OFICIAL Bursele sociale pentru studenți, mai mari cu 25 de lei în anul universitar 2024-2025 / Universitățile trebuie să aprobe noi cuantumuri pentru burse, după ce Ministerul Educației a mărit sumele în săptămâna dinaintea campaniei electorale

9.274 de vizualizări
Foto: captură OME 7296/2024 – Cuantumuri Burse Studenți
Bursele sociale pentru studenți vor crește cu 25 de lei în anul universitar 2024-2025, conform unui ordin recent emis de Ministerul Educației și publicat în Monitorul Oficial. Documentul poate fi descărcat mai jos din articol.

Universitățile sunt acum obligate să ajusteze cuantumurile burselor pe care le oferă în urma noilor prevederi, care intră în vigoare la aproximativ o lună după debutul cursurilor și după ce procedurile de acordare a burselor pentru studenți au fost deja declanșate – vezi cazul Universității din București (UB), Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB) și al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

Noua valoare minimă a burselor sociale ajunge astfel la 925 de lei pe lună, în loc de 900 de lei, cât era stabilit anterior prin Ordinul de ministru al Educației (OME) 6494 / 2023, acum abrogat. Creșterea este de 25 de lei, adică de aproape 3% (2,77%).

  • Art. 4. — „Se aprobă cuantumul minim al bursei sociale care acoperă cheltuielile minime de masă și cazare, propus de Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior, în valoare de 925 lei”, se arată în ordinul 7.296/2024, care poate fi descărcat mai jos din articol (document).

Doar ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat vineri după-amiază bursele majorate, instituția pe care o conduce distribuind apoi pe rețelele sociale postarea inițială a ministrei. Noile cuantumuri sunt aprobate la o lună după începerea anului universitar, în săptămâna dinaintea campaniei electorale. Ligia Deca candidează la Senatul României de pe primul loc pe lista PNL Vâlcea, la alegerile parlamentare de pe 1 decembrie, după cum a relatat Edupedu.ro.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial mai stabilește că bursa de doctorat, indiferent de anul de studii, este de 3.700 de lei. La fel și bursa pentru masteratul didactic și de la licența didactică cu dublă specializare la care primii studenți ar putea să fie școlarizați în octombrie 2025.

Art. 1. — „Se aprobă cuantumul bursei de doctorat acordate studenților doctoranzi înmatriculați la programele de studii universitare de doctorat, organizate cu finanțare de la bugetul de stat, la forma de învățământ cu frecvență, indiferent de anul de studii, în valoare de 3.700 lei.”

Art. 2. — „Se aprobă cuantumul bursei de studiu acordate de la bugetul de stat studenților înmatriculați la programele de studii universitare de licență didactică cu dublă specializare sau masterat didactic, organizate cu finanțare de la bugetul de stat, la forma de învățământ cu frecvență, egal cu salariul net al unui profesor debutant, garantat în plată la data de 1 octombrie 2024, în valoare de 3.700 lei”, se arată în același document.

Iată cuantumul burselor de excelență olimpică, potrivit sursei citate anterior:

Art. 3. — „Se aprobă cuantumul burselor de excelență olimpică I/internațională acordate studenților înmatriculați la programe de studii universitare de licență, organizate cu finanțare de la bugetul de stat, la forma de învățământ cu frecvență, diferențiat în funcție de nivelul distincției obținute, după cum urmează:

a) 3.700 lei pentru premiul I;

b) 2.775 lei pentru premiul II;

c) 1.850 lei pentru premiul III.”

DOCUMENT DESCARCĂ Ordinul publicat în Monitorul Oficial poate fi consultat mai jos:

Citește și:
OFICIAL Burse de studiu de 3.700 de lei pentru studenții care vor să devină profesori și aleg licența didactică cu dublă specializare sau masteratul didactic
Doctoranzii înmatriculați la buget, cu frecvență, pe legea veche trebuie să primească burse, în temeiul noii legi a educației, conform unei decizii a instanței ce corectează un ordin emis în 2023 de Ministerul Educației / Instituția poate face recurs / Contestatarul ordinului: „Ministerul a mărit bursele considerabil, dar nu le-a acordat”
EXCLUSIV Studiile de doctorat cu frecvență redusă nu mai sunt excepție, ci regulă din anul 2024-2025, în pofida prevederilor legii / Locurile la buget, fără bursă, trec la studii cu frecvență redusă, conform cifrelor de școlarizare decise de Ministerul Educației
19 octombrie 2023 – Aproape 5.000 de doctoranzi la studii cu frecvență primesc burse de 3.200 de lei pe lună. Modul de acordare a acestora, după schimbarea Legii – explicat de secretarul de stat Gigel Paraschiv / Ministerul a solicitat 46 de milioane de lei de la Fondul de rezervă bugetară pentru a putea să acopere bursele de studii doctorale până la sfârșitul anului
OFICIAL Fizică-Informatică, Biologie-Chimie, Istorie-Filozofie, Teologie didactică-Limba și literatura engleză, în lista programelor de licență didactică cu dublă specializare / Lista completă
OFICIAL Burse egale cu salariul net al unui profesor debutant pentru studenții care vor să devină profesori și aleg licența cu dublă specializare / Practica pedagogică este de 20% din cei patru ani, adică cel puțin 55% din disciplinele psihopedagogice
Ligia Deca, despre masteratul didactic cu durata de un an: Practica nu se poate desfășura numai la liceul de lângă facultate sau la liceul din orașul în care tu faci masteratul

1 comment
  1. Buna ziua!De ce s_au mai marit bursele sociale daca nu ajung pentru toti studentii?La Targoviste cei cu venituri mici n au mai primit.Doar cei cu bursa medicala,orfani,monoparentala.Ceilalti oare nu aveau nevoie?Zic ca n-a mai fost alocat buget ptr bursa sociala,dar oare nu toate aceste burse sunt sociale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marian Preda, rectorul Universității București: 70% din studenții la master lucrează și la fel 30% din studenții la licență / Adaptare pentru viitor – În loc să dăm diplome de licență, de master, o să putem să construim diplome pentru micro-competențe

„La Universitatea din București, 70% din studenții la master lucrează și 30% din studenții la licență. Avem domenii în care procentele sunt și mai mari”, a declarat Marian Preda, rectorul…
Vezi articolul

Universitatea din București ia măsuri în cazul profesorilor de tip „vă pic pe toți” sau „10 pe linie”: evaluările în care sunt prea mulți studenți care nu promovează sau sunt extrem de multe note de 9 și 10 vor fi verificate – regulament nou

În facultățile Universității din București se vor face verificări în momentul în care ponderea studenților care nu au promovat o disciplină, în urma unei evaluări finale, este mai mare de…
Vezi articolul

Fosta președintă a Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, a fost admisă la Universitatea Stanford: În cel mai frumos viitor pe care aș fi putut să-l am, nu aș fi plecat la Stanford, ci la facultate la București / Nu cred în mesianism. De ce să mă întorc să salvez ceva, nu s-a întors Ligia Deca și a schimbat destul?

Ariana Dudună, fosta președintă a Asociației Elevilor din Constanța, anunță că a fost admisă la Universitatea Stanford. „Plănuiesc să studiez economia, dar fiind o universitate din SUA, deci nu pe…
Vezi articolul