Ocupația de profesor itinerant și de sprijin va fi introdusă în Clasificarea ocupaţiilor din România, conform unui proiect de ordin privind completarea Clasificării ocupaţiilor din România, al ministrului muncii și solidarității sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică. Deși aceștia ar fi trebuit să actualizeze COR cu toate funcțiile didactice de predare prevăzute de noua lege în termen de trei luni de la intrarea în vigoare, încă exista ocupațiile de „educator în unități de handicapați” și „instructor-educator în unităţi de handicapați”.
Proiectul de ordin privind introducerea ocupației de profesor itinerant și de sprijin a fost în dezbatere publică în luna iulie, pe site-ul ministerului muncii și solidarității sociale (de pe 18.07.2024 până la data de 27.07.2024).
Profesorul itinerant și de sprijin ar urma să fie inclus în grupa 2359 – Specialişti în învăţământ neclasificaţi în grupele de bază anterioare. Această grupă de bază cuprinde specialiştii din învăţământ neclasificaţi în altă parte în subgrupa majoră 23 – Specialişti în învăţământ, potrivit COR.
Ce prevede Legea învățământului preuniversitar
„În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ordinul ministrului muncii, familiei și protecției sociale și al președintelui Institutului Național de Statistică nr. 1.832/856/2011 privind aprobarea Clasificării ocupațiilor din România – nivel de ocupație (șase caractere), cu modificările și completările ulterioare, va fi actualizat astfel încât toate funcțiile didactice de predare prevăzute la art. 165 să se regăsească în „grupa 23 Specialiști în învățământ“”, conform Art 248 (40).
Actualizarea COR nu s-a făcut în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, astfel că la grupa 2352 Instructori-formatori pentru elevi cu nevoi speciale există:
„235203 educator în unităţi de handicapaţi
235204 instructor-educator în unităţi de handicapaţi
Instructorii-formatori pentru elevi cu nevoi speciale predau copiilor, persoanelor tinere sau adulţilor cu handicap fizic ori mental sau acelora cu dificultăţi de învăţare ori alte nevoi speciale. Aceştia promovează dezvoltarea socială, emoţională, intelectuală şi fizică a elevilor lor”, potrivit COR.