OFICIAL Burse de merit – criterii de acordare în anul școlar 2024-2025

9.836 de vizualizări
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com
Elevii de gimnaziu și liceu, cu excepția celor de clasa a V-a și a IX-a, care încheie anul cu cel puțin media 9,50 sau peste acest prag, primesc bursă de merit, potrivit metodologiei privind acordarea burselor pentru anul școlar 2024-2025, publicată în Monitorul Oficial, luni, 11 iulie. Cuantumul minim este stabilit la 450 de lei pe lună. Elevii de clasa a V-a primesc bursă de merit în februarie și pe luna ianuarie, pe baza mediei din primele două module de școală, iar cei de clasa a IX-a, pe baza mediei de admitere la liceu, la fel ca în prezent. Vezi în articol toate criteriile de acordare a bursei de merit, din metodologie.

În anul școlar 2024-2025 elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, (inclusiv învățământ profesional și dual) mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, vor primi bursă de merit dacă au media mai mare sau egală cu 9,50 și au media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului școlar anterior. De asemenea, bursa de merit se suspendă pentru luna în care un elev are mai mult de 10 absențe nemotivate.

Pentru elevii de clasa a V-a se calculează media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50, potrivit metodologiei pentru acordarea burselor în anul școlar 2024-2025, publicată luni în Monitorul Oficial. Aceștia vor primi bursa începând cu luna februarie inclusiv pentru luna ianuarie.

Elevii de clasa a IX-a primesc bursă de merit pe baza mediei de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual egale sau mai mari de 9,50.

Ca noutate se introduce bursa de reziliență care este acordată elevilor care au de la media 7 în sus până la pragul de acordare pentru bursa de merit. Spre deosebire de metodologia actuală, vor primi bursă de merit și bursă de reziliență, în total 30% dintre elevii unei clase. În prezent, primesc doar bursă de merit 30% dintre elevii unei clase ce au media până în 9,50.

De asemenea, dacă vor fi situații în care numărul elevilor cu medii cel puțin egale cu 9.50 este mai mare decât 30% din colectivul clasei, “lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”.

Cuantumul minim al bursei de merit este de 450 de lei pe lună și a celei de reziliență de 300 de lei pe lună.

O altă noutate este aceea că se specifică clar că au dreptul la bursă de merit și reziliență și elevii din învățământ profesional și dual, care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor/ competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației.

Bursele de merit și de reziliență se acordă pe perioadă cursurilor școlare și nu se cumulează cu cea de excelență olimpică I sau II.

Ca și în prezent, bursele de merit și de reziliență care au la bază media se acordă la propunerea profesorului diriginte, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.

Cum se acordă bursele de merit în anul școlar 2024-2025, potrivit metodologiei

Art. 7. — (1) Numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar.

(2) Bursele de merit se acordă după cum urmează:

a) elevilor din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, cu medii generale pe anul școlar anterior egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;

b) elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;

c) elevilor din fiecare clasă a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu medii de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;

d) elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor/ competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației, elevilor care au obținut medalia de aur/locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice.

Art 7.

(4) Numărul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe bază de medie, cumulat cu numărul de elevi beneficiari ai bursei de reziliență, acordată pe bază de medie, este de 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase de gimnaziu și de liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar de stat.

(5) Prin excepție, în clasele în care elevii ce îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit și de reziliență nu reprezintă cumulat 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda și unui procent mai mic de 30%.

(6) În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală/media notelor pe primele 2 module — pentru elevii din clasa a V-a/media de admitere — pentru elevii din clasa a IX-a egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de reziliență, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.

(7) Calcularea numărului de elevi, corespunzător procentului de 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, se face în situația în care se obține un număr fracționar, prin rotunjirea la numărul întreg imediat superior numărului fracționar obținut prin calcul, indiferent de valoarea fracției.

(8) În cazul elevilor din clasa a V-a media care stă la baza acordării burselor de merit și de reziliență se calculează ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi la toate disciplinele, pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs.

