Din anul școlar 2024-2025, elevii vor putea fi sancționați cu retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor, după cum prevede noul Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024.
O altă sancțiune se referă la mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ. A fost introdusă în Statutul Elevului și suspendarea elevului pe o durată limitată de timp. Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.
În învățământul primar nu se aplică următoarele sancțiuni: mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii; preavizul de exmatriculare; exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii; exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii.
Elevii sancționați cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reînscriere beneficiază de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale.
Art. 16 – „(4) Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:
a) observație individuală;
b) mustrare scrisă;
c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp, conform legii;
f) preavizul de exmatriculare;
g) exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ, conform legii;
h) exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ, conform legii;
i) exmatricularea fără drept de reînscriere, pentru elevii din învățământul postliceal.
(5) Toate sancțiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților/reprezentanților legali. Sancțiunea se aplică din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz.
(6) Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context.
(7) Violența fizică, verbală sau/și sub orice altă formă, precum și agresiunea se sancționează conform dispozițiilor legale în vigoare.
(8) Sancțiunile prevăzute la alin. (4) lit. d)—h) nu se pot aplica în învățământul primar.
(9) Sancțiunile prevăzute la alin. (4) lit. f)—h) se pot aplica în învățământul obligatoriu numai în situații foarte grave, când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă.
(10) Elevii care sunt sancționați conform prevederilor alin. (4) lit. e)—h) beneficiază de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale.
(11) Activitățile remediale se desfășoară în timpul orarului școlar în care ar fi trebuit să aibă loc cursurile, conform metodologiei de organizare a programului „Învățare remedială”.”, se arată în Statutul Elevului 2024.
Noul Statut al Elevului poate fi consultat mai jos:
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
5 comments
Nu inteleg… copiii merg la scoala sau la inchisoare?? Camera de detentie, suspendare, exmatriculare…. am senzatia ca scoala s-a transformat intr-o institutie politieneasca. Totul se rezuma la pedepsirea eleviilor…. dar eu ma intreb daca ministrul educatiei, profesorii slab pregatiti si inspectorii scolari care nu isi fac treaba… cum sunt pedepsiti pentru rezultatele extrem de slabe de la EN ?? Exista o camera de detentie si pentru ei, se scad salariile ?? Cine isi asuma ca o generatie de elevi a picat?? Cine?? Nimic, nu ? Ei sunt in continuare bine.. vai si amar de sistemul asta complet corupt !
Având în vedere faptul că bursa este acordată pentru media din anul trecut școlar, de ce să retragă bursa pentru anul în curs?
Au venit din nou cu un regulament /lege din categoria “se vor face, se vor organiza…” fără a da totuși exemple concrete sau buget pentru asa ceva. Cum sa spui ca fiecare școală își va organiza sala de detenție fără sa dai o solutie concreta? Sunt școli care au program în 3 schimburi din lipsă de săli de clasa, unde mai organizează și sala de detenție?
Ministerul ăsta pare sa aprobe hotărâri doar ca să spună că a aprobat ceva.
In scoala mea exista doar cancelarie, biroul directorului si biroul secretarei care are si norma de contabil. Nu avem biblioteca, CDI sau altceva decat toaleta si hol. Orele se fac in schimburi. Ce detentii visati???
Media la purtare contine si nota dupa scaderea punctelor pentru absente.Intreb si eu: cum sanctionezi in timpul anului cu luarea bursei daca media la purtare se incheie abia la sfarsit de an? Atunci faceti altfel: 4 absente nemotivate pe modul+nota din cum se poarta si cat sunt de disciplinati=media modulara la purtare. Sa-i vad atunci daca le mai arde de chiul sau dat in petec. Ar insemna ca modular sa li se ia bursa daca vor calca pe bec, ceea ce ar fi mult mai bine. Complicati existenta elevului si dirigintelui inutil cu scazut, adunat, apoi scazut la final etc. Cel mai simplu e modular: chiul+prostii=nota modulara. La sfarsit de an media modulelor la purtare si gata. Dar nu se vrea. Ca nu mai voteaza parintii sau elevii majori.
Exact!
Toate sunt gândite politic.
Să dea bine in campania electorală (pt cine nu cunoaște sistemul de educație) dar să nu afecteze deloc pe cei care au copiii acum în sistem și votează.
Atât! Restul nu îi interesează.
Soluții sunt și le știu și ei dar nu vor sa le aplice.