OFICIAL 51 de școli primesc 4,37 milioane de lei de la Guvern pentru a-și construi sau repara toaletele. Cele mai multe sunt din județele Covasna și Gorj – listă

253 de vizualizări
Foto: ISJ Gorj
Guvernul alocă peste 4 milioane de lei prin hotărâre (HG) pentru ca 51 de școli din țară care au latrine în anul 2024 să-și construiască toalete. HG a fost publicată în Monitorul Oficial (MO) joi, 17 octombrie.

Pentru 4 școli din județele Brăila, Buzău, Dâmbovița și Tulcea, 398.000 de lei au fost oficial retrași și alocați către 5 școli care au nevoie de sume pentru a-și termina lucrările începute în 2023, se arată în anexa 2.

Amintim că, potrivit celor două anexe de la hotărârea din stadiu de proiect despre care am scris pe 11 septembrie, sunt 46 de școli care primesc bani pentru prima dată în cadrul proiectului de „continuare a lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare” și 5 școli primesc bani pentru a doua oară ca să-și termine lucrările, după ce în 2023 nu și-au finalizat noile toalete.

Cele mai multe școli pentru care se alocă bani sunt din județele Covasna și Gorj – 10, respectiv 11. Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial poate fi descărcată mai jos din articol.

  • Context. Ministra Educației, Ligia Deca, a spus înainte de începerea cursurilor anului școlar 2024-2025 că mai sunt 70 de școli cu toalete în curte, dintre care „50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern pentru finanțare, pe care Ministerul Educației o va iniția chiar de anul acesta. Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanțare actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanțare”.
  • Anul școlar trecut, înainte de începerea cursurilor, erau 189 de școli cu toaletă în curte, anunța ministra Ligia Deca, într-o confuzie a numerelor: ea prezenta că, din 180 de școli cu toalete în curte cât erau în 2022 la începutul anului școlar, pentru 62 de școli s-au făcut lucrări ca să rămână fără latrină și rămăseseră, în septembrie 2023, 189 de școli cu toaletă în curte.
  • Cel mai recent în prima parte a anului, în aprilie 2024, se arăta că numărul unităților de învățământ cu toaletă în curte a crescut cu 20% de la începutul anului școlar, reieșea din datele furnizate de autorități. Astfel, hotărârea de guvern 366/2024 prevede transferul unor fonduri pentru amenajarea de grupuri sanitare conforme în, de fapt, 227 de școli care nu au astfel de toalete.
Cine se ocupă de lucrări

„(…) Sumele estimate de către Ministerul Educației vin în completarea sumelor alocate din bugetul local, restul cheltuielilor necesare finalizării lucrărilor, precum și cheltuielile cu branșamentele pentru apă potabilă și canalizare vor fi suportate din bugetul autorităților locale.

După publicarea actului normativ, autoritățile locale, pe raza cărora funcționează unitățile de învățământ preuniversitar de stat nominalizate, au obligația de a-și actualiza bugetele locale cu sumele aferente, astfel încât să poată demara procedurile de amenajare a grupurilor sanitare la unitățile de învățământ beneficiare. Procedurile privind achiziția lucrărilor de investiții, încheierea și derularea contractului de lucrări intră în sarcina autorităților locale”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de HG, de luna trecută.

De asemenea, consiliile locale răspund, în condițiile legii, de utilizarea sumelor repartizate, iar la sfârșitul anului sumele neutilizate se întorc la bugetul de stat, deoarece suma prevăzută în hotărârea de Guvern se va putea transfera de către Inspectoratele Școlare Județene la solicitarea autorităților locale, pe baza documentelor justificative emise de către executantul lucrării, și anume: recepție parțială/ recepție la terminarea lucrărilor, situații de plată și factură fiscală.

Pentru realizarea lucrărilor de investiții, autoritățile locale vor respecta toate prevederile legale în vigoare în ceea ce privește achizițiile publice, calitatea în construcții, normele de igienă și de sănătate publică, precum și alte condiții prevăzute prin alte prevederi legale pentru proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru unitățile de învățământ”, conform aceluiași document.

DOCUMENT DESCARCĂ HG 1.278/2024:
Citește și:
LISTĂ Peste 50 de școli cu latrine primesc 4 milioane de lei ca să-și construiască toalete. Primăriile trebuie să se ocupe de lucrări – proiect de Hotărâre de Guvern
Mai sunt 70 de școli în țară cu toalete în curte, anunță ministra Educației, Ligia Deca, după ce în aprilie erau peste 220. Vor primi bani pentru modernizare 50 de școli, celelalte sunt pe terenuri private sau deja în alte programe
Crește numărul școlilor cu toalete în curte, arată un proiect de HG / În 2024 sunt cu 20% mai multe școli cu latrină decât declara ministra Deca la începutul anului școlar
Aritmetica ministrului Ligia Deca, în cazul toaletelor din curtea școlilor. Anul trecut erau 180 de școli cu latrină, anul acesta mai sunt 189, după ce în ultimul an pentru 62 de școli au fost construite WC-uri în interior. Explicația: „Școlile mai fuzionează sau se mai despart în funcție de nevoile locale”
Nicio școală cu toaletă în curte nu a fost modernizată în ultimul an, sub ministrul Deca: PNL anunță cifre similare cu cele declarate de fostul ministru Cîmpeanu în septembrie 2022 / Actualul premier Ciolacu declara atunci că toaletele din fundul curții trebuie să dispară din “România educată”
La o săptămână după ce a început școala, Guvernul alocă bani pentru ca 159 de școli să aibă toalete în școală / Banii trebuie folosiți până la finalul anului, iar autoritățile locale trebuie să plătească din bugetul propriu pentru cheltuieli legate de branșamente
LISTĂ 159 de școli vor primi bani ca să-și facă toalete. 97 dintre ele au grupuri sanitare în curte, fără apă curentă și canalizare – proiect de Hotărâre de Guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Condițiile ce însoțesc reluarea școlii vor fi păstrate “o anumită perioadă de timp”: Dacă după 1-2 săptămâni cifrele sunt îmbucurătoare, putem să discutăm alte criterii mai permisive – ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila

“Aș recomanda tuturor să păstrăm regulile pe care le avem inclusiv pe școală o anumită perioadă de timp, măcar să avem o consecvență, o predictibilitate. Dacă constatăm după 7, 10…
Vezi articolul

BAC 2023 – sesiunea specială. Lista documentelor pentru înscrierea candidaților, potrivit Ministerului Educației. Înscrierea elevilor se face în zilele de 11 și 12 mai, la Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești – document

Pentru sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2023, înscrierile sunt în perioada 11-12 mai și au loc în Prahova. În vederea înscrierii, elevii olimpici vor prezenta mai multe documente Comisiei Județene…
Vezi articolul

După vacanța de Paște, elevii din clasele terminale să vină la școală în efectiv complet și în scenariul roșu; elevii din școlile speciale să facă doar cursuri față în față – solicitările ministrului Educației la Comitetul de revenire la normalitate

Elevii din clasele terminale să vină fizic la școală cu toată clasa, nu doar jumătate de efectiv cum este în prezent reglementarea, iar cei din școlile speciale să vină cu…
Vezi articolul