(9) Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc în luna ianuarie a anului calendaristic următor anului în care se obțin rezultatele școlare menționate la alin. (1) lit. b) și se plătesc începând cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, până la sfârșitul cursurilor din anul școlar respectiv.

(10) Pentru învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv, teologic și militar, la alin. (2) lit. c) și alin. (3) lit. c) prin sintagma „media de admitere” se înțelege media finală de admitere, calculată conform prevederilor ordinului de ministru care reglementează organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru fiecare an școlar.

(11) Bursele de merit și de reziliență obținute în baza prevederilor alin. (1) se acordă în perioada cursurilor școlare.

(12) În numărul beneficiarilor de bursă de merit și de reziliență nu vor fi cuprinși beneficiarii burselor de excelență olimpică I și II.

(13) Având în vedere că forma de organizare în învățământul simultan gimnaziu este de formațiune de studiu, iar în cadrul unei formațiuni de studiu elevii sunt grupați pe clase (clasa a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a), calculul numărului de beneficiari ai burselor de merit și de reziliență se face pe clase.

(14) În cazul claselor cu dublu profil sau dublă specializare/calificare și în cazul claselor mozaic calculul numărului de beneficiari ai burselor de merit și de reziliență se face pe clasă, nu pe profil/specializare/calificare sau disciplină sportivă.

(15) Prin excepție de la prevederile alin. (1), bursele de merit acordate pentru rezultate la competiții/concursuri școlare și extrașcolare pentru elevii din clasele terminale ale învățământului liceal, profesional și dual se acordă începând cu luna următoare obținerii rezultatelor, până la finalul cursurilor, inclusiv pentru cei care beneficiază deja de bursă de merit/bursă de excelență olimpică I sau II.

(16) Lista campionatelor naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice prevăzute la alin. (2) lit. d) va fi aprobată prin Protocol între Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Sport, anual, până la data de 31 august a fiecărui an.

Art. 8. — (1) Bursele de merit și de reziliență care au la bază media se acordă la propunerea profesorului diriginte, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.

Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență pe baza mediei, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, pentru elevii din clasele VI—XII, iar pentru elevii de clasa a V-a, în primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie.

(2) Bursele de merit care au la bază rezultatele obținute la competiții/concursuri școlare și extrașcolare, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii de pe diplomele obținute la competiții, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali, conform art. 7 alin. (14). Rezultatele la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice care vor sta la baza acordării burselor de merit vor fi atestate prin: copie diplomă loc I și adeverință de la federația sportivă națională pe ramura de sport respectivă, la care se atașează extras din calendarul competițional.

(3) Profesorul diriginte sprijină elevii majori, părinții/ reprezentanții legali ai elevilor minori și coordonează procesul de depunere a documentelor necesare pentru acordarea burselor.

4) În aplicarea prevederilor art. 7, în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși elevii cărora trebuie să li se acorde bursă de merit pe baza criteriilor definite la alin. (2) lit. d), lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia.

(5) În aplicarea prevederilor art. 7, în situația în care elevii cărora trebuie să li se acorde bursă de merit pe baza criteriilor definite la art. 7 alin. (2) lit. d) se află și în primii 30% din elevii clasei, lista se extinde cu un număr egal cu cel al elevilor care obțin bursă pe baza rezultatelor la concursuri/competiții.

Cum se stabilesc listele pentru acordarea burselor de merit și de reziliență

Primesc bursă de merit și de reziliență toți elevii cu medii generale egale sau peste 9,50, dar nu și cei care primesc bursă de excelență olimpică I sau II.

Bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit.

Art 8, alin. 6 – Etapele stabilirii listei cu elevii care vor beneficia de burse de merit și de reziliență sunt:
a) stabilirea numărul de bursieri prin calcularea procentului de 30% (cu rotunjire în sus) din efectivul clasei;
b) întocmirea listei beneficiarilor de burse de excelență olimpică I și II (dacă există);
c) întocmirea listei beneficiarilor burselor de merit acordate pe baza rezultatelor la competiții (dacă există);
d) întocmirea listei beneficiarilor de burse de merit pe baza mediei generale — toți elevii cu medii generale egale sau peste 9,50, fără cei de la lit. b) și c);

e) se stabilește numărul de elevi beneficiari de burse de reziliență, scăzând numărul de elevi de pe lista de la lit. d) din numărul obținut la lit. a);
f) în cazul în care numărul de la lit. e) este mai mare ca 0 se completează lista de la lit. d) cu elevii cu medii generale egale sau mai mari cu 7, în ordine descrescătoare, până se atinge numărul de la lit. a).

