OFICIAL Agenția care acreditează școlile anunță că autorizația ISU nu mai contează la acreditarea școlilor de stat. Iosifescu: La privat vom cere în continuare autorizația

5.546 de vizualizări
Șerban Iosifescu / Foto: Facebook.com – Serban Iosifescu
Școlile și grădinițele de stat vor fi de acum înainte acreditate chiar și dacă nu au autorizația ISU de securitate la incendiu, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Agenției care evaluează și acreditează unitățile de învățământ. Condiția rămâne, însă, la privat. Acesta este efectul Ordonanței de Urgență pe educație aprobată miercuri, 3 aprilie, de Guvernul Dăncilă și prezentată în exclusivitate de Edupedu.ro.

Acreditarea și autorizarea provizorie a școlilor și grădinițelor de stat vor fi acordate fără autorizație dată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) de securitate la incendiu, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP).

Contactat de Edupedu.ro pentru a afla cum va acorda acredita de acum înainte școlile și grădinițele de stat, Șerban Iosifescu a declarat:Având în vedere că obținerea acestei autorizații de securitate la incendiu este atribuția administrației publice locale [ca urmare a OUG pe educație din 3 aprilie 2019 – n.red.] și având în vedere și atribuțiile stabilite de lege pentru Ministerul Educației – adică ce trebuie să asigure Ministerul pentru desfășurarea procesului educațional, profesori, etc – existența acestei autorizații nu va mai fi o condiție eliminatorie pentru obținerea acreditării” la stat.

Existența sau inexistența autorizației ISU va fi consemnată în raportul de evaluare externă. Noi vom atenționa, vom notifica autoritățile publice locale că au obligația să asigure aceste condiții și că răspund dacă se întâmplă ceva“, dar nu mai reprezintă condiție obligatorie pentru acreditare/autorizare, a afirmat pentru Edupedu.ro președintele ARACIP, Șerban Iosifescu.

Vom mai cere la privat [autorizația ISU – n.red.], pentru că acel articol din ordonanță se referă numai la stat. Aici ar trebui ca juriștii să se pronunțe. Noi trebuie să aplicăm articolul de lege așa cum este el scris“, a declarat Șerban Iosifescu pentru Edupedu.ro.

Oficialul a precizat pentru Edupedu.ro că, “în instituțiile private, la nivel național sunt puțin peste 100.000 de elevi, dar majoritatea sunt în școli postliceale sanitare – cam peste 60.000 de elevi“.

Concret, cum arată articolul din OUG pe educație adoptat pe 3 aprilie de guvern și prezentat în exclusivitate de Edupedu.ro:
  • “(1) Evaluarea externă în vederea autorizării sau acreditării, după caz, nu este condiționată de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației de securitate la incendiu, întrucât se află în responsabilitatea autorităților administrației publice locale, în calitate de proprietari ai imobilelor.”

În ceea ce privește grădinițele și școlile private care, în mod discriminatoriu față de cele de stat, vor trebui să prezinte obligatoriu autorizația ISU dacă vor acreditare, Șerban Iosifescu a declarat, pentru Edupedu.ro: “Noi suntem obligați să respectăm legea, așa cum este ea. Deci la reclamații vom răspunde cu acea ordonanță. Mă aștept ca un număr foarte mic de unități să fie în situația respectivă și știu o mulțime de unități private care au făcut mari eforturi în acest sens și au obținut această autorizație. Și nu numai private, ci și de stat. Deci e o chestiune de timp până toate vor obține avizul, fie vor obține alte spații corespunzătoare. Și cele de stat, și cele private“.

Președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar a precizat pentru Edupedu.ro că “marea majoritate a grădinițelor și școlilor private, inclusiv în București, au obținut această autorizație de securitate la incendiu sau au primit de la ISU o hârtie că nu este nevoie – sunt anumite excepții prevăzute de lege. Dar majoritatea școlilor și grădinițelor au acest document“.

Întrebat despre centrele educaționale care funcționează în realitate ca grădinițe, fără a avea însă autorizație provizorie sau acreditare de la ARACIP pentru că nu pot obține autorizația ISU, Iosifescu a declarat pentru Edupedu.ro: “Aici nu pot să comentez, pentru că din punctul nostru de vedere ele funcționează ilegal oricum. Există inclusiv jurisprudență pe învățământ superior care arată că posibilitatea de desfășura aceste activități educaționale nu înseamnă că pot face abstracție de autorizare și acreditare. Au dreptul, dar respectând procedura de autorizare/acreditare prevăzută de lege“.

În contextul declinului demografic consemnat de toate statisticile, Iosifescu a precizat că “sunt mai puține cereri de evaluare”. “Piața învățământului privat este în marile orașe, mai ales în regiunea București-Ilfov, deja saturată. Și concurența a devenit foarte mare și ne așteptăm și avem deja semnale că unele grădinițe private se vor închide din lipsă de copii. S-ar putea să apară altele, dar în general dinamina acestei piețe este destul de redusă“.

Citește și:

 

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Platforma de management organizațional VIVA

Noi, ca profesori, învățăm toată viața. Modul în care profesorul predă are acel substrat de management, spune directoarea Școlii „Ioan Creangă” din Cluj / Soluțiile din platforma care conține legislația actualizată, procedurile și documentele necesare cadrelor didactice

„Noi, ca profesori, învățăm toată viața”, a declarat pentru Edupedu.ro Meda Florian, director adjunct la Școala “Ion Creangă” din Cluj. Aceasta consideră că „orele în care se face treabă bună”…
Vezi articolul

Principala modificare în legislația privind hărțuirea sexuală este că „victimele acestor agresiuni pot depune și sesizări anonime”, spune premierul Ciolacu / Două proiecte pe tema hărțuirii, aflate pe agenda ședinței de guvern

Sesizările anonime cu privire la acte de hărțuire sexuală vor fi acceptate, dacă includ indicii, a spus, în deschiderea ședinței de guvern de miercuri, premierul Marcel Ciolacu. Acesta a spus…
Vezi articolul