OFICIAL: Bursele pentru elevi rămân ca cele de anul trecut, între 8 lei şi 1.000 de lei. Hotărârea 666 a fost publicată în Monitor

2.514 vizualizări
Proiectul mai poate să aștepte / Sursa: Pixabay.com
Peste 400.000 de elevi vor lua în acest an burse, fie de studiu, fie sociale, la acelaşi nivel ca cel de anul trecut, potrivit HG pentru cuantumul minim al burselor şi notei de fundamentare a acesteia. Hotărârea controversată a primit numărul 666 şi a fost publicată în Monitorul Oficial, în varianta care prevede că acest cuantum rămâne neschimbat faţă de nivelul de anul trecut, deşi iniţial cuantumul minim propus era de 100 de lei. Suma de 100 de lei fusese chiar anunţată de purtătorul de cuvânt al Guvernului după şedinţa Executivului. Ulterior oficialii au retras informaţiile.

Actul normativ publicat în Monitorul Oficial prevede că “în anul școlar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019”.

Asta după ce în forma iniţială a proiectului, acesta prevedea că “începând cu anul școlar 2019-2020, bursele de perfomanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, se acordă în cuantum de 100 de lei. Acestea se alocă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Sumele alocate acestor drepturi nu pot fi mai mici de 100 de lei.”

Reamintim că Guvernul a retras luni afirmațiile premierului Viorica Dăncilă și ale purtătorului de cuvânt Nelu Barbu, privitoare la adoptarea unui proiect de HG privind pragul de 100 de lei impus autorităților locale pentru acordarea burselor pentru elevi, potrivit unei rectificări făcute de Guvern. La scurt timp după anunțul oficial, reprezentanții Guvernului au anunțat Edupedu că „a fost vorba despre o greșeală a celor de la Ministerul Educației” şi că aceştia din urmă vor da un comunicat în care vor explica motivele.

Burse elevi: fundamentarea proiectului

Imediat Ministerul a dat un comunicat în care precizează că “etapa fundamentării proiectului de buget pentru anul 2019 a fost deja finalizată anterior apariției noilor prevederi legale, stabilite de Legea nr. 38/2019”. Acest lucru este fals, potrivit evidențelor publice de la acea dată. Iată de ce:

  • Legea nr. 38/2019 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, este în vigoare de la 24 ianuarie 2019, şi a fost adoptată de Parlament pe 17 ianuarie 2019.

  • Legea Bugetului de Stat pe anul 2019, Nr. 50/2019 publicată pe 15 martie 2019 în Monitorul Oficial nr 209, la aproape două luni distanţă.
  • Proiectul Legii Bugetului a fost publicat în transparenţă decizională de către Ministerul Finanţelor prima dată pe 31.01.2019, după care a fost republicat cu modificări ce au presupus refundamentarea proiectului pe data de 08.02.2019, la 3 săptămâni distanţă de aprobarea Legii 38 şi la două săptămâni de la apariţia ei în Monitor.
  • Prin urmare proiectul legii bugetului a luat în considerare la data adotării toate legile aflate în vigoare la data respectivă, inclusiv legea de modificare a cuantumului alocaţiilor de stat, adoptată după Buget.
  • În Nota de Fundamentare  a HG-ului pentru cunatumul minim al burselor publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei pe 29 mai 2019 scria următoarele: “Comparând datele privind execuția bugetară a burselor în anul școlar trecut (2018-2019) cu cea corespunzătoare anului școlar următor, respectiv a anului 2019-2020, se constată că autoritățile locale nu vor fi nevoite să suporte un efort financiar semnificativ față de cel din anul precedent, pentru acordarea acestor categorii de burse, fiind necesară o sumă de 360.000 mii lei, raportată la un număr de aproximativ 400.000 de beneficiari.

Ministerul mai explică în comunicatul din 9 septembrie 2019: “pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul școlar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, este cel stabilit de autoritățile administrației publice locale, aflat în plată în anul școlar 2018-2019″.

FOTO: pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Mircea Miclea: Ne așteaptă cea mai gravă criză pe care a traversat-o sistemul de educație, criza de resurse umane. În România, 51% dintre cadrele didactice au peste 50 de ani / Soluțiile: Salarii atractive bazate pe criterii de performanță, statul să ofere facilități fiscale masive pentru cei care se duc la programe de formare și educație continuă și pentru formatori

Mircea Miclea, fost ministru al Educației, psiholog și profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai, atrage atenția că urmează o criză majoră de resurse umane în educație, în contextul în care, spune…
Vezi articolul

Elevul de la o școală din Brăila care ar fi bătut mai mulți colegi de clasă, va merge la cursuri însoțit de bunica sa: Prezența sa la școală va detensiona, cel puțin pentru perioada următoare, starea din clasă, crede Inspectoratul Școlar Județean

Cazul a intrat în atenția publică după ce 17 părinţi ai elevilor din clasă au anunţat, pe 8 februarie, că nu îşi vor mai lăsa copiii la şcoală până nu…
Vezi articolul

Probleme cu acordarea burselor de merit, semnalate de profesori: O elevă care a avut media 9,35 anul trecut și 9,68 în primul semestru acum poate lua bursă de merit sau este pedepsită că a înregistrat un progres școlar, fără să știe că regulile se vor schimba „în timpul jocului”

O profesoară din București a semnalat pe Facebook mai multe nelămuriri privind acordarea burselor de merit pentru elevi, după ce ministerul Educației a schimbat regulile „în timpul jocului”. Spre exemplu,…
Vezi articolul