„Ultimul an a fost foarte greu pentru directorii de școli și oamenii nu mai dau buzna să se facă directori”, a declarat secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Sorin Ion, potrivit Europa Liberă. Oficialul vorbește despre intențiile cadrelor didactice de a participa la concursul de directori de școli, anunțat pentru 15 octombrie, proba scrisă. Ion susține că „nu e ușor nici acum, cu numirile pentru 1 septembrie”, în condițiile în care au expirat toate mandatele directorilor și inspectoratele școlare județene numesc, din pix, directori interimari, presa locală și politicienii din alte partide semnalând faptul că aceste numiri ar fi făcute pe criterii politice.
„Pentru un profesor tânăr este mai ofertant să devină director din punct de vedere financiar. Există un fenomen de reținere, mai ales în teritoriu, de a îndeplini funcția de director. Nu e ușor nici acum, cu numirile pentru 1 septembrie. La momentul acesta, încă mai avem școli la care nu vom avea directori interimari după 1 septembrie, mai ales în mediul rural”, a spus Sorin Ion, potrivit publicației citate.
„Faptul că am coborât un pic condițiile ne dă o șansă în plus să atragem și tinerii din sistem”, a mai precizat Sorin Ion, referindu-se la faptul că un candidat pentru postul de director nu mai trebuie să fie membru al Corpului Național al Experților în Management Educațional și e suficient să aibă o experiență de 5 ani ca titular.
Concursul pentru directori începe, conform calendarului, pe 14 septembrie 2021, iar proba scrisă este pe 15 octombrie 2021. Bibliografia pentru concurs nu a fost publicată încă, metodologia prevede că va fi publicată pe 15 septembrie, cu o lună înaintea probei de examen.
Reamintim că în ultimele două săptămâni inspectoratele școlare județene au înlocuit mare parte din directorii de școli cărora le-au expirat mandatele, alegând interimari pe criterii politice, în multe cazuri semnalate de presa locală. Un exemplu recent este cel al președintelui PNL Bârlad, Georgică Vulpe, care apare pe lista directorilor interimari numiți de ISJ Vaslui, deși legea interzice șefilor de partide să conducă școli. Senatorul USR-PLUS, Ștefan Pălărie susține că alți șapte profesori din liceul lui Vulpe au fost numiți directori la alte școli.
Președintele Klaus Iohannis a retrimis la Parlament o lege care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, majoritatea numiți la rândul lor pe criterii politice în funcție, ci de consiliul de administrație al școlii. Cererea de reexaminare a venit în condițiile în care, din luna august, toți directorii de școli au mandatele expirate, iar numirile vor fi făcute de actualii inspectori școlari județeni, majoritatea membri PNL, în contextul în care pe 25 septembrie au loc alegerile pentru șefia partidului.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara pe 16 august la B1 TV: „Pot să garantez că acest concurs (pentru directori de școli – n.r.) va fi exclusiv pe criterii de competență”. Întrebat pe 17 iunie de ce nu are loc acest concurs vara, înainte de expirarea manadelor directorilor din funcție, așa cum fusese stabilit inițial, Cîmpeanu a răspuns că cei mai mulți profesori „au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori, dar din păcate şi-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia şi în Bulgaria şi în alte ţări şi că nu pot participa în luna august”.
Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare, controlate în proporție covârșitoare de PNL, coordonează în prezent numirile directorilor interimari, în așteptarea concursurilor de directori.
Potrivit metodologiei de organizare a concursului de directori, comisia de evaluare a probei de interviu, pentru fiecare unitate de învățământ, este constituită prin decizie a inspectoratului școlar general. Din comisie, potrivit aceleiași metodologii, fac parte:
- Președinte – un inspector școlar
- Membri: doi reprezentanți ai unității de învățământ – profesori titulari; un reprezentant al consiliului local; un reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în resurse umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management instituțional/educațional.
