani din Planul Național de Redresare și Rezistență…
Vezi articolul

Absolvenții de învățământ profesional și tehnic din România nu au niciun avantaj pe piața muncii față de absolvenții de liceu teoretic, spune Hannah Kitchen, expertă a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

Peste 50% dintre elevii din România sunt înscriși în învățământul profesional și tehnic, potrivit analizei prezentate de Hannah Kitchen, expertă a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) într-un podcast…
Vezi articolul