Eliminarea avizului ISU dintre condițiile de evaluare doar pentru școlile și grădinițele de stat va duce la diminuarea inițiativei private în educație, a declarat pentru Edupedu.ro consultantul educațional Oana Moraru. Pedagog cu 20 de ani de experiență la catedră și fondator al unei școli private, aceasta a precizat pentru Edupedu.ro că transformarea grupei mari de grădiniță în an obligatoriu, alături de menținerea condiționării evaluării școlilor private de avizul ISU va determina mulți părinți să își mute copiii la stat. Și asta nu pentru că vor crede că le e mai bine la grădinița de stat, ci pentru că acel an va fi recunoscut.
“În această dimineață, m-au sunat multe centre educaționale care și-ar obține mâine autorizarea, dar sunt blocate de pompieri. În momentul în care intrarea la grupa mare obligatorie va fi condiționată de autorizare, centrele astea nu vor mai avea voie să înscrie copiii, conform legii, lege care nu funcționează la fel și pentru sistemul public. Diminuăm inițiativa privată în educație prin promovarea unei duble măsuri, în condițiile în care chiar avem nevoie de privați“, a declarat Oana Moraru, pentru Edupedu.ro.
“Mulți părinți vor fi forțați să își ducă copiii la grădinițele de stat, unde nu au încredere că cei mici vor fi tratați bine, unde aud pe geam că copiii sunt amenințați. (…) Vor spune: nu vreau să mi-l duc la stat, dar nici la privat nu mai am unde, pentru că la singura grădiniță privată autorizată nu mai sunt locuri. Și toate se blochează de la ISU“, a precizat aceasta.
“Noi avem acreditări și autorizări, dar noi suntem în Călărași“, a adăugat Moraru, cu privire la școala Helikon pe care o deține. Aceasta a povestit că “și noi am trecut pe acolo prin tot felul de furci ISU, însă în București arhitectura orașului nu permite autorizarea ISU peste tot. Cam 3 sferturi din activitățile preșcolare se desfășoară în afara avizului Ministerului Educației, în București, și sunt foarte multe unități preșcolare bune, care funcționează sub titlul de ‘centre educaționale’ pentru preșcolari și în care părinții își duc copiii cu bună știință, pentru că pot verifica oricând CV-urile profesorilor de acolo. Dar standardele pompierilor sunt foarte dificile pentru arhitectura orașului, în momentul ăsta“.
“Există și următoarea situație paradoxală, în București: sunt școli private care funcționează în subînchiriere de la primărie în clădiri unde funcționează și școli de stat. Școala de stat are voie să funcționeze, dar cea privată nu“, a acuzat consultantul educațional.
Oana Moraru a precizat că problema este următoarea: “blochezi inițiativa privată în educație, pe un criteriu care nu se aplică grădinițelor și școlilor de stat. Dacă nu îi blochezi pe ei, nu mă bloca nici pe mine“.
Informații de background
- Guvernul Dăncilă, cu Ecaterina Andronescu ministru al Educației, a aprobat ieri o Ordonanță de Urgență care introduce peste noapte o exceptare cu dedicație pentru școlile de stat: evaluarea pentru autorizare și acreditare nu mai este condiționată de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației de securitate la incendiu.
- Cu alte cuvinte, în școlile și grădinițele de stat care NU au aviz de funcționare ISU inspectorii de la ARACIP vor putea intra și evalua activitatea, în timp ce la grădinițele și școlile private activitatea nu va putea fi evaluată în lipsa aceluiași aviz.
Concret, cum arată modificarea adoptată ieri în ședința de guvern:
“Art. II Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 20 iulie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. După art. 10 se introduce un nou articol, articolul 10 1 cu următorul cuprins:
‘(1) Evaluarea externă în vederea autorizării sau acreditării, după caz, nu este condiționată de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației de securitate la incendiu, întrucât se află în responsabilitatea autorităților administrației publice locale, în calitate de proprietari ai imobilelor.”
Citește și:
-
Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării: Condiționarea evaluării școlilor private de avizul ISU este o discriminare clară
-
Mutarea obținerii autorizației ISU de la director la primar, pentru acreditarea școlilor de stat este neconstituțională – Gabriel Ispas, fost secretar de stat în Ministerul Educației
-
EXCLUSIV Autorizația ISU de securitate la incendiu a fost scoasă din obligația directorilor pentru acreditarea școlilor și grădinițelor de stat