Într-un amplu studiu de reevaluare, oamenii de știință au descoperit o „asociere definitivă” între bacteriile intestinale și tulburarea de spectru autist, scrie Euronews. Relația dintre microbiomul intestinal și tulburarea de spectru autist a scăpat celor mai strălucite minți timp de peste 20 de ani. Dar noua tehnologie oferă o rază de speranță, scrie G4Media.ro.
Într-un studiu revoluționar publicat în revista științifică Nature Neuroscience, oamenii de știință susțin că au realizat o „asociere definitivă” între modificările temporale în compoziția microbiomului intestinal și trăsăturile și simptomele observabile ale persoanelor cu autism.
Utilizând un algoritm nou, cercetătorii au cercetat decenii de cercetări și au confirmat o relație complexă între microbiomul intestinal și autism, deschizând calea pentru viitoarele progrese în terapie și tratament.
Autismul este o afecțiune complexă de neurodezvoltare caracterizată printr-o gamă largă de deficiențe cognitive, comportamentale și de comunicare. Este o tulburare de spectru, ceea ce înseamnă că simptomele și gravitatea variază foarte mult de la o persoană la alta.
Microbiomul intestinal este comunitatea de microorganisme – bacterii „bune” și „rele” – care rezidă în tractul nostru digestiv. Echilibrul sănătos al acestor bacterii joacă un rol vital în digestie, metabolism, funcția imunitară și sănătatea generală.