(11) Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fie promovat la toate disciplinele și să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului școlar anterior.

(12) În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.

În cazul în care atingerea sau depășirea pragului de 10 absențe este în legătură cu motive medicale, elevul sau părintele/reprezentantul legal al acestuia va prezenta actele pe baza cărora se face motivarea absențelor, în termen de 7 zile de la reluarea activității elevului, în scopul restabilirii dreptului la bursă. În situația în care, în funcție de momentul efectuării plății bursei, nu a fost posibilă acordarea bursei în urma motivării absențelor din luna respectivă, plata acesteia se poate efectua odată cu plata burselor pentru luna următoare.

Cum se calculează valoare bursei de merit

Bursele de merit se calculează după o formulă care are în vedere zilele de vacanță și zilele libere / sărbătorile legale. Formula este (CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:

  • CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
  • NZL = număr de zile lucrătoare din luna respectivă;
  • NZV = număr de zile de vacanță din luna respectivă.
Informații de context

În anul școlar 2023-2024 a fost scos pragul de medie pentru acordarea burselor de merit și primeau bursă 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie. Astfel, au fost situații în care au luat burse de merit elevi cu medii de 2, 3 sau 4. Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației.

Premierul Marcel Ciolacu a spus că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit și i-a cerut Ligiei Deca să găsească o soluție.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, explica pe 21 septembrie 2023 că elevi cu medii de 5 pot lua bursă de merit dacă sunt în primii 30% din clasă. În cazul elevilor de clasa a IX-a, se iau în considerare mediile de admitere la liceu, adică media de la Evaluarea Națională, iar în unele cazuri acestea pot fi foarte mici, 2, 3 sau puțin peste 1.

De altfel, pe 26 septembrie, Ministerul Educației a dat instrucțiuni pentru bursele școlare din 2023-2024, printr-o notă oficială: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională.

Pe 25 octombrie 2023, ministra Educației, Ligia Deca, a spus, la Antena 1, că situațiile apărute în presă în care elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit apar doar la clasa a IX-a: “Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”.

Ligia Deca a prezentat pe 25 martie soluția pentru ca elevii cu medii de 1 și 2 să nu mai primească burse de merit: a inventat bursa de reziliență, în valoare de 300 de lei, pentru elevii cu medii anuale între 7 și 9,50.

Amintim că Ligia Deca a încercat să justifice criteriul de acordare a burselor de merit prin „existența unei competiții sănătoase, în interiorul fiecărei clase, pentru primii 30% elevi”, atunci când a fost întrebată la TVR, pe 12 septembrie 2023, despre modul în care vor fi acordate bursele de merit în anul școlar curent.

„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit. Asta înseamnă că în fiecare an își vor depăși întâi propriile limite și apoi, evident, vor intra într-un soi de competiție unii cu ceilalți, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România”, motiva Deca.

DOCUMENT Metodologia cadru de acordare burselor școlare 2024-2025 (OME 5.518)

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Regulile noi pentru cele șase tipuri de burse școlare 2024-2025, publicate în Monitorul Oficial
Burse de merit 2024-2025. Criterii de acordare, mod de calcul, cuantum și condiții de menținere – proiect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un profesor excepțional de matematică poate să fie un director catastrofal din punct de vedere managerial, susține secretarul de stat Florian Lixandru / Politizarea inspectoratelor școlare și detașările de directori de școli, criticate în cel mai recent raport Code for Romania

“Un profesor excepțional de matematică poate să fie un director catastrofal, cu toate că a promovat acel concurs care din păcate nu a certificat competențele manageriale pe zona financiară”, a…
Vezi articolul