Potrivit calendarului de concurs pentru directori, publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul și a bibliografiei se va face pe 14 septembrie 2021, cu doar o lună înaintea probei scrise, programată pe 15 octombrie.
- Vezi aici Calendarul concursului național de directori.
Citește și:
Sute de profesori, părinți și reprezentanți ai comunității locale cer ca directorii Școlii Gimnaziale din Filiași să nu fie schimbați, după ce au apărut informații că vor fi dați afară pe criterii politice
DOCUMENT Directoriada a început. Inspectoratele, controlate 93% de PNL, se pregătesc să numească din pix 9.771 de directori și directori adjuncți, în condițiile în care Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea menită să depolitizeze managementul interimar al școlilor
Legea care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, ci de consiliul de administrație al școlii, a fost retrimisă Parlamentului de președintele Iohannis / În august toți directorii din toate școlile vor fi numiți de inspectorii actuali, majoritatea membri PNL
Numirea politică în funcțiile de director de școală sau inspector școlar “garantez că nu va mai fi” realitate, spune ministrul Cîmpeanu. Argumentul lui: componența comisiei de interviu la concursul de directori
Grădinițele și școlile trebuie să angajeze până la începutul anului școlar 4.500 de educatori, profesori și consilieri școlari, prevede un proiect de hotărâre de Guvern
Reprezentanții elevilor cer Ministerului Educației prelungirea mandatelor directorilor în funcție, în loc de numirea unor interimari până la concurs
Iosifescu: Școlile private, scoase din metodologia națională de concurs pentru directori. Există vreun interes?
OFICIAL Metodologia pentru concursul de directori a fost publicată / Bibliografia pentru examen va fi anunțată cu o lună înaintea probei scrise
VIDEO Cîmpeanu, întrebat de ce nu a pus concursul de directori în vară: Cei mai mulți profesori „au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori, dar din păcate și-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia și în Bulgaria și în alte țări și că nu pot participa în luna august”
Ministerul Educației anunță că va propune demararea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori în școli după 13 septembrie și nu începând din 27 iulie
Concursul pentru directorii de școli 2021 va începe pe 14 septembrie, proba scrisă va fi pe 15 octombrie, numirile, înainte de Crăciun – anunță ministrul Educației
Foto: facebook.com/Sorin Ion
6 comments
Tâmpeanu și gașca lui, niște tzărani de la îmbunătățiri funciare obosiți, plictisitori, mincinoși, care au politizat TOTAL sistemul de învățământ. Vor dispărea în mai puțin de 1 an
Adevărul este ca directorii de scoli primesc ca salariul sume fixe diferite in functie de numarul de elevi,sumele nu s -au marit din 2017,iar responsabilitatile raspunderea pentru functia de director sunt complexe ,trebuie sa stea 8 ore pe zi la scoala,in vacante este la scoala,nu poate beneficia de concediu de odihna .In schimb un profesor care are peste 20 ani si grad.I are salariul mai mare,are 16 ore pe saptamâna ,vacante libere,responsabilitati si raspundere……..
Dle Ion, citiți HG 598/02.08.2018 și veți vedea că directorii au salarii în plată la nivelul anului 2022 la care se adaugă între 6-9 ore suplimentare în cârdășie cu inspectorii școlari în timp ce profesorii stau și așteaptă.
Daca nici directori nu mai vor să fie în acest sistem de învățământ ( care sunt în vârful sistemului ), cum sa mai doresca elevii ( cate sunt la baza lui )sa mai vina la școală !!!
Domnule secretar de stat cum sa fie concurenta pentru posturile de director, dacă spre exemplu, eu, cu vechime de 7 ani, examen de titularizare promovat cu nota 8,55, și definitivat obținut cu 9, 60 la proba scrisa, nu sunt încă titular pe post și nici măcar sigur de continuitate?
Normal.
Nu au poasaportul galben.
Pardon, carnetul de